«Αυτά είναι κοινά μυστικά στην εκκλησία, είχε μοναχούς με φιλενάδες και παιδιά»

Εμβρόντητη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην Κύπρο από όλους τους χώρους, με τις τρεις μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εναντίον του πρώην Μητροπολίτη, να προκαλούν σοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έβαλε τα χείλη του στα δικά μου... Φώναζα, κλωτσούσα, έσπρωχνα»

«Είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της εκκλησίας τέτοιες υποθέσεις», ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου. Όπως υποστήριξε ήταν γνωστό για παράδειγμα πως «μοναχοί είχαν φιλενάδες. Υπήρχαν και κάποιοι που είχαν παιδιά, Επισκόποι κλπ. Μια μεγάλη γενιά μοναχών που έγιναν μετά Επισκόποι έμπαιναν στους κόλπους της εκκλησίας για λόγους επιβίωσης. Δεν έμπαιναν στην εκκλησία, επειδή τους ενδιέφερε η Αγιότητα μέσα από την πορεία τους. Ο υπό κατηγορία Επίσκοπος, προέρχεται από εκείνη την εποχή. Από την εποχή του κοσμικού κληρικού, που ήθελε όλες τις ανέσεις του και δεν είχε σχέση με τη μοναχική ζωή».

Όπως ανέφερε αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα στην Κύπρο στο χώρο της Ιεραρχίας. «Μου έρχεται στο μυαλό μόνο μία λέξη. Παρακμή. Στην Κύπρο είμαστε στα όρια της παρακμής που αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής. Δυστυχώς ζούμε τέτοιες καταστάσεις που μας απογοητεύουν και δεν είμαι σίγουρος εάν θα βρούμε τη δύναμη ως κοινωνία να δημιουργήσουμε υγιής δομές. Μια κοινωνία που πανικοβάλλεται κάθε φορά που βγαίνουν στην επιφάνεια τέτοια φαινόμενα, που υπάρχουν μέσα της και το γνωρίζει και απλώς επειδή βγαίνουν στα ΜΜΕ τότε αρχίζει να ευαισθητοποιείται και αυτή η ευαισθητοποίηση να κρατά μέχρι τα Μέσα να διατηρούν ένα θέμα, δεν έχει μέλλον».

Ο γνωστός Θεολόγος, ανέφερε ότι είναι δύσκολο για τα θύματα αλλά και τους πιστούς να μιλήσουν για κάποια πράγματα που συμβαίνουν στους κόλπους της εκκλησίας. «Ο κόσμος επειδή σέβεται το ράσο, δεν είναι εύκολο να βγει και να μιλήσει, επειδή έχει και ένα μεταφυσικό φόβο μέσα του. Σκέφτονται “θα τα βάλω με τον άνθρωπο του Θεού;”. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα και τα θύματα πρέπει να βρουν το θάρρος να μιλήσουν και να τα βγάλουν στην επιφάνεια και πρέπει. Εάν τελικά αληθεύουν οι καταγγελίες για τον ανώτερο κληρικό, επειδή υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, τότε η Εκκλησία πρέπει να είναι κάθετη. Ακόμη κι αν σήμερα δεν βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Θρόνο, έχει το ιερατικό αξίωμα και πρέπει, εάν αληθεύει να καθαιρεθεί διότι πρέπει να δώσει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι δεν αστειεύεται σε θέματα ηθικής».

Η εκκλησία όπως υπέδειξε ο κ. Κυριάκου, πρέπει να καθαιρεί αμέσως όσους εμπλέκονται σε τέτοια θέμα. «Γίνεται κουκούλωμα κάποιων υποθέσεων από την πλευρά της Ιεραρχίας, που είναι ακόμη χειρότερο από την άγνοια. Ήξεραν πράγματα και καταστάσεις αλλά πάντα δεν τα αγγίζουμε, γιατί θα χαλάσουμε την εικόνα της εκκλησίας. Δεν είναι έτσι. Την εικόνα την χαλούμε με αυτόν τον τρόπο, όχι με το να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο Μέγας Βασίλειος έλεγε τον 4ο αιώνα, “υπάρχουν ανάξιοι κληρικοί και πρέπει να εκκαθαρίσει η εκκλησία από αυτούς”. Κι όχι εμείς τώρα τόσους αιώνες μετά, να προσπαθούμε να καλύψουμε τα πράγματα επειδή δήθεν φοβόμαστε για την εικόνα της εκκλησίας».

Ο θεολόγος ανέφερε ότι υπάρχουν άξιοι κληρικοί και στην ηγεσία της εκκλησίας, σημειώνοντας όμως πως υπάρχουν και ανάξιοι κληρικοί, «ακόμα και στην ηγεσία της εκκλησίας».  Όπως τόνισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ