Εκτάκτως στη Νομικών το θέμα με τους 100 αστυνομικούς-Δίνει εξηγήσεις ο Αρχηγός

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών θα βρεθεί αύριο εκτάκτως η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που ακύρωσε τις εκατό προσλήψεις αστυνομικών, του 2019, που πλέον μένουν άνεργοι, ενώ επηρεάζονται άλλες δύο διαδικασίες, οι οποίες μπαίνουν στον πάγο μέχρι νεωτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα, αφήνουν άνεργους 100 αστυνομικούς-Πνέουν μένεα τα μέλη

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Βουλή, αύριο η Επιτροπή Νομικών κάλεσε τον Αρχηγό Αστυνομίας ώστε να δοθούν εξηγήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε ήταν παράνομες, με το Δικαστήριο μάλιστα να επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία, η οποία όπως φαίνεται τα έκανε μαντάρα, με αποτέλεσμα αστυνομικοί και πυροσβέστες, που άφησαν τις δουλειές τους για να ενταχθούν στις τάξεις της Δύναμης, μένουν χωρίς δουλειά.

Επίσης, στη συνεδρία έχουν προσκληθεί η υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας και οι Σύνδεσμοι των Αστυνομικών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της Επιτροπής «να λειτουργήσει υποβοηθητικά για να βρεθεί λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που άπτεται της λειτουργίας του Αστυνομικού Σώματος, γιατί εκατόν αστυνομικοί λιγότεροι στο μικρό Αστυνομικό Σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Υπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη, δήλωσε ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αναφέροντας πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ πριν από ενάμιση χρόνο σε ειδική συνεδρία είχε εγγράψει αυτεπάγγελτα το θέμα, προειδοποιώντας ότι η διαδικασία έπασχε και ότι υπήρχε ο κίνδυνος να «πέσει» ενώπιον δικαστηρίου.

«Κάποιοι προφανώς έκαναν τις πάπιες. Και αυτοί οι κάποιοι είναι εκείνοι που σήμερα καλούνται να δώσουν λύσεις. Επομένως, υπάρχουν ευθύνες και είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν εξέφρασαν ούτε μια συγνώμη για τους δικούς τους πολιτικούς χειρισμούς και αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτό το απόλυτο θεσμικό αδιέξοδο», κατέληξε.

Πάντως, μέχρι στιγμής από την Αστυνομία ουδείς ανέλαβε την ευθύνη και ούτε υπήρξε οποιαδήποτε απολογία για το γεγονός ότι οικογενειάρχες παραμένουν μετέωροι, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ανακοινώσει πως δεν θα ασκηθεί έφεση επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ανάμεσα στους 100 αστυνομικούς επικρατεί αναβρασμός και οργή κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας, αφού τον Ιούλιο του 2020 ο δικηγόρος των προσώπων που προσέφυγαν στο Δικαστήριο, είχε προειδοποίηση με επιστολή του στον Αρχηγό Αστυνομίας, για έκδηλη παρανομία, ωστόσο δεν λήφθηκε υπόψη.

Μάλιστα, το όλο ζήτημα είχε συζητηθεί το 2020 ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, με κάποιους βουλευτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο μεταξύ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου και ενώ η Αστυνομία σε δηλώσεις της ανέφερε πως οι 100 αστυνομικοί ενημερώθηκαν και πλέον δεν μεταβαίνουν στις εργασίες τους, κάτι τέτοιο διαψεύδεται τόσο από τα ίδια τα μέλη που επικοινώνησαν μαζί μας, όσο και από τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος της «Ισότητας».

Σε δηλώσεις ο Νίκος Λοϊζίδης, επανέλαβε πως πρόκειται για «έγκλημα» αφού τα μέλη μένουν χωρίς δουλειά, ενώ τόνισε πως «αν το λάθος γινόταν από αστυνομικό, αυτή τη στιγμή θα ήταν σε διαθεσιμότητα και θα διερευνάτο σε βάρος του πειθαρχική έρευνα».

Μάλιστα, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως ο ένας εκ των αξιωματικών που φέρει ευθύνη, κλήθηκε στη σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία για να βρει λύση, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα. «Πήγε χθες στην Ακαδημία και στεκόταν απέναντι από τους 100 για να τους δώσει την βράβευση τους γιατί έβγαλαν την Ακαδημία; Σοβαρομιλούμε;» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούν Σαββίδη να ασκήσει έφεση οι νομικοί σύμβουλοι των 100 αστυνομικών-Οργή από τα μέλη

Δειτε Επισης

Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)