Ο Αβέρωφ, ο Χριστοδουλίδης και οι σκέψεις του Αναστασιάδη

Από τη μια η ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύχθηκε στη διευρυμένη σύσκεψη στελεχών της περασμένης Παρασκευής στη Λεμεσό κι από την άλλη η χωρίς σκιές δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον των συμπολιτών του, για πολλούς, έκλεισε ουσιαστικά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες για το κάνει στο προσκήνιο και τι στο παρασκήνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.  

Ο Νίκος Αναστασιάδης, θέλοντας ή μη, βρίσκεται ενώπιον συγκεκριμένων δεδομένων και πλέον καθοδηγείται όχι από τις πολιτικές φιλοδοξίες που έτσι κι αλλιώς υλοποιήθηκαν στο έπακρο με την δεκάχρονη παρουσία του αλλά από την υστεροφημία του και την παρακαταθήκη που αφήνει στην επόμενη γενιά. Αυτό αποδεικνύει και η στάση του όλο αυτό το διάστημα και οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του για τον πιο στηρίζει στην πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απουσία πολιτικής συζήτησης, οι «εχθροί» των τριών και η βούληση για ουσία

Τα δεδομένα που έχει ενώπιον του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ απλά. Πρώτον. το κόμμα του κατέρχεται με υποψήφιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ωστόσο έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει για να καταφέρει να το συσπειρώσει στα επίπεδα που το συσπείρωνε ο ίδιος όταν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος. Δεύτερον, ένας εκ των στενότερων του συνεργατών και μέλος του κόμματος του, κατέρχεται ως υποψήφιος με τα κόμματα του κέντρου και μάλιστα, όχι μόνο προηγείται με τουλάχιστον δέκα μονάδες στις δημοσκοπήσεις, αλλά απολαμβάνει και τη στήριξη μιας μερίδας Συναγερμικών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μάλιστα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιχειρεί να ισορροπήσει, από τη μια μεταξύ της πρόθεσης των κομμάτων που το στηρίζουν να ασκήσουν τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα για να κρατήσουν σε εγρήγορση το κομματικό τους ακροατήριο και από την άλλη να μην προβάλει, να μην κατηγορήσει και να μην θίξει, ούτε την απελθούσα Κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη.

Εάν δεν ίσχυαν όλα αυτά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολύ μεγαλύτερη ευκολία, όχι μόνο θα στήριζε τον κομματικό υποψήφιο, αλλά ενδεχομένως να επέκρινε και τη στάση του κ. Χριστοδουλίδη και την επιλογή του να λειτουργήσει εκτός κομματικών γραμμών. Ωστόσο τα δεδομένα της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη είναι εκεί και στριμώχνουν ολόκληρο τον μηχανισμό του Δημοκρατικού Συναγερμού και πολύ περισσότερο τον ίδιο τον Πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρή επίθεση Αβέρωφ σε Χριστοδουλίδη-«Θέλει να κυβερνήσει ψευδόμενος και παραπλανώντας»

Τον ίδιο τον Πρόεδρο, που γνωρίζει πως όταν ο ίδιος πλέον θα αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, θέλει μια δυνατή φωνή που θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τον ίδιο και την Κυβέρνηση του. Μια φωνή που στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή της Πινδάρου. Αντιθέτως τίποτα και κανένας δεν του εγγυάται πως εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίσει τις εκλογές, οι Κυβερνήσεις του θα προσεγγίζουν τα πράγματα όπως ο πρώην συνεργάτης του και πως δεν θα γίνουν εκείνες η ενέργειες, είτε σε επίπεδο υπουργών, είτε σε επίπεδο θεσμών, που θα πλήξουν την εικόνα του και την υστεροφημία του.

Θέλοντας ή μη, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχειρεί να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες να σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και να διέλυσε τις σκιές για τον ποιο στηρίζει πραγματικά, ωστόσο είναι ξεκάθαρο, και ειδικά για έναν δεινό και έμπειρο ρήτορα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, εάν, πρώτον, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν διέθετε τη δυναμική που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διαθέτει και δεύτερον εάν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έπειθε και ενέπνεε όπως έπραξε στο παρελθόν ο ίδιος, την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, κυρίως της λαϊκής δεξιάς που θεωρούν πως το πάλαι ποτέ πατριωτικό κόμμα τους, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου έχασε τον προσανατολισμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Ξεκάθαρο προβάδισμα Χριστοδουλίδη, ντέρμπι για τον β' γύρο

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα ήθελαν η παγιωμένη εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω να αλλάξει. Αναμφίβολα ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει αυταπάτες και γνωρίζει πως η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, απέναντι στην υποψηφιότητα του θα συνεχίσει να είναι η ίδια. Ωστόσο ευνοείται από το γεγονός ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τροφοδοτείται από καιρού εις καιρόν για το ποιο στηρίζει πραγματικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ίσως και να μην καίγεται τόσο πολύ για το τι θα πράξει πίσω από το παραβάν την 5η Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως για τη δυναμική που γνωρίζει πως μπορεί να του δώσει μια ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή του στην προεκλογική. Σε μια περίοδο μάλιστα που στην καλύτερη περίπτωση η διαφορά του με τον προπορευόμενο ανθυποψήφιο του, είναι στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προεκλογικός με πολλές δημόσιες σχέσεις και λίγες θέσεις

Αναμφίβολα, η περίοδος μέχρι τα Χριστούγεννα είναι κομβικής σημασίας, σε οργανωτικό και ψυχολογικό κομμάτι. Σε οργανωτικό διότι θα πρέπει να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τους προηγούμενους μήνες και να διορθωθούν όσα έγιναν λανθασμένα, έτσι ώστε ο κομματικός μηχανισμός να δουλέψει αψεγάδιαστα τον τελευταίο μήνα και να διασφαλίσει δύο πράγματα. Την παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου στον δεύτερο γύρο και την μείωση της ψαλίδας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτό είναι καθαρά θέμα του ίδιου του κόμματος και των στελεχών του για να συμβεί και είναι κάτι εξάλλου που το είδαμε να συμβαίνει λίγο πριν την καρό σημαία εκλογών και στο παρελθόν στην Πινδάρου.

Το δεύτερο, και είναι εδώ που έχει ευθύνη και ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι να ξυπνήσει ο κομματικός πατριωτισμός των Συναγερμικών, ο οποίος αναμφίβολα υπάρχει, ωστόσο πολύ πιο δύσκολα ενεργοποιείται. Για να συμβεί αυτό έχει ρόλο να παίξει και ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά και άλλα ιστορικά στελέχη του κόμματος, τα οποία θα χρειαστεί να ξεφύγουν από τα χιλιοειπωμένα, για τα θετικά της διακυβέρνησης των δέκα τελευταίων χρόνων και να μιλήσουν ανοικτά για το διακύβευμα των εκλογών και για τον τόπο και για το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ