Η τοξική βία, οι επιχειρησιακές αστοχίες και η μεγαλύτερη αδυναμία του κράτους

Τα έκτροπα της Κυριακής στο μνημόσυνο του Γρίβα δεν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Αντιθέτως, ήταν άλλη μια ψηφίδα στο θλιβερό παζλ που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες, με τους χούλιγκαν να κάνουν ό,τι γουστάρουν και τις Αρχές να παρουσιάζουν ως μοναδικό τρόπο αντίδρασης τη δημοσιοποίηση θολών φωτογραφιών, ώρες ή μέρες μετά τα συμβάντα, ζητώντας τη βοήθεια του κοινού για να κάνουν τη δουλειά τους. Η Κύπρος έχει καταστεί έρμαιο του κάθε βίαιου άντρα, που κρύβεται πίσω από έναν όχλο για να επιδείξει την τοξική αρρενωπότητά του και η πολιτεία τους επιτρέπει να εκδηλώνουν τη βία τους ανενόχλητοι, ακόμα και ηλιόλουστα πρωινά Κυριακής.  

Το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη βάλλεται με πέτρες και ξύλα και η Αστυνομία παρουσιάζεται κατ’ επανάληψη ανήμπορη να το αποκαταστήσει. Δίνει την εντύπωση πως έχει συμβιβαστεί με τη βία και πως θεωρεί ικανοποιητική αντιμετώπισή της την εκ των υστέρων σύλληψη ενός συμβολικού αριθμού ατόμων, από τις δεκάδες ή εκατοντάδες που πρωταγωνιστούν στα έκτροπα. Η επιστροφή των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα άνοιξε ένα νέο κύκλο βίας, ο οποίος πλέον εκδηλώνεται και σε άλλα πλαίσια και το κράτος δείχνει κατ’ επανάληψη αδυναμία να προστατέψει τη δημόσια τάξη, ακόμη κι όταν έχει εκ των προτέρων πληροφορίες για πιθανή εκδήλωση επεισοδίων.

Η Αστυνομία είχε δεχθεί προειδοποιήσεις για την πιθανότητα αναταραχής από τις 3 Ιανουαρίου, όταν και δημόσια εξέδωσαν ανακοίνωση οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν τα επεισόδια προκλήθηκαν τελικά από τους μπλε, τους πορτοκαλί, τους μαύρους ή τους κόκκινους∙ η βία είναι βία σε όλα τα χρώματα. Δεν έχει σημασία αν έγιναν μεταξύ συμμετεχόντων και όχι μεταξύ συμμετεχόντων και εξωτερικών αντιπάλων. Σημασία έχει ότι οι ανησυχίες επαληθεύτηκαν, παρά τις τρεις εβδομάδες που είχαν στη διάθεσή τους οι Αρχές για να αποτρέψουν τα έκτροπα. Είχαν χρόνο για να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε αν όχι να αποσοβήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίων, που είναι το ιδανικό, τουλάχιστον να τα αντιμετωπίσουν εν τη γενέσει τους. Και για άλλη μια φορά, προς μεγάλη απογοήτευση των πολιτών που συνεχίζουν να έχουν προσδοκίες ασφάλειας από τα όργανα της πολιτείας, η Αστυνομία απέτυχε στην αποστολή της, επιτρέποντας σε εκατοντάδες άτομα να πολεμούν μέρα μεσημέρι μέσα στους δρόμους της Λεμεσού.

Όπως παραδέχθηκε, ωστόσο, η Αστυνομία στην πορεία, δεν ήταν ο βασικός της στόχος να αποτρέψει την πρόκληση επεισοδίων, αλλά να περιορίσει την έκταση και τις επιπτώσεις τους. Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «σκοπός μας ήταν πρωταρχικός να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τραυματίζονταν πολίτες αλλά και να καταστραφούν περιουσίες». Ενώ παράλληλα, παρόλο που η Αστυνομία παραδέχεται πως είχε σχετικές πληροφορίες -αλλοίμονο αν δεν είχε, εδώ είχαμε όλοι οι υπόλοιποι- η εκ των λειτουργών επικοινωνίας, Ελένη Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «δεν κρίθηκε αναγκαία η παρουσία του Αίαντα».

Τέτοια ήταν η ανοργανωσιά, που υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές ακόμη και για το πόσοι αστυνομικοί έλαβαν μέρος και τι είδος εξειδίκευση είχαν. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 80 αστυνομικοί, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς δύο αντιοχλαγωγικές διμοιρίες και τους τροχονόμους. Στα βίντεο που τραβήχτηκαν κατά την έναρξη των επεισοδίων, στο χρονικό σημείο δηλαδή που θα μπορούσαν εγκαίρως να περιοριστούν, διακρίνονται καμιά εικοσαριά. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της «Ισότητας» Νίκος Λοϊζίδης, δήλωσε ότι υπηρετούσαν 34 άτομα στο operation της Λεμεσού και προστέθηκαν 20 από την ΜΜΑΔ και ότι το 70% των συμμετεχόντων όχι απλώς δεν ήταν αντιοχλαγωγικοί, αλλά ήταν δόκιμοι αστυνομικοί.

Με λίγα λόγια, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, η Αστυνομία έκανε κακή εκτίμηση της κατάστασης και δεν προετοιμάστηκε ορθά. Ήταν, μάλιστα, τόσο κακή η διαχείριση που έγινε, που όπως καταγγέλλουν οι συντεχνιακοί, τέθηκαν οι ζωές των μελών που συμμετείχαν σε κίνδυνο. Και δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθούν υπερβολή τα λεγόμενά τους, δεδομένου ότι έξι άτομα έφυγαν την Κυριακή από τη δουλειά τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας κλινήρης στο νοσοκομείο.

Κι ενώ οι πολίτες παρακολουθούν αποσβολωμένοι όλα αυτά, σχολιάζοντας στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η επόμενη ημέρα προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα, υπήρχαν δύο άτομα που δεν αισθάνθηκαν καθόλου την ανάγκη να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση: Ο Αρχηγός Αστυνομίας και η Υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Παπαθεοδώρου και η κ. Δράκου θεωρούν ότι όλα έγιναν τέλεια, πάντως δεν είχαν τίποτα απολύτως να πουν. Καμία έρευνα δεν διατάχθηκε, παρά την επανειλημμένη αποτυχία διαχείρισης των επεισοδίων, καμία αλλαγή δεν προαναγγέλθηκε, κανένα σχέδιο για αντιμετώπιση του ευρύτερου ζητήματος της βίας.

Αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την κυριαρχία της αναρχίας των κουκουλοφόρων, μιας και δεν δόθηκαν σχετικές διαβεβαιώσεις στους πολίτες από πουθενά αλλού. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό και θα δώσει οδηγίες, αν και φρόντισε να μην αδειάσει τους υπεύθυνους και να προσφέρει κάλυψη στην Αστυνομία, όπως και στο κράτος ευρύτερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάντως ήδη κάποια ενημέρωση. Δήλωσε πως «δεν έχουν θέση στοιχεία αναρχικά, τα οποία καθοδηγούνται από ουσίες, εν τη ουσία, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ». Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι περισσότεροι από τους μέχρι στιγμής συλληφθέντες είναι άτομα ηλικίας 19-20 ετών. Οι ηλικίες αυτές, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα ναρκωτικά βρίσκονται στα σχολεία και στα στρατόπεδά μας. Πως καθοδηγούν μερίδα της νεολαίας μας. Ποιος και γιατί επιτρέπει στους εμπόρους του θανάτου να κάνουν κουμάντο στις ζωές ανθρώπων που μόλις πρόλαβαν να ενηλικιωθούν; Και τι κάνει το κράτος για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο; Πώς δρα προληπτικά και πώς δρα κατασταλτικά; Και επειδή, προφανώς, δεν ήταν εκατοντάδες άτομα υπό την επήρεια ναρκωτικών, ποιες άλλες συνθήκες συμβάλλουν στην εκδήλωση βίας και παραβατικής συμπεριφοράς; Ποια κουλτούρα το επιτρέπει και ποια νοοτροπία το ανέχεται; Και πώς στοχευμένα προσπαθούμε να τις αλλάξουμε μέσα από την παιδεία μας και τα μηνύματα που καθημερινά στέλνει το κράτος;

Όσες αστοχίες και αν εντοπίζονται στον σχεδιασμό επιχειρήσεων, καμία δεν συγκρίνεται με την αδυναμία του κράτους να προστατεύει τους νέους του και να μεγαλώνει πολίτες με υγιείς αντιλήψεις και συμπεριφορές κι όχι τοξικούς χούλιγκαν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»