Ο εμφύλιος που καλά κρατεί και τα δεδομένα ενόψει των Προεδρικών στην ΕΔΕΚ

Για το ποια θα είναι η στάση της ΕΔΕΚ, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, δεν μπορεί τίποτα και κανένας να το προκαταλάβει στην παρούσα χρονική συγκυρία. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στελέχη του κόμματος, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις τελευταίες τοποθετήσεις του, Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές αλλά και τις συγκεντρώσεις σε Παγκύπριο επίπεδο με φίλους και μέλη του κόμματος, διερευνώντας τα «θέλω» της βάσης.  

Μιας βάσης, πάντως, που παραμένει θρυμματισμένη ενόσω το κόμμα συνεχίζει να εξαρτάται από δικαστικά διατάγματα που βρίσκονται σε ισχύ και με τον πυρήνα του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από το μητρώο μελών, να παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπό τις παρούσες συνθήκες η ΕΔΕΚ, ουσιαστικά παραμένει ένα κόμμα χωρίς κομματικά όργανα, χωρίς συνεδριάσεις Πολιτικού Γραφείου ή Κεντρικής Επιτροπής και χωρίς Επαρχιακές Επιτροπές, με κάποιες εξ αυτών να μην έχουν και το δικαίωμα να συνεδριάσουν, βάσει των διαταγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Σιζόπουλου για τις Προεδρικές-Η ΕΔΕΚ δεν θα είναι κομπάρσος

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Δικαιοσύνης εκκρεμούν μια σειρά από υποθέσεις, που αργά ή γρήγορα θα εκδικαστούν. Ωστόσο αυτό που σημειώνουν πληροφορίες του REPORTER, είναι πως από πλευράς της, η ηγεσία της ΕΔΕΚ, αντί να υποβοηθά τη διαδικασία για να προχωρήσει η εκδίκαση των υποθέσεων και το κόμμα να ξανασταθεί στα πόδια του, επιχειρούν μέσω νομικίστικων διαδικασιών, που απλά κάνουν ακόμα πιο σύνθετο το πρόβλημα, να καθυστερήσουν την εκδίκαση των υποθέσεων και να δοκιμάσουν ενδεχομένως τα νεύρα των εναγόντων που καταγγέλλουν την αλλοίωση του μητρώου από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Αυτό που σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι πως οι διαφωνούντες, είτε εκφράζονται μέσω των 607 της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Ανοικοδόμηση της ΕΔΕΚ, είτε όχι, είναι πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν νομιμοποιείται να παραμένει στην ηγεσία και πως μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, θα πρέπει να εξευρεθεί μια λύση με το θέμα του Μητρώου Μελών και το κόμμα να οδηγηθεί σε Παγκύπριο Συνέδριο που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία.

Μάλιστα υποδεικνύουν πως από τη στιγμή που στα υπόλοιπα κόμματα τρέχουν οι διαδικασίες ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, θα έπρεπε η ΕΔΕΚ να εκλέξει την ηγεσία της και τα νέα όργανα όσο το δυνατό πιο σύντομα για να είναι μέρος της διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνουν, το κόμμα θα κατακερματιστεί, αφού το κάθε ένα στέλεχος θα κάνει τις προσωπικές επιλογές, ειδικά από τη στιγμή που, όπως αναφέρουν, η σημερινή ηγεσία δεν νομιμοποιείται και δεν μπορεί, λόγω αδυναμίας σύγκλησης κομματικών οργάνων, να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση.

Εξάλλου τον περασμένο μήνα, σε ανακοίνωση της η Ομάδα Πρωτοβουλίας σημειώνει, πως η ΕΔΕΚ δεν είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει όσο, «ο Μ. Σιζόπουλος και οι ακόλουθοι του αρνούνται να επανορθώσουν για να επανέλθει το κόμμα σε κανονική λειτουργία. Αν δεν αποκατασταθεί το γνήσιο Μητρώο Μελών, αν δεν συγκληθεί στην βάση αυτού ένα δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό συνέδριο και αν δεν επέλθει η πραγματική ενότητα στο κόμμα, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να καταρρέει και την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά ο Μ. Σιζόπουλος και οι ακόλουθοι του. Αν δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν αυτά τα απλά και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών να παραιτηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατά μέτωπο επίθεση στον Σιζόπουλο για Προεδρικές-«Αμετανόητος και αδιόρθωτος»

Την ίδια ώρα πληροφορίες φέρουν μέλη και στελέχη του κόμματος, να προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε προσωπικές διαβουλεύσεις με υποψηφίους που είτε εξήγγειλαν, είτε προτίθενται να εξαγγείλουν υποψηφιότητα το επόμενο διάστημα, με κάποιους εξ αυτών μάλιστα να έχουν προσχωρήσει στα αντίστοιχα εκλογικά επιτελεία. Μπροστά σε αυτό το φάσμα, δηλαδή του κατακερματισμού της ΕΔΕΚ, ενόψει των Προεδρικών, είναι ξεκάθαρο πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «καίγεται» και το διαπραγματευτικό χαρτί του Μαρίνου Σιζόπουλου, απέναντι στους εν δυνάμει υποψηφίους ή με τα υπόλοιπα κόμματα, με τα οποία θα αρχίσει διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, οι διαφωνούντες στην ΕΔΕΚ, σημειώνουν πως η θέση που εκφράζει δημοσίως ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ότι δηλαδή εκλέγηκε άνευ ανθυποψηφίου, είναι παντελώς αβάσιμη, ενώ υποδεικνύουν πως ακόμα έχει το περιθώριο να συγκαλέσει Παγκύπριο Συνέδριο, αφού πρώτα επιλυθούν τα θέματα του μητρώου, έτσι ώστε να εκλεγεί νέα ηγεσία στο κόμμα. Ένα από τα ονόματα που συζητείται ανάμεσα στους ΕΔΕΚίτες, που θα μπορούσε να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε και να ξανακολλήσει τα κομμάτια του κόμματος, είναι αυτό του Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται σχετικές κρούσεις, όμως ο ίδιος επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Επί του παρόντος, πάντως, δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο και οι όποιες συζητήσεις, γίνονται σε επίπεδο προσώπων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια κατάληξη.

Την ίδια ώρα, ανάμεσα στα μέλη και στελέχη του κόμματος, συνεχίζεται και η συζήτηση για τις Προεδρικές, ωστόσο ελλείψει καταγεγραμμένων απόψεων, πέραν των απόψεων που ακούστηκαν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, από την ηγεσία, δεν υπάρχει καμία τάση που να επικρατεί. Μια μερίδα στελεχών ευνοεί τη σύμπραξη με το υπό σύσταση μέτωπο της αντιπολίτευσης, ενώ μια άλλη σημαντική μερίδα ευνοεί τη στήριξη μιας ενδεχόμενης ανεξάρτητης υποψηφιότητάς από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το σενάριο για αυτόνομη κάθοδο υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο, αν και κατατέθηκε στον διάλογο, δεν αποτελεί επιλογή για τους διαφωνούντες.

Αύριο πάντως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ συναντάται με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, όπου θα έχουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων ενόψει των Προεδρικών. Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν και οι δύο, είχαν τονίσει την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων, ενόψει των Προεδρικών, πράγμα που συνέβει και πριν από πέντε χρόνια. Η συνάντηση Σιζόπουλου-Παπαδόπουλου θα πραγματοποιηθεί στη μια και τριάντα το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΔΕΚ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζητήσεις σε θολό τοπίο στην ΕΔΕΚ-Τα σενάρια που προκρίνει η βάση

Δειτε Επισης

BINTEO: Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα-Στον αέρα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους πυροβολισμούς στο Ζακάκι
Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Σε ειδικούς εκλογικούς θαλάμους θα ψηφίσουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα στις διπλές εκλογές
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...