Καλούν Σαββίδη να ασκήσει έφεση οι νομικοί σύμβουλοι της ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ για τους 100 αστυνομικούς-Οργή από τα μέλη

Αναζήτηση άλλων εναλλακτικών επιλογών, που δεν θα θυματοποιούν τους 100 αστυφύλακες και πυροσβέστες μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (ημερ. 3.8.2021), με άμεση ισχύ, σύμφωνα με την οποία ακυρώνονται οι προσλήψεις, προκρίνει η ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ. Οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΣΔΥΚ κάλεσαν τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη και τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, να κάνουν δεύτερες σκέψεις, καλώντας τους να εξετάσουν ξανά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, δηλώνοντας την ετοιμότητα του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ να στηρίξει την προσπάθειά τους.

Την Τρίτη δόθηκε διάσκεψη Τύπου την οποία διοργάνωσε ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ) και στην οποία συμμετείχαν οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΣΔΥΚ, Δημήτρης Απαισιώτης και Γεώργιος Β. Μούσκος, οι οποίοι επεξήγησαν τη νομική πτυχή του ζητήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΣΔΥΚ, οι σύμβουλοι μίλησαν για την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών, που δεν θα θυματοποιούν τους 100 εργαζόμενους, αλλά θα διασφαλίζουν τη συνέχεια της επαγγελματικής τους πορείας. Οι Νομικοί Σύμβουλοι της ΑΣΔΥΚ υποστήριξαν ότι συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, που δικαιολογούν την άσκηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο και την καταχώριση αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου. 

Οι Νομικοί Σύμβουλοι εξήγησαν ότι «υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που δικαιολογούν την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, αφού η Αστυνομία είναι ήδη υποστελεχωμένη και αναμένεται εντός του 2021, αρχές του 2022, να προαχθούν από το βαθμό του αστυφύλακα στο βαθμό του λοχία 110 μέλη της Αστυνομίας, που σημαίνει ότι, είτε δεν θα γίνουν αυτές οι προαγωγές, είτε, αν προχωρήσουν, το έλλειμμα στον βαθμό του αστυφύλακα θα επιδεινωθεί, προσθέτοντας ακόμη 110 στα πλην 350 άτομα της υποστελέχωσης και στους 100 της ακυρωτικής απόφασης».

Επιπλέον, οι Νομικοί Σύμβουλοι παρέπεμψαν σε δημόσιες δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας σύμφωνα με τις οποίες «η ίδια διαδικασία, που θεωρήθηκε παράνομη από το Διοικητικό Δικαστήριο και ακύρωσε την πρόσληψη των 100 πρώην μελών της Αστυνομία, έγινε σε ακόμη δύο διαδικασίες προσλήψεων, μεταγενέστερες αυτής».

Είναι δηλαδή υπαρκτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν και αυτές οι δύο πράξεις πρόσληψης και με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σύμβουλοι υπέδειξαν πως «μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι συντρέχουν εκείνες οι εξαιρετικές περιστάσεις που απαιτούνται, για να υποστηριχθεί αίτημα αναστολής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου μέχρι την περάτωση της έφεσης».

Εκ μέρους του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, ο Πρόεδρός του, Λούκας Χρίστου, σημείωσε ότι, «οι 100 εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση όπως εξελίσσεται, αλλά αυτή βαραίνει τους αρμοδίους οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις παραλείψεις τους, οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, η οποία τιμωρεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ, ο Πρόεδρος Δρ Γιώργος Χωραττάς, ενημέρωσε για την πρόθεση της Οργάνωσης να στηρίξει την υπόθεση των 100 επηρεαζόμενων αστυνομικών και πυροσβεστών, δηλώνοντας ότι «θέτουμε προς διαβούλευση εναλλακτικές επιλογές και αναμένουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας να αναζητήσουν διέξοδο από τη δύσκολη και ατυχή διαδικασία που έχει προκύψει, για την οποία σίγουρα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι». 

Στη διάσκεψη Τύπου παρευρέθηκε ομάδα επηρεαζόμενων αστυνομικών και πυροσβεστών.

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό του Ισραήλ και λαμβάνει αποφάσεις για τα αντίποινα στο Ιράν