Συζητήσεις σε θολό τοπίο στην ΕΔΕΚ-Τα σενάρια που προκρίνει η βάση

Δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί πλήρως οι τάσεις εντός της ΕΔΕΚ, αναφορικά με τον τρόπο που θα πορευθεί το Κίνημα στις Προεδρικές Εκλογές, με το σκηνικό να παραμένει ρευστό, εφόσον δεν πραγματοποιούνται ούτε και επίσημες επαφές αυτή τη στιγμή.

Κυρίαρχη τάση στη σύσκεψη που έγινε στη Λεμεσό την Τετάρτη, όπως πληροφορείται ο REPORTER, ήταν η τήρηση στάσης αναμονής, ενόψει της εξέλιξης του διαλόγου της αντιπολίτευσης. Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι υπέδειξαν στην ηγεσία πως πρέπει να περιμένει λίγο, ώστε να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και έπειτα να ληφθούν αποφάσεις κατά πόσον αυτή θα είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η ΕΔΕΚ.

Η εικόνα διέφερε από αυτήν στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, όπου υπήρχε μια πιο καθαρή τάση υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητας του τέως Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. Και στις δύο επαρχίες ακούστηκαν, επίσης, κάποιες φωνές για υποστήριξη του Γιώργου Κολοκασίδη, ενώ δεν έχει αποκλειστεί η αυτόνομη κάθοδος, παρόλο που, με τις συνθήκες που επικρατούν στους Σοσιαλδημοκράτες αυτή τη στιγμή, είναι μάλλον απομακρυσμένο σενάριο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Περισσότερο φως αναμένεται να ρίξει η επόμενη συνάντηση με μέλη και φίλους της ΕΔΕΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο την Τετάρτη.

O πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πάντως, μιλώντας την Πέμπτη στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, έκανε λόγο για «ασταθές, θολό και ενδεχομένως μετακινούμενο προεκλογικό σκηνικό», στο οποίο δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε ποιες συνεργασίες θα προκύψουν, ποιες υποψηφιότητες θα υπάρχουν, αν θα προστεθούν ή θα αφαιρεθούν υποψηφιότητες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρόλο που δεν χρειάζεται να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις, δεν πρέπει να γίνουν ούτε και αργοπορημένες. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μπορέσουμε να κάνουμε ανάλυση των δεδομένων, όπως υπάρχουν αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί, πως η ΕΔΕΚ επίσημα δεν έχει μιλήσει ούτε με την πλευρά του ΔΗΚΟ, ούτε με την πλευρά του κ. Χριστοδουλίδη, παρόλο που ανεπίσημες κρούσεις υπήρξαν. Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, φαίνεται πως προτιμητέα επιλογή είναι ο διάλογος να ξεκινήσει με το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ να προστεθεί στην πορεία. Δεδομένου ότι η όποια συζήτηση με το ΑΚΕΛ μπήκε στον πάγο, λόγω του αυτοπεριορισμού του Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό, εκ των πραγμάτων η διαβούλευση με την ΕΔΕΚ θα καθυστερήσει κι άλλο. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι απαραίτητα και η προτίμηση της ΕΔΕΚ, η οποία θα ήθελε να πρωταγωνιστεί από την αρχή σε μία προσπάθεια για συμπόρευση στις Προεδρικές Εκλογές. Σε ό,τι αφορά την πλευρά του κ. Χριστοδουλίδη, πηγές αναφέρουν πως και πάλι οι όποιες συζητήσεις ήταν άτυπες, σε επίπεδο ευρύτερου περιβάλλοντος.

Παρά το γεγονός πως η ΕΔΕΚ βρίσκεται, ουσιαστικά, σε μία πολιτική λίμπο, εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων που θα ξεκαθαρίσουν κατά πόσον είναι νόμιμη η ηγεσία και τα συλλογικά της όργανα, το χρονικό σημείο είναι τέτοιο, που θα πρέπει να αναπτυχθεί η συζήτηση για τις Προεδρικές Εκλογές, εξού και γίνονται αυτές οι συναντήσεις σε επαρχιακό επίπεδο. Σε αυτό τον διάλογο συμμετέχουν και υποστηρικτές του Μαρίνου Σιζόπουλου, καθώς και κομμάτι από τους διαφωνούντες, δημιουργώντας άλλη μία ιδιομορφία στην ήδη παράξενη κατάσταση που επικρατεί.

Ακόμη κι αν συμφωνήσουν ως προς το πρόσωπο που θα πρέπει να υποστηριχθεί, πάντως, αναμένονται μέρες δύσκολες, αφού, ενόσω εκκρεμεί ο επίλογος στο Δικαστήριο, η κάθε πλευρά διατηρεί τις δικές της απόψεις ως προς το ποιος νομιμοποιείται να προβεί σε διαβουλεύσεις και να δεσμεύσει την ΕΔΕΚ. Άγνωστο είναι και κατά πόσον θα μπορέσουν να συνυπάρξουν σε ένα κοινό επιτελείο, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες. Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές Εκλογές, εκ των πραγμάτων επηρεάζεται από αυτό του Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων