Σπάει δημόσια τη σιωπή του ο Ανδρέας Φυλακτού-Καρφώνει Λιγνάδη για σεξουαλική παρενόχληση

Έσπασε τη σιωπή του ο ηθοποιός Ανδρέας Φυλακτού, ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση, από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Τρίπολης.

Ο ηθοποιός, έδωσε ήδη κατάθεση στην Αστυνομία, καταγγέλλοντας όσα βίωσε στα πρώτα του βήματα στο χώρο του θεάτρου, από τον σκηνοθέτη, ο τελεί υπό κράτηση στην Ελλάδα, ως ύποπτος για βιασμούς.

Μιλώντας στην εκπομπή του Alpha, «Με αγάπη Χριστιάνα», ο Ανδρέας Φυλακτού, αναφέρθηκε στον τρόπο που προσεγγίστηκε, μέσω ατόμου που φέρεται να λειτούργησε ως ενδιάμεσος, από τον Δημήτρη Λιγνάδη, πώς γλύτωσε από τη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ αποκάλυψε ότι συνάδελφός του, έζησε φρικτές στιγμές με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Σημειώνεται πως ο φερόμενος ως διαμεσολαβητής υποδείχθηκε και σε άλλη καταγγελία που έχει ενώπιόν της η κυπριακή Αστυνομία. 

«Υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια, για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Θέλω πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι ο χώρος του θεάτρου, αλλά οι άνθρωποι. Είμαι σχεδόν μια δεκαετία σε αυτό τον χώρο και έχω συναντήσει πολύ όμορφους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν κάποια μεμονωμένα άτομα, τα οποία κατά καιρούς καπηλεύονται την εξουσία ή την θέση που τους έχει δοθεί κάποιες φορές παράνομα ή παράτυπα.

Για αρκετά χρόνια προσπαθείς να το ξεχάσεις και να το αφήσεις πίσω σου. Στην περίπτωσή μου, έγινε το κλικ όταν είδα την μαρτυρία της Ζέτας Δούκα. Άρχισαν να επανέρχονται μνήμες, έχασα και λίγο τον ύπνο μου. Είπα ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσεις, γιατί δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίζουν το έργο τους με αυτό τον τρόπο.

Στοχεύουν νέα άτομα, που έχουν όνειρα, όχι μόνο σε αυτό το χώρο, αλλά σε οποιοδήποτε χώρο. Το πέρασα, είχα τις επιπτώσεις που είχα, αλλά δεν θα επιτρέψω να περάσουν άλλοι τα ίδια».

«Κλήθηκα στον προσωπικό χώρο ενός σκηνοθέτη»

Περιέγραψε εξάλλου, τον τρόπο που τον προσέγγισαν, αφού όπως κατάλαβε, υπάρχει ένα μοτίβο δράσης.

«Μου έτυχε ένα περιστατικό, που κλήθηκα στον προσωπικό χώρο ενός σκηνοθέτη. Όταν μου είπαν ότι θα είναι γυμνός ο ρόλος και ότι πρέπει να με δει γυμνό και να μου βάλει κάποιες συνθήκες, που πρέπει να διεκπεραιώσω, στη δική μου περίπτωση έφυγα. Όταν μοιράστηκα αυτό το περιστατικό με συναδέλφους, βρέθηκε περίπτωση όπου συνάδελφος δεν έφυγε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά, από το ίδιο άτομο. Η μια περίπτωση ήταν στην Ελλάδα και η άλλη στην Κύπρο.

Ο διαμεσολαβητής, ήταν ο ίδιος που έστειλε τον συνάδελφο και βρέθηκε να κακοποιηθεί από τον θύτη, ο οποίος είναι από τα άτομα που ακούστηκε από την Ελλάδα. Όταν προσπάθησε να με στείλει εμένα, αρνήθηκα, μπορεί όμως να υπήρχαν άτομα που δεν αρνήθηκα. Το πρόσωπο που με έστειλαν, ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης. Από το «όχι» το δικό μου, άλλαξαν πολλά. Υπήρξε υποτίμηση μετά από εκείνο το «όχι», λασπολογία, έκλεισαν πόρτες».

«Σε ποιον να απευθυνθείς;»

Μετά από εκείνη την φρικτή εμπειρία, χρειάστηκε χρόνος για να επανέλθει, αλλά όταν συνήλθε από το σοκ, γεννήθηκε μέσα του η ανάγκη να μιλήσει.

«Κάνεις κάποια δειλά βήματα να εκφραστείς και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης του συγκεκριμένου ατόμου από πιο πάνω, του συγκεκριμένου ατόμου. Τότε σε ποιον να απευθυνθείς; Ήθελα να μιλήσω αλλά από την στιγμή που για το συγκεκριμένο άτομο υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική κακοποιήση ανηλίκων.

Υπήρχαν καταγγελίες για το πως απέκτησε την εξουσία που απέκτησε, αλλά κανένας δεν έκανε κάτι, που να πάω εγώ, ένας μιτσής που μόλις μπήκε στον χώρο; Να καταγγείλω τι; Σε ποιον να το καταγγείλω και να μην φοβάμαι ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που καλύπτουν, που γνωρίζουν για αυτόν τον άνθρωπο και δεν τον καλύπτουν. Και αν είναι δυνατό, το συγκεκριμένο άτομο, με πιθανή κάλυψη ξανά, να έχει επαφή με ανήλικα άτομα που θέλουν να μπουν στον χώρο του θεάτρου». Δεν πρέπει να επιτραπεί, να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

«Κάποιοι φοβούνται να μην το μάθουν οι οικογένειες τους»

Σήμερα, νιώθει αρκετά δυνατός, γι’ αυτό πήρε την απόφαση να μιλήσει, αλλά και γιατί άλλοι συνάδελφοί του, δεν νιώθουν ακόμα έτοιμοι να το κάνουν. Θέλησε να γίνει ο φάρος, για τους υπόλοιπους.

«Βγαίνω μπροστά, γιατί δεν έχω πρόβλημα να το κάνω. Μίλησα με συναδέλφους, γιατί κάποιοι φοβούνται να μην το μάθουν οι οικογένειες τους, κάποιοι φοβούνται και δεν θέλουν να βγει προς τα έξω. Υπάρχει αυτός ο τρόμος του τι θα αντιμετωπίσουν, αν βγουν να μιλήσουν. Τους λέω ότι μπορούν να μιλήσουν ανώνυμα. Δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται να μιλήσουν. Μπορούν να δώσουν τα στοιχεία κι απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν οι νομικοί μας σύμβουλοι, που βρίσκονται μαζί μας από την αρχή».

«Η βρωμιά μπορεί να καθαρίσει εύκολα»

Όσον αφορά το κατά πόσον υπάρχει βρωμιά στην Κύπρο και πόσο εύκολο είναι να καθαρίσει, ξεκαθάρισε πως «η βρωμιά είναι πολύ συγκεκριμένη και μπορεί να καθαρίσει εύκολα. Για να καθαρίσει, χρειάζεται, όσοι την έχουν βιώσει σε οποιοδήποτε βαθμό να μιλήσουν. Αρκετοί μπορεί να μην ήξεραν, αλλά πιστεύω ότι κάποιοι ήξεραν. Κάποιους μπορεί να τους βόλευε να υπάρχουν αυτά τα πράγματα, να συμβαίνουν.

Όταν βγήκε το όνομά μου προς τα έξω, έχω δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα στήριξης. Δεν είχε τα κότσια κάποιος να μου στείλει απειλητικό μήνυμα να μην μιλήσω. Ότι επιπτώσεις είχα, τις βίωσα, δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Τώρα είναι η ώρα που μιλούν τα θύματα».

Έστειλε παράλληλα το μήνυμά του στα θύματα, ενώ για τους θύτες είπε ότι έχουν ήδη καταλάβει τι συμβαίνει…

«Για τους θύτες, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι. Ήδη κατάλαβαν τι συμβαίνει. Τα θύματα, αυτά έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη να ακούσουν ότι υπάρχει και δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσουν. Από νομικούς συμβούλους, από συναδέλφους και από τα αντίστοιχα κλιμάκια της Αστυνομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ