Άλλες αφετηρίες, άλλοι στόχοι-Σηκώνουν μανίκια μετά τη διακοπή τα επιτελεία

Την ευκαιρία να αξιολογήσουν την μέχρι τώρα πρόοδο της προεκλογικής τους καμπάνιας, να ανασυνταχθούν και να σχεδιάσουν τα επόμενα τους βήματα, έδωσε στους υποψηφίους των Προεδρικών Εκλογών η ανεπίσημη διακοπή των προεκλογικών τους δραστηριοτήτων την περασμένη εβδομάδα, λόγω του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.  

Τα επιτελεία, ξαναμπαίνουν στον προεκλογικό από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικούς στόχους σε ότι αφορά τη συνέχεια. Το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, κρίνεται από όλους ως εξαιρετικά κρίσιμο, αφού όσα θα συμβούν τις επόμενες 45 ημέρες θα αποτελέσουν πρόκριμα για το τι θα συμβεί τον Ιανουάριο μετά την τελευταία στροφή πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών στις πέντε Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο μισός Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος που θα ακολουθηθεί, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πυκνοί σε δραστηριότητες και εκλογικές συγκεντρώσεις, σε μια προσπάθεια, αφενός για τον Νίκο Χριστοδουλίδη να διατηρηθεί η δυναμική και αφετέρου για τους Νεοφύτου και Μαυρογιάννη, να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα της αντεπίθεσης τους, αφενός για να αυξήσουν τα ποσοστά τους και μαζί τις πιθανότητές τους να βρεθούν στον δεύτερο γύρο και αφετέρου για να μειώσουν τη διαφορά από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και να αναπτερωθούν οι ελπίδες τους για την απόλυτη ανατροπή.

Σε ότι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνεχίζει να προελαύνει τουλάχιστον δημοσκοπικά, θεωρείται πως το κλειδί διατήρησης της δυναμικής του κρύβεται στο όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποφυγή δικών του λαθών και όχι τόσο στο τι πράττουν οι ανθυποψήφιοι του. Παίζοντας δηλαδή όσο πιο ασφαλισμένα μπορεί, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να διατηρήσει τα κεκτημένα και το προβάδισμα που του δίδουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς να επιτίθεται σε ανθυποψηφίους του, χωρίς να ανεβάζει τους τόνους και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να απαντά στις προκλήσεις που δέχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Ξεκάθαρο προβάδισμα Χριστοδουλίδη, ντέρμπι για τον β' γύρο

Την ίδια ώρα καλείται να δώσει τα πρώτα δείγματα σε σχέση με τη συνεννόηση του ιδίου και των έμπιστων συνεργατών του, με τα κόμματα που τον στηρίζουν, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το προεκλογικό του πρόγραμμα. Ήδη από τα πρώτα δείγματα, καταγράφηκαν τα πρώτα προβλήματα, αφού είναι γνωστές οι πολιτικές διαφορές που χωρίζουν όχι τόσο τα κόμματα που τον στηρίζουν, αλλά τα πρόσωπα που τα εκπροσωπούν. Αυτό συνέβη και την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, όπου ουσιαστικά ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ψήφισαν για νέα αναστολή εκποιήσεων, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει καταθέσει δημόσια την άποψη του πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

O κ. Χριστοδουλίδης και οι συνεργάτες του ουσιαστικά απέτυχαν να συντονιστούν εντός της Ολομέλειάς, έτσι ώστε να κινηθούν όπως ήταν και το ζητούμενο με κοινές τοποθετήσεις στη ψηφοφορία για τις εκποιήσεις. Αυτό έδωσε προς τα έξω την εικόνα των διαφορετικών προσεγγίσεων που ενδεχομένως να καταγραφούν και το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, γνωρίζει πολύ καλά πως ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα. Ο άπλετος χρόνος που είχε στη διάθεση του ξεκινώντας νωρίτερα την προεκλογική από τους ανθυποψηφίους του και έχοντας στη φαρέτρα του έναν έτοιμο και ικανότατο κομματικό μηχανισμό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον αυτό που επιζητεί, είναι με διάφορες δράσεις σε πολλά επίπεδα, να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατό πιο στοχευμένα τον επόμενο ενάμιση μήνα, για να μειώσει τη ψαλίδα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προεκλογικός με πολλές δημόσιες σχέσεις και λίγες θέσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί γεγονός πως έχει αραιώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του σε μαζικές εκδηλώσεις, προετοιμάζοντας ενδεχομένως τα επόμενα του βήματα, που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά, τη στιγμή μάλιστα που την επικαιρότητα απασχολούν ζητήματα που εμπλέκουν τον ίδιο με αρνητικό πρόσημο. Αργά ή γρήγορα, ωστόσο, λόγω και των επικείμενων ντιμπέιτ που θα οργανωθούν ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα δώσει απαντήσεις για αυτά. Την ίδια ώρα μέσω του κομματικού μηχανισμού, παίζει και το χαρτί του κομματικού πατριωτισμού.

Το ετήσιο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη ήταν μια τέτοια ευκαιρία, αφού έδωσε τη δυνατότητα να ακουστεί και η φωνή της Καίτης Κληρίδου, θυγατέρας του ιδρυτή της παράταξης, που έστειλε μήνυμα συσπείρωσης, με αναφορές μάλιστα στον πατέρα της. Πάντως, το θέμα που προέκυψε με τον Νίκο Αναστασιάδη, φαίνεται να θεωρείται λήξαν για την Πινδάρου η οποία πλέον επικεντρώνεται σε εκείνη την κίνηση ματ που θα ανατρέψει τα δεδομένα όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Πρώτο και κύριο μέλημα είναι ο στόχος της συσπείρωσης, ο οποίος δεν επιτεύχθηκε με κανέναν τρόπο από όσους δοκιμάστηκαν.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Μαυρογιάννη κι εδώ το διακύβευμα είναι περίπου το ίδιο. Η συσπείρωση δηλαδή των παραδοσιακών ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων σε πρώτη φάση και σε δεύτερη η προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό εξάλλου, ήταν και ένα εκ των βασικών κριτηρίων, στη βάση του οποίου το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, επέλεγαν τον τέως διαπραγματευτή, αντί του Αχιλλέα Δημητριάδη. Σε ευρύτερο πλαίσιο στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πολύ καλά πως με βάση τα δεδομένα στην παρούσα φάση, θα αποτελεί σημαντική εκλογική επιτυχία, η πρόκριση του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου θεωρούν πως εκεί όλα θα είναι ανοικτά, αφού θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό, με τα σενάρια για τις επιλογές που θα γίνουν στο χαμένο των δύο κομμάτων μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής να δίνουν και να παίρνουν. Ήδη κάποιοι ανώνυμοι λογαριασμοί που παρουσιάζονται ως υποστηρικτές της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, απομόνωσαν ένα στιγμιότυπο από τα παρασκήνια του τελευταίου debate, όπου κατά τη διάρκεια της φιλοφρονητικής χειραψίας μεταξύ Αβέρωφ και Μαυρογιάννη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ακούγεται να λέει, «τούτη τη χειραψία να τη θυμάστε», με αρκετούς να ερμηνεύουν τα λόγια του ως προσπάθεια να κτιστούν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο υποψηφίων έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»