Τα έκαναν μαντάρα, αφήνουν άνεργους 100 αστυνομικούς-Πνέουν μένεα τα μέλη

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που ακύρωσε τις προσλήψεις εκατό αστυνομικών, οι οποίοι πλέον μετρούν ώρες, μέχρι την ανακοίνωση της ηγεσίας της Αστυνομίας, που θα τους θέτει εκτός δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικό παράθυρο στην ακύρωση των 100 προσλήψεων-Γλύτωσαν οι... καθαροί

Οι αστυνομικοί πνέουν μένεα για όσους ήταν υπεύθυνοι για τις προσλήψεις, αφού δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν την εγκυρότητα των διαδικασιών, με αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοί τους να αναγκάζονται να μείνουν χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς εισόδημα, έως ότου ξεκαθαρίσει η όλη υπόθεση.

Πάντως, οι συντεχνίες των αστυνομικών δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αφού είναι έτοιμες να εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο, για να διασώσουν την εργασία των συναδέλφων τους, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης ανέφερε ότι, «πέφτουν οι προσλήψεις, πέφτουν οι προαγωγές, αλλά πέφτει ταυτόχρονα το κύρος και η αξιοπιστία της αστυνομικής δύναμης. Έπεσαν οι προσλήψεις μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για τρεις λόγους. Ο πρώτος ήταν ο τρόπος που έκαναν τη διαδικασία των ψυχομετρικών, που τους υποδεικνύει ότι δεν γίνεται από ιδιωτική εταιρεία. Ο δεύτερος ήταν γιατί αποφάσισαν κάποιοι αξιωματικοί, ότι δεκατέσσερα άτομα δεν θα υποβληθούν σε ψυχομετρικές εξετάσεις, λόγω κόστους και ο τρίτος, είναι ότι ένας από τους αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνος για τις προσλήψεις, μιλούσε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής από το τηλέφωνο».

Σε έντονους τόνους, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι αδικούνται και οι εκατό άνθρωποι που έχουν προσληφθεί, όπως αδικούνται και εκείνοι που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά κι εκείνοι που κόπηκαν από τη διαδικασία.

«Αν επαναληφθεί η διαδικασία και κάποιοι που έχουν προσληφθεί δεν περάσουν τις ψυχομετρικές, δεν θα μπορούν να παν πίσω. Κάποιοι ήταν ειδικοί αστυφύλακες, άλλοι έδωσαν παραίτηση από άλλες δουλειές για να προσληφθούν στην Αστυνομία. Έχουν οικογένειες. Κάποιοι δεν έχουν ακόμη το λάθος και το σφάλμα, για να αντιληφθούν την ευθύνη κι αν έχουν ευθιξία να την αναλάβουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Έθεσε παράλληλα ζήτημα για το τι θα γίνει «αν ο τάδε αστυνομικός έχει συλλάβει ή καταγγείλει κόσμο σαν αστυνομικός ή αν έχει κόψει εξώδικα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για τους λίγους την πλήρωσαν... 100 αστυνομικοί-Χαστούκι στο Συμβούλιο Προσλήψεων

Η λύση που προτείνουν και η νομική αρωγή

Πάντως, οι αστυνομικοί δεν μένουν στις φωνές διαμαρτυρίας, αλλά είναι έτοιμοι να προτείνουν συγκεκριμένη λύση για να επιλυθεί το πρόβλημα, την οποία είναι έτοιμοι να καταθέσουν και ενώπιον της ηγεσίας της Αστυνομίας.

«Πήγαν στον Γενικό Εισαγγελέα για να βρουν λύσεις, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και οι ερασιτεχνισμοί συνεχίζονται. Το Διοικητικό Δικαστήριο είπε, τέρμα από την ιδιωτική εταιρεία τα ψυχομετρικά τεστ. Είπε ξεκάθαρα, ότι αυτά πρέπει να γίνονται από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Επίσης, μετά τη σύσκεψη που έγινε μεταξύ Αστυνομίας και Γενικού Εισαγγελέα είπαν ότι θα ξεκινήσουμε ξανά τη διαδικασία πρόσληψης απ’ εκεί που έμεινε. Η προκήρυξη έλεγε να περάσουν είτε το τεστ προσωπικότητας, είτε τις γνωστικές ικανότητες. Οι θέσεις ήταν 256 και οι 144 πέρασαν τις αθλητικές δοκιμασίες, για να κάνουν το τεστ προσωπικότητας. Είναι πιο κάτω οι άνθρωποι, ας τους προσλάβουν όλους. Να κάνουν ξανά τη διαδικασία μόνο με το τεστ προσωπικότητας», υπέδειξε ο κ. Λοϊζίδης.

Ζήτησε παράλληλα την ανάληψη ευθυνών απ’ όσους έκαναν λάθος χειρισμούς στις διαδικασίες.

«Απαιτούμε σαν συντεχνία οι αξιωματικοί που τα έκαναν μαντάρα, να πηγαίνουν δουλειά για ένα μήνα, για να τελειώσουν οι διαδικασίες. Αν ήταν αστυνομικός που έκανε το σφάλμα, θα ήταν σε διαθεσιμότητα και θα διέταζαν πειθαρχική εναντίον του. Εάν λοιπόν, δεν μπορούν κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί να κάνουν δουλειές λογιστηρίου, προσλήψεων ή αποθήκης, να γίνονται διευθυντές αστυνομικών διευθύνσεων, να δουν τι σημαίνει πίεση και τι σημαίνει Αστυνομία. Θέλουμε ευθύνες. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν ανάγκη από προσλήψεις. Να ανοιχθούν θέσεις και να γίνει η διαδικασία, όπως είπε το Διοικητικό Δικαστήριο. Άλλο κεφάλαιο η λύση του προβλήματος κι άλλο οι ευθύνες».

Σε απόγνωση οι εκατό αστυνομικοί

Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται οι εκατό αστυνομικοί που ακυρώνονται οι προσλήψεις τους, αφού θα μείνουν άνεργοι και χωρίς εισόδημα, έως ότου ξεκαθαρίσει το όλο θέμα.

Αρκετοί από αυτούς, μίλησαν στον REPORTER, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της ηγεσίας της Αστυνομίας. Κάποιοι έχουν παιδιά και οικογένειες, ενώ άλλοι άφησαν τις μόνιμες δουλειές μετά τις προσλήψεις τους, στις οποίες δεν μπορούν πλέον να επιστρέψουν.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι «από το 2019 παλεύουμε και στους πρώην εργοδότες μας ότι θα φύγουμε για να μπούμε στην Αστυνομία. Κάναμε ότι μας έλεγε η ηγεσία της Αστυνομίας. Αυτοί είπαν στα δεκατέσσερα μέλη της Αστυνομίας που αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου ότι δεν χρειάζεται να δώσουν τις ψυχομετρικές εξετάσεις, γιατί τις πέρασαν σε προηγούμενες εξετάσεις. Τώρα που καίει το σίδερο, κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Είναι καθαρό ποιοι φταίνε και ποιοι είναι τα θύματα στην εν λόγω υπόθεση, αλλά που να βρούμε το δίκιο μας».

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονταν σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και έδωσαν παραίτηση για να μπουν στην Αστυνομία, μεταξύ των οποίων και άτομα που υπηρετούσαν σε άλλα σώματα ασφαλείας.

«Εμείς θα πάρουμε νομικές συμβουλές για το πως θα προχωρήσουμε, αλλά το πρόβλημα δεν είναι το μετά, αλλά το τώρα. Έχουμε οικογένειες οι οποίες θα πεινάσουν, είχαμε μόνιμες δουλειές που τις αφήσαμε για να μπούμε στην Αστυνομία. Κάναμε δάνεια, γιατί ξέραμε ότι θα έχουμε μια ζωή αυτή τη δουλειά και τώρα έρχονται και μας λένε εκείνοι που έχουν τις ευθύνες γι’ αυτή την κατάληξη, ότι θα σταματήσουμε από τη δουλειά».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα θα κληθούν στη δημοσιογραφική εστία όλοι οι επηρεαζόμενοι αστυνομικοί, ανεξαρτήτως συντεχνίας και στον ίδιο χώρο θα βρεθούν οι νομικοί σύμβουλοι της συντεχνίας «Ισότητα» για να τους ενημερώσουν.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως σύμφωνα με τον Αρχηγό Αστυνομίας, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, επηρεάζονται άλλες δύο διαδικασίες πρόσληψης, οι οποίες έγιναν μετέπειτα. «Για τη μια έγιναν προσλήψεις τον Απρίλιο και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία 350 επιτυχόντων που πρόσφατα πέτυχαν. Με την απόφαση αυτή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο χωρίς να δούμε το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσία».

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον