Από… ανάκριση η Αστυνομία στην Επιτροπή Νομικών για τα κατορθώματα με τους 100

Βγαίνει μπροστά, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την ακύρωση, από το Διοικητικό Δικαστήριο, των προσλήψεων εκατό αστυνομικών, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία συγκάλεσε για το πρωί της Πέμπτης έκτακτη συνεδρία, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων μερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτάκτως στη Νομικών το θέμα με τους 100 αστυνομικούς-Δίνει εξηγήσεις ο Αρχηγός

Στη συνεδρία, θα παραστούν ο Γενικός Εισαγγελέας, η υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, καθώς επίσης και οι συντεχνίες των αστυνομικών, που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη απόφαση.

Στόχος, είναι όπως η Επιτροπή λειτουργήσει υποβοηθητικά, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή στο πρόβλημα που προέκυψε και το οποίο επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του σώματος.

Παράλληλα, η Βουλή αναμένεται να θέσει σειρά ερωτημάτων στην ηγεσία της Αστυνομίας, ώστε να διαπιστώσει τους λόγους που αφέθηκε εκτεθειμένη η διαδικασία, με αποτέλεσμα τα εκατό μέλη Αστυνομίας και Πυροσβεστικής να μένουν χωρίς δουλειά, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, αλλά και να επηρεάζονται άλλες δύο διαδικασίες προσλήψεων που έγιναν μετέπειτα.

Σημειώνεται ότι η Νομική Υπηρεσία ενδεχομένως να καταθέσει και την πρότασή της για τροποποίηση του νόμου και των κανονισμών, επί των σημείων που εντοπίζονται προβλήματα στη νομοθεσία.

Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, υπέδειξε πως «θέλουμε να ξεκινήσει άμεσα, αν είναι δυνατόν ακόμα και χθες η διαδικασία προσλήψεων».

Αφού είπαν, υπέδειξε, «να γίνει σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου, κάτι με το οποίο εμείς συμφωνούμε, αφού η απόφαση είναι ορθή και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, αυτό που ζητούμε είναι να αρχίσει άμεσα η διαδικασία».

Εξήγησε ακόμα ότι «εμείς θέλουμε να τελειώνουμε, να προσληφθούν αυτοί που πρέπει, να επαναπροσληφθούν εκείνοι που επίσης πρέπει και κατόπιν τούτου, να μελετήσουμε και τις μετέπειτα διαδικασίες που επηρεάζονται».

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, «θα κάνουν ψυχομετρικά 144 άτομα, όσοι δηλαδή ήταν στην διαδικασία ψυχομετρικών το 2019.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που περάσουν όλοι τα ψυχομετρικά, τότε θα προσληφθούν, αφού οι διαθέσιμες θέσεις στην συγκεκριμένη διαδικασία, ήταν 256.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα, αφήνουν άνεργους 100 αστυνομικούς-Πνέουν μένεα τα μέλη

Βλέπει πολιτικές ευθύνες το ΑΚΕΛ-Σιγή ιχθύος από Αστυνομία

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ, δια στόματος του βουλευτή του, Άριστου Δαμιανού, καταλογίζει πολιτικές ευθύνες για την εξέλιξη που προέκυψε με την ακύρωση των προσλήψεων.

Όπως υπέδειξε σε δηλώσεις του ο κ. Δαμιανού, «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ πριν από ενάμιση χρόνο σε ειδική συνεδρία είχε εγγράψει αυτεπάγγελτα το θέμα, προειδοποιώντας ότι η διαδικασία έπασχε και ότι υπήρχε ο κίνδυνος να πέσει ενώπιον Δικαστηρίου».

Είπε επίσης ότι «κάποιοι προφανώς έκαναν τις πάπιες. Και αυτοί οι κάποιοι είναι εκείνοι που σήμερα καλούνται να δώσουν λύσεις. Επομένως, υπάρχουν ευθύνες και είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν εξέφρασαν ούτε μια συγνώμη για τους δικούς τους πολιτικούς χειρισμούς και αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτό το απόλυτο θεσμικό αδιέξοδο».

Συγγνώμη για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα εκατό μέλη του Σώματος, δεν είπε πάντως ούτε η ηγεσία της Αστυνομίας, παρότι στην απόφαση του Δικαστηρίου καταλογίζονται ευθύνες σε αξιωματικούς, για τους χειρισμούς τους κατά τη διάρκεια των προσλήψεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφασή του το Δικαστήριο, που εξέτασε τις προσφυγές αιτητών που επιθυμούσαν να προσληφθούν στην Αστυνομία, αναφερόταν στο Συμβούλιο Προσλήψεων, το οποίο όπως φαίνεται τα έκανε… μαντάρα με την απόφασή του να επιτρέψει σε δεκατέσσερα άτομα να μην δώσουν ψυχομετρικές εξετάσεις, αφού τις είχαν περάσει σε προηγούμενες εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούν Σαββίδη να ασκήσει έφεση οι νομικοί σύμβουλοι των 100 αστυνομικών-Οργή από τα μέλη

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου