Ορφανές οι ευθύνες για το μπάχαλο με τους «100», από... crash test ο Αρχηγός

Την ώρα που οι 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες, οι προσλήψεις των οποίων ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, οι φωνές για απόδοση ευθυνών πληθαίνουν, καθώς ουδείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και ούτε έχει απολογηθεί για τα... κατορθώματα, που στην ουσία άφησαν ξεκρέμαστα τα μέλη, τα οποία άφησαν τις δουλειές τους για να ενταχθούν στις τάξεις της Αστυνομίας. 

Κάτι που προκαλεί ακόμη περισσότερη δυσφορία στα μέλη της Δύναμης, καθώς όπως καταγγέλλεται, για άλλα ζητήματα που εμπλέκονται απλοί αστυνομικοί ζητούνται πειθαρχικές έρευνες, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξαιτίας κάποιων άλλων παραγόντων, δεν έχει διαταχθεί καμία πειθαρχική έρευνα.

Γεγονός το οποίο υπογράμμισε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος υπέδειξε πως «πριν ένα χρόνο κάποιοι διαφοροποιούσαν τις θέσεις τους που κρατούσαν αποστάσεις από τους απλούς αστυνομικούς. Πριν ένα χρόνο ο Αρχηγός και η Υπουργός Δικαιοσύνης, ζήτησαν έρευνα για τυχόν λάθη ή παραλείψεις αστυνομικών. Ακόμα και για το πλοίο με τους μετανάστες που έφυγε από την Πάφο το βράδυ της Πέμπτης έγινε έρευνα, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δώδεκα αστυνομικοί. Σήμερα; Τι γίνεται για τα λάθη και τις παραλείψεις που επηρεάζονται εκατό οικογένειες;». 

Δικαιοσύνη και ισότητα στις τάξεις του αστυνομικού σώματος ζήτησε ο κ. Λοϊζίδης, ο οποίος όπως σημείωσε, «εμείς οι απλοί αστυνομικοί, ποτέ δεν εγκαταλείψαμε το καράβι, είτε της πρώτης γραμμής, είτε οι αστυνομικοί του κλάδου αστυνομικού σώματος. Εμείς πάντα ήμαστε εκεί αλλά θέλουμε να λειτουργούν όλα δίκαια με όλους γιατί η Αστυνομία είναι ένα κεφάλαιο και δεν υπάρχουν ούτε ανώτεροι, ούτε κατώτεροι, ούτε αστυνομικοί άλλου επιπέδου και κατηγορίας, ούτε αστυνομικοί διαφορετικών ταχυτήτων».

Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως «εμείς ζητήσαμε ευθύνες για λάθη ή παραλείψεις γιατί θεωρούμε ότι δεν ήμαστε εμείς που το είπαμε αλλά η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και τα γεγονότα τα ίδια υποδεικνύουν ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις», ενώ πρόσθεσε πως εάν οι συντεχνίες είχαν κληθεί πέρυσι στην Επιτροπή Νομικών όπου συζήτησε το θέμα, θα είχαν προειδοποιήσει τους βουλευτές, πως η ανάθεση των ψυχομετρικών τεστ σε ιδιωτική εταιρεία ήταν παράνομη και ως εκ τούτου δεν θα προέκυπτε το πρόβλημα. 

«Εκείνο που με προβλημάτισε από την Επιτροπή, είναι ότι βουλευτής ζήτησε από συνδικαλιστή να του πάρει στοιχεία για σκοπιμότητα σε λάθη ή παραλείψεις. Δεν θεωρώ ότι αν για κάθε κεφάλαιο για το οποίο ζητούμε λάθη και παραλείψεις να πρέπει μια συντεχνία να παρουσιάσει στοιχεία αλλά αν θέλουν από μια συντεχνία να παρουσιάσει στοιχεία, τότε πολύ θα θέλαμε να μας φέρουν για όλες τις έρευνες εναντίον των αστυνομικών, να έρχονται οι συντεχνίες να μας παρουσιάζουν τα πραγματικά στοιχεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από… ανάκριση η Αστυνομία στην Επιτροπή Νομικών για τα κατορθώματα με τους 100

To crash test του Αρχηγού 

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Λοϊζίδης ανέφερε πως ζητούν στήριξη από τον Αρχηγό Αστυνομίας ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για να παραμείνουν στην εργασία τους οι 100 αστυνομικοί, τους οποίους ο Στέλιος Παπαθεοδώρου επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής, ενημερώνοντας τους για τις εξελίξεις. 

Όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, «αυτό που μας απασχολεί είναι μέχρις ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα, να μην βγουν από την Αστυνομική Ακαδημία οι 75 αστυνομικοί και από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς οι 25 πυροσβέστες. Αυτό μπορεί να γίνει εάν δοθεί μια γραπτή διαταγή από τον Αρχηγό Αστυνομίας και από τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κλάδου «Ισότητα», τόνισε πως θα επαναρχίσει η διαδικασία για τους 100 αστυνομικούς, ωστόσο θέλησε να τονίσει πως «ο Αρχηγός πήρε επάνω του όλες τις ενέργειες και θεωρώ ότι είναι ένα crash test για τον ίδιο, για να αποδείξει τις διοικητικές του ικανότητες. Είναι αποφασισμένος ο Αρχηγός να κάνει εκείνο που πρέπει για να επιστρέψουν στις δουλειές τα εκατό παιδιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούν Σαββίδη να ασκήσει έφεση οι νομικοί σύμβουλοι των 100 αστυνομικών-Οργή από τα μέλη

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν ένας αστυνομικός που αποτύχει στις νέες διαδικασίες έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο νιώθοντας πως αδικήθηκε, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως, «έχει το δικαίωμα είτε για αστική αγωγή, είτε για να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο, αλλά εφόσον επιλυθούν κάποιοι κανονισμοί και κάποιες διαδικασίες, όταν γίνει κάποιο λάθος ή παράλειψη το Δικαστήριο θα το εντοπίσει». 

Εκ μέρους του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας Ισότητα, έγινε ξεκάθαρο πάντως πως, «για οποιονδήποτε τροποποίηση του κανονισμού στο μέλλον θα ήμαστε εκεί να τη συζητήσουμε για να μην επηρεαστούν μελλοντικές προσλήψεις. Επίσης, αυτό που διαφάνηκε από την Επιτροπή Νομικών και Δικαιοσύνης, είναι ότι αυτή η Επιτροπή θα επιλύσει πολλά προβλήματα της Αστυνομίας, γιατί εκεί εκφράστηκαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι οποίοι είχαν υπόψιν τους τα προβλήματα με τις προαγωγές, τα προβλήματα με τις πληρωμές υπερωριακών, τα προβλήματα στον εξοπλισμό και θα φροντίσουμε και στο μέλλον να μάθουν και για τα προβλήματα για την αναβάθμιση του τομέα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτάκτως στη Νομικών το θέμα με τους 100 αστυνομικούς-Δίνει εξηγήσεις ο Αρχηγός

Στο... περίμενε και οι 25 Πυροσβέστες

Στον αέρα βρίσκονται επίσης και οι 25 πυροσβέστες, χωρίς να γνωρίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των 25 πυροσβεστών που επηρεάστηκαν από την απόφαση του Δικαστηρίου, Ανδρέας Χατζηπαντέλας, «στην παρούσα φάση περιμένουμε να δούμε την πορεία των πραγμάτων μετά από τη γνωμάτευση που θα έχει ο Αρχηγός από τη Νομική Υπηρεσία. Πιστεύουμε ότι δεν θα επηρεαστούν οι 25 πυροσβέστες και θα βρεθεί ο τρόπος και η λύση. Επίσημα ενημέρωση δεν έχουμε λάβει ακόμη, αλλά οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι δεν θα επηρεαστούν οι 25 πυροσβέστες».

Η θέση των πυροσβεστών είναι ξεκάθαρη για ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν σε καμία περίπτωση οι 25 πυροσβέστες μετά την επανεξέταση. «Οι 25 που είναι στην υπηρεσία, έχουν τύχει εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία και πέρασαν από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς οι οποίοι έτυχαν εκπαίδευσης και εμπειριών και κάποιοι από τους 25 μάλιστα μόνο για την Πυροσβεστική ενδιαφέρονταν. Αν αποτυγχάναν να περάσουν τις δοκιμασίες για την Πυροσβεστική, θα έφευγαν από την Αστυνομία. Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα εάν στην προσπάθειά τους να επιδιορθώσουν την κατάσταση, αυτοί οι 25 βρεθούν εκτός της Πυροσβεστικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα, αφήνουν άνεργους 100 αστυνομικούς-Πνέουν μένεα τα μέλη

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών