Υπό καθεστώς εύθραυστης εκεχειρίας η ΕΔΕΚ-Καμπανάκι Μυριάνθους ενόψει Προεδρικών

Με κίνδυνο να χάσει και την όποια δυναμική απέμεινε, μετά τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών του 2021, η ΕΔΕΚ παραμένει βαλτωμένη στα πολιτικά αδιέξοδα που προκλήθηκαν τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το μητρώο μελών του κόμματος και τις εσωκομματικές διαδικασίες, τόσο για την εκλογή των Επαρχιακών Επιτροπών όσο και των οργάνων αλλά και της ηγεσίας.  

Με το κόμμα να βρίσκεται στη δίνη των δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν για μια σειρά από υποθέσεις, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν δείχνει, μέχρι στιγμής, διατεθειμένος, να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν το κόμμα. Την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις ενόψει των Προεδρικών, η ΕΔΕΚ, χωρίς υπερβολή έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα χωρίς συλλογικά όργανα, του οποίου το μέλλον δεν εξαρτάται από πολιτικές πρωτοβουλίες ή παρεμβάσεις, αλλά από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων.

Αν και τα πνεύματα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες έχουν ηρεμήσει, παραμένει μια κατάσταση εύθραυστης εκεχειρίας, με όλους τους εμπλεκόμενους να παραμένουν σε θέσεις μάχης. Μπορεί επίσης ο Μαρίνος Σιζόπουλος να ξεκίνησε τις συναντήσεις με άλλα κόμματα, αλλά και με τη βάση του κόμματος, στο πλαίσιού του διαλόγου που εγκαινίασε για τις Προεδρικές, ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, πως δεν μπορεί από μόνος του να δεσμεύσει το κόμμα για το πώς θα πορευθεί. Εξάλλου όπως σημειώνει και ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μυριάνθους, μιλώντας στον REPORTER, η απόφαση για το πώς θα πορευθεί το κόμμα, θα πρέπει να ληφθεί, είτε σε Συνέδριο, είτε σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία όμως δεν μπορεί να συνέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εμφύλιος που καλά κρατεί και τα δεδομένα ενόψει των Προεδρικών στην ΕΔΕΚ

Ο κ. Μυριάνθους υπέδειξε πως αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό σε ότι αφορά τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν. Πρόσθεσε παράλληλα πως στην πραγματικότητα η ΕΔΕΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, αφού αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, για να πάρουν αποφάσεις ή να παράξουν πολιτική.

«Είναι ένα πρόβλημα το οποίο για να λυθεί ή θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις όπως είχαν διατυπωθεί στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαγόταν το Συνέδριο», δήλωσε, υποδεικνύοντας παράλληλα πως μια άλλη επιλογή είναι, «να γίνει επανασύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής με συμμετοχή των παλιών και των νέων μελών, ως μια συμβιβαστική λύση, στην οποία όλες οι πλευρές να αποφασίσουν πως θα βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα».

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να διεξαχθεί το Συνέδριο, το οποίο τελικά ακυρώθηκε μετά από την έκδοση διατάγματος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, είχε ληφθεί απόφαση έτσι ώστε οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις και το Τακτικό Συνέδριο στο οποίο θα αναδεικνυόταν η νέα ηγεσία, θα γινόταν στη βάση του Μητρώου Μελών του Νοεμβρίου του 2017. Ωστόσο στην πορεία κι αφού ξεκίνησε η διεξαγωγή των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων μια μερίδα στελεχών του κόμματος, κατηγόρησαν τον Μαρίνο Σιζόπουλο πως το Μητρώο με το οποίο διεξάγονταν οι εσωκομματικές διαδικασίες είχε υποστεί παρεμβάσεις και ήταν αλλοιωμένο. Υπενθυμίζεται επίσης πως με επίδικο ζήτημα το εν λόγω μητρώο το κόμμα βρίσκεται στα Δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Σιζόπουλου για τις Προεδρικές-Η ΕΔΕΚ δεν θα είναι κομπάρσος

Σε σχέση με την επόμενη μέρα ο κ. Μυριάνθους, πάντως, εκφράζει τη θέση πως ακόμα και τώρα μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει στο κόμμα να επουλώσει τις πληγές του και να πορευθεί συντεταγμένα προς τις επικείμενες εκλογές. «Θεωρώ ότι το Καταστατικό του κόμματος δίνει διεξόδους σε τέτοιου είδους ζητήματα. Εάν εφαρμοζόταν το Καταστατικό ίσως και να μη φτάναμε στη σημερινή κατάσταση. Λέω ίσως γιατί δεν είναι μόνο θέματα που αφορούν το Καταστατικό, υπάρχουν και υπήρχαν και άλλα ζητήματα που ξεκίνησαν από πιο παλιά. Όμως το σίγουρο είναι πως για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, νομίζω πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, θα έλεγα πρώτα από τον ίδιο τον πρόεδρο. Αν ο πρόεδρος αδυνατεί ίσως να πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από άλλους. Εγώ είμαι διαθετειμένος για να συμβάλω, ώστε να βρεθούν λύσεις».

Την ώρα μάλιστα που οι πληροφορίες φέρουν κάποια στελέχη της ΕΔΕΚ να έχουν προσδεθεί σε διάφορα άρματα υποψηφίων, μεταξύ των οποίων αυτό του Γιώργου Κολοκασίδη και κάποιων άλλων σε αυτό του Νίκου Χριστοδουλίδη, η προσπάθεια για να λειτουργήσει η ΕΔΕΚ προεκλογικά ως ένα κανονικό κόμμα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατά μέτωπο επίθεση στον Σιζόπουλο για Προεδρικές-«Αμετανόητος και αδιόρθωτος»

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Μυριάνθους, σχολίασε πως, «οδηγούμαστε αυτή τη στιγμή και σε εκλογές σχεδόν σε ένα χρόνο που το κόμμα αδυνατεί να μπορέσει να κάνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση γύρω από το θέμα κοινής πορείας με κάποιο συγκεκριμένο υποψήφιο. Και την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι η κατάσταση η οποία επικρατεί, αναμφίβολα, πέραν της εσωστρέφειας δημιουργεί και ένα τεράστιο προβληματισμό στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της ΕΔΕΚ. Αν δεν λυθεί σύντομα αυτό το θέμα διερωτώμαι πως θα καταφέρουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας για να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα επιλέξει το κόμμα».

Κληθείς να σχολιάσει τις επαρχιακές συγκεντρώσεις που διεξάγει η ηγεσία της ΕΔΕΚ με μέλη και φίλους του κόμματος, ο βουλευτής Πάφου, υπέδειξε πως συμμετείχε και ο ίδιος στη συνάντηση που έγινε στην Πάφο, στην οποία σημείωσε πως έγινε μια ενημέρωση από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και ακολούθως υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. «Ούτε απόφαση λαμβάνεται ούτε κατά κάποιο τρόπο λαμβάνονται δεσμευτικές θέσεις για οτιδήποτε. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί είτε στην Κεντρική Επιτροπή είτε σε Έκτακτο Συνέδριο. Αυτή τη στιγμή η Κεντρική Επιτροπή δεν λειτουργεί. Υπάρχουν στελέχη που έχουν εκλεγεί από τις επαρχιακές επιτροπές, με τον τρόπο που εκλέχθηκαν με ένα διαφορετικό μητρώο από αυτό αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή. Επίσης υπάρχει και ένας αριθμός μελών της Κεντρικής Επιτροπής ο οποίος είναι αυτός που παρέμεινε από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, που για να αναπληρωθεί θα έπρεπε να γίνει από το Τακτικό Συνέδριο».

Και πρόσθεσε: «Κακά τα ψέματα το ζήτημα στη δική μου την αντίληψη, είναι πως μετά κι από την προσχώρηση της Συμμαχίας Πολιτών, νομίζω πως θα έπρεπε να παρθούν νέες αποφάσεις για το πως θα προχωρήσουμε σε ένα νέο Συνέδριο. Θα έπρεπε με κάποια συλλογική απόφαση να ενσωματωθούν μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες και τα στελέχη που έχουν προσχωρήσει. Και πέραν από την απόφαση που αναφέρθηκε ότι θα συμμετέχει στις θέσεις των αντιπροέδρων ένα στέλεχος από τη Συμμαχία, εγώ θεωρώ ότι αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα κι από μια κανονική διαδικασία που θα μπορούν αυτά τα στελέχη να έχουν λόγο να ψηφίσουν όχι μόνο για τις θέσεις τις Συμμαχίας αλλά και για τις υπόλοιπες θέσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία για να ξεκλειδώσουν οι εξελίξεις, με αφορμή και πρόσφατες δηλώσεις του Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος διερωτήθηκε πως θα ληφθούν αποφάσεις για τις Προεδρικές χωρίς όργανα, ενώ έκανε λόγο για «κατάσταση εκεχειρίας αναμένοντας δικαστικές αποφάσεις», ο κ. Μυριάνθους απάντησε αρνητικά, ωστόσο εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου εάν αναληφθεί πρωτοβουλία για εκτόνωση της κατάστασης.

«Πρέπει να τελειώνει το θέμα με τα θεσμικά όργανα του κόμματος, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα για να μπορέσουν να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις για το πως θα κινηθούμε. Διότι ώσπου αφήνουμε τον κόσμο έρμαιο να κινείται μεταξύ των εν δυνάμει υποψήφιών που ακούγονται, στο τέλος της ημέρας εάν διαιωνιστεί και τους επόμενους μήνες αυτό το ζήτημα, δεν θα έχουμε κανένα ουσιαστικό λόγο να πείσουμε ότι συμμετέχουμε σε μια συνεργασία και θέλουμε ισοτιμία στις διαβουλεύσεις.  Θεωρώ ότι αν πραγματικά υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές θα μπορούσαμε να πάμε ξανά σε μια συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, ίσως με τη παλιά ή την ενδιάμεση σύνθεση και να αποφασίσουμε ακριβώς πως θα βγούμε από το αδιέξοδο για να τελειώνει οριστικά το θέμα με το μητρώο των μελών», κατέληξε ο Ηλίας Μυριάνθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζητήσεις σε θολό τοπίο στην ΕΔΕΚ-Τα σενάρια που προκρίνει η βάση

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί