Δημοσκόπηση REPORTER: Ξεκάθαρο προβάδισμα Χριστοδουλίδη, ντέρμπι για τον β' γύρο

Σταθερή πρωτιά, με αξιοσημείωτη ψαλίδα, διατηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην έκτη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR για τις Προεδρικές Εκλογές. Αν και καταγράφουν μικρές αυξήσεις και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, η εικόνα και η κατάταξή τους παραμένει αναλλοίωτη, καθώς ο κ. Χριστοδουλίδης φαίνεται να κρατά τη δυναμική του, η οποία του προσφέρει μια σημαντική απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου και τον τρίτο Ανδρέα Μαυρογιάννη -τους οποίους χωρίζουν λιγότερο από δύο μονάδες- καθώς και ξεκάθαρο προβάδισμα στην παράσταση νίκης.

Παρόμοια με τον Οκτώβριο είναι και η εικόνα των συσπειρώσεων και των διαρροών, με τη διείσδυση του Νίκου Χριστοδουλίδη να μειώνεται στον χώρο του ΑΚΕΛ, αλλά να παραμένει σταθερή στον χώρο του ΔΗΣΥ και να συνεχίζει να τυγχάνει αποδοχής σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη. 

Σε ό,τι αφορά την άποψη των πολιτών για το πού πηγαίνουν τα πράγματα στον τόπο, όπως και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, επικρατεί τεράστια απογοήτευση, καθώς το 79% πιστεύουν ότι οδεύουν στη λάθος κατεύθυνση τα πράγματα και μόλις 21% στη σωστή.

Ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κύπρου κατά τη δεδομένη στιγμή, οι ερωτηθέντες ξεχωρίζουν την Οικονομία (31%) και την διαφθορά-Δικαιοσύνη (22%). Το 17% αναφέρουν το Κυπριακό, το 12% το μεταναστευτικό και το 11% την ακρίβεια, που συνδέεται με την οικονομία. Το 4% κατονομάζουν την παιδεία, το 1% την υγεία και 2% ιεραρχούν άλλα προβλήματα.

Το ενδιαφέρον για τις Προεδρικές Εκλογές βρίσκεται στον ίδιο βαθμό με τον προηγούμενο μήνα, με έξι στους δέκα Κύπριους να δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και δύο στους δέκα σε αρκετό βαθμό, ενώ το υπόλοιπο 21% ενδιαφέρονται σε μικρό βαθμό ή καθόλου.

Εκεί που υπάρχει αύξηση είναι στη σιγουριά ότι θα προσέλθουν στην κάλπη της 5ης Φεβρουαρίου. Το 74% των ερωτηθέντων, 4% περισσότεροι από τον Οκτώβριο, δηλώνουν σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ ποσοστό 14% αναφέρουν πως μάλλον θα ψηφίσουν. Ποσοστό 7% απάντησαν πως μάλλον δεν θα ψηφίσουν και 5% ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν.

Η ψαλίδα που χωρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη από τον δεύτερο, Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι της τάξης του 17,5% στην έκτη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR. Πρόκειται για ένα σημαντικό προβάδισμα για τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, δεδομένου ότι του προσφέρει μια απόσταση ασφαλείας ενόσω πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, ενώ αναμφίβολα συμβάλλει στην άνεση με την οποία κερδίζει πλέον την παράσταση νίκης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει στην πρόθεση ψήφου 35,9%, έναντι 35,7% τον Οκτώβριο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει ποσοστό 18,4%, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 18,2%. Ελαφρώς μεγαλύτερη είναι η άνοδος του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος λαμβάνει τον Νοέμβριο 16,9%, 0,3% περισσότερα από ότι τον Οκτώβριο. Τα νούμερα αυτά μαθηματικά επιτρέπουν αλλαγή στην κατάταξη μεταξύ του κ. Νεοφύτου και του κ. Μαυρογιάννη και δεν δείχνουν ξεκάθαρα ποιος εκ των δύο θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς εμπίπτουν στο στατιστικό λάθος. Ωστόσο δείχνουν πως δύσκολα θα βρεθεί εκτός ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Αύξηση 0,2% σημειώνει και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, που παραμένει τέταρτος στην κατάταξη με 4%, ακολουθούμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου που συγκεντρώνει 3,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χρίστου καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση σε αυτή τη δημοσκόπηση, ύψους 0,7%.

Αντιθέτως, φαίνεται να υπάρχουν μειώσεις στον πυθμένα του πίνακα της πρόθεσης ψήφου. Αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη θα προτιμούσαν το 1,2% και τον Γιώργο Κολοκασίδη το 1%, ενώ αμφότεροι κατέγραφαν 1,8% τον Οκτώβριο. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των Μάριου Ηλιάδη και Χριστόφορου Πρωτοπαπά, με 0,7% και 0,6% αντίστοιχα. Άλλοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν συνολικά το 1,4%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 9,4%, ενώ ποσοστό 5% δηλώνουν ότι θα τηρήσουν αποχή και 2,1% ότι θα ρίξουν λευκό ή άκυρο.

Η ξεκάθαρη πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, ωστόσο ένας από αυτούς είναι σαφέστατα η ικανότητά του να διεισδύει στις εκλογικές βάσεις όλων των κομμάτων κι όχι μόνο αυτών που τον υποστηρίζουν. Η μεγαλύτερη εισροή από άλλους χώρους συνεχίζει να προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, οι οποίοι συνεχίζουν να προτίθενται να τον ψηφίσουν σε ποσοστό 38%. Καταγράφεται, ωστόσο, πέντε ποσοστιαίες μονάδες μείωση της διαρροής που έχει το ΑΚΕΛ προς την υποψηφιότητα του τέως ΥΠΕΞ,  που τον Νοέμβριο βρίσκεται στο 17%. Μείωση καταγράφεται και στις απώλειες του ΕΛΑΜ προς τον κ. Χριστοδουλίδη, καθώς τον προτιμούν το 19% των ψηφοφόρων του, έναντι 35% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, ο κ. Χριστοδουλίδης συσπειρώνει σε ποσοστό 74% τη βάση του ΔΗΚΟ, κατά 60% της ΕΔΕΚ και κατά 50% της ΔΗΠΑ. Στην ΕΔΕΚ παρουσιάζεται μείωση κατά 13%, ενώ στο ΔΗΚΟ αύξηση 1% και στη ΔΗΠΑ 5%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, και το ΕΛΑΜ η στατιστική βάση είναι μικρή.

Πολύ μικρή μείωση καταγράφεται στη συσπείρωση του ΔΗΣΥ, της τάξης του 1%, καθώς στην έκτη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, γύρω από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ συσπειρώνεται το 41% της εκλογικής βάσης του κόμματος, έναντι του 42% τον προηγούμενο μήνα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει εισροές και από τα κόμματα του Κέντρου, που υποστηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη, καθώς και από το ΕΛΑΜ. Η πιο ψηλή είναι από τον χώρο της ΔΗΠΑ, σε ποσοστό 17%, το οποίο είναι ωστόσο κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από εκείνο του Οκτωβρίου. Από το ΕΛΑΜ διαρρέει προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ το 13%, ενώ από 8% είναι οι απώλειες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ προς την υποψηφιότητά του. Καταγράφει, επίσης, 3% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

Αύξηση παρατηρείται στην συσπείρωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς την υποψηφιότητά του προκρίνουν το 63% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, έναντι του 61% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο μικρές είναι οι διεισδύσεις του στις εκλογικές δεξαμενές των άλλων κομμάτων, με εξαίρεση τη ΔΗΠΑ, όπου καταγράφει 17%, όπως και ο κ. Νεοφύτου, αλλά αποτελεί αξιοσημείωτη άνοδο από το 5% του Οκτωβρίου.

Μείωση παρουσιάζει στη συσπείρωσή του το ΕΛΑΜ, με το ποσοστό του Χρίστου Χρίστου να βρίσκεται στο 32%, έναντι 37% στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου. Καταγράφονται εισροές προς τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ μόνο από δύο άλλα κόμματα, 3% από τον ΔΗΣΥ και 2% από το ΔΗΚΟ.

Απόλυτα βέβαιοι για την ψήφο τους εμφανίζονται τέσσερις στους δέκα, ένα εύρημα που αφήνει περιθώριο για διαφοροποιήσεις στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το ραντεβού με την κάλπη. Αρκετά βέβαιοι παρουσιάζονται τρεις στους δέκα, ενώ όχι και τόσο βέβαιοι το 16% και καθόλου βέβαιοι το 6%. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδεικνύεται νικητής και στην παράσταση νίκης. Ανεξαρτήτως τι υποστηρίζουν, το 58% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη δεύτερη θέση παρουσιάζεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 25% και στην τρίτη ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 7%, ενώ το 10% δηλώνουν άγνοια σε αυτή την ερώτηση.  

Σενάρια δεύτερου γύρου

Στο ερώτημα «ανεξαρτήτως του υποψηφίου που θα ψηφίσετε, ποιους δύο θεωρείτε φαβορί για να περάσουν στον επόμενο γύρο;», οι απαντήσεις είναι συμβατές με την κατάταξη στην πρόθεση ψήφου. Το 81% εκτιμούν πως στον δεύτερο γύρο θα βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το 69% πως θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το 36% αναμένουν να δουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αναφορές σε άλλους υποψηφίους συγκέντρωσαν χαμηλότερα ποσοστά.

Το προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη μεταφέρεται και στα σενάρια του δεύτερου γύρου, όπου φαίνεται να κερδίζει και τους δύο άλλους βασικούς διεκδικητές εύκολα, ενώ, αντιθέτως, η δεύτερη Κυριακή μετατρέπεται σε ντέρμπι σε περίπτωση που μείνει εκτός.

Εάν αντιμέτωποι είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ είναι που κόβει πρώτος το νήμα, με ποσοστό 38% έναντι 36% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Σε αυτό το σενάριο η αποχή κινείται στο 14%, η πρόθεση για λευκό ή άκυρο στο 8%, ενώ δεν αποφάσισαν τι θα πράξουν το 4%. 

Εάν απέναντι τη δεύτερη Κυριακή βρίσκονταν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ήταν άνετη η επικράτηση του τέως ΥΠΕΞ, καθώς συγκεντρώνει 59%, έναντι 23% του κ. Νεοφύτου. Η αποχή σε αυτό το σενάριο κινείται στο 10%, το λευκό/άκυρο στο 3%, ενώ 5% παρουσιάζονται αναποφάσιστοι.

 

Σχεδόν ίδια είναι η εικόνα εάν ο κ. Χριστοδουλίδης βρεθεί απέναντι από τον κ. Μαυρογιάννη, με τον πρώτο να καταγράφει 58% και τον δεύτερο 24%. Η αποχή σε αυτό το σενάριο βρίσκεται στο 11%, η πρόθεση για λευκό/άκυρο στο 4% και 3% δεν αποφάσισαν ακόμη τι θα έκαναν.

Η ταυτότητα της έρευνας

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 7-11 Νοεμβρίου, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Σε αυτή συμμετείχαν χίλια άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, σε όλες τις επαρχίες με 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές ενώ η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται σε +/- 3,1.

 

 

Δειτε Επισης

Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική