Είχαν πληροφορίες και γνώριζαν για την... βεντέτα του Τσιρείου-Βαριές ευθύνες

Πριν από περίπου πέντε χρόνια η χώρα μας πήρε μια τεράστια πρωτιά ανά το παγκόσμιο, αφού θεωρείτο η ασφαλέστερη ανά το παγκόσμιο, για να διαμείνει ένας νέος. Μέσα από μια έρευνα της εγκυρότατης εφημερίδας Guardian, στην οποία ελέγχθηκαν στοιχεία από 184 χώρες και στην οποία προσμετρούνταν οι παράγοντες ασθένεια, τροχαία ατυχήματα, αλλά και η βία, η Κύπρος κατάφερε να πάρει την πρωτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ξύλα, πέτρες και μάχες στο μνημόσυνο του Γρίβα-Ζημιές σε οχήματα

Πολλοί που κατείχαν αξιώματα το 2017, μετά τη δημοσίευση της είδησης, «διαφήμιζαν» εκείνη την πρωτιά και την πρότασσαν για να κερδίσουν πόντους όταν τους ασκείτο κριτική για τέτοιας φύσεως περιστατικά. Κι αν λοιπόν οι αριθμοί σε ασθένειες και τροχαία ατυχήματα είναι πιθανόν να έμειναν στα ίδια επίπεδα με πριν από πέντε χρόνια, σίγουρα τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, γεγονός που δεν περιποιεί τιμή καμιά από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους.

Τα τραγικά συμβάντα που σημειώθηκαν στο μνημόσυνο του Γρίβα, στη Λεμεσό, το πρωί της Κυριακής, αποδεικνύουν ότι για άλλη μια φορά οι Αρχές δεν έχουν πλάνο και κατευθύνονται στα τυφλά, όταν βρεθούν απέναντι σε οργανωμένα άτομα, τα οποία δεν σέβονται τίποτα και κανένα, πλην της ομάδας τους.  

Τι κι αν οι Αρχές είχαν πληροφορίες για ενδεχόμενα επεισόδια στο μνημόσυνο, τι κι αν προειδοποιήθηκαν, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Μέτρα λήφθηκαν, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν ελλιπή για να σταματήσουν τους ανεγκέφαλους που αποφάσισαν για άλλη μια φορά να κάνουν τα δικά τους σε δημόσιο χώρο, μπροστά σε εκατοντάδες πρόσωπα που πήγαν σε ένα μνημόσυνο, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αρχηγού της ΕΟΚΑ. 

Στη θέα των χούλιγκαν, τα μέλη της Δύναμης όχι μόνο δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν από το να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο για να αρχίσουν τις συμπλοκές, αλλά ούτε κατάφεραν να τους περιορίσουν πριν τα κάνουν όλα γης Μαδιάμ στην γύρω περιοχή.  

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με δεκάδες οπαδούς να επιδίδονται σε μάχες και να ρίχνουν αντικείμενα, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικράτησε, μπροστά στα έντρομα μάτια ηλικιωμένων και παιδιών που βρέθηκαν στο χώρο. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι οργανωμένοι οπαδοί πήγαν σε ένα μνημόσυνο εξοπλισμένοι με ξύλα και ρόπαλα, δείχνει ότι πιθανότατα να είχαν κλείσει ραντεβού για να συγκρουστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρά επεισόδια και μάχες στο μνημόσυνο του Γρίβα-Καρέ καρέ οι συγκρούσεις

Ανοιχτά μέτωπα από το Τσίρειο

Οι ομάδες των χούλιγκαν, που ήταν οπαδοί του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ, έχουν τεράστια φήμη για την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσά τους, αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν ενεπλάκησαν σε περιστατικά βίας, τόσο μέσα όσο και έξω από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά ωστόσο που συναντιούνται και αρχίζουν τις συμπλοκές σε ένα άσχετο με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα χώρο.  

Οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν ανοιχτά μέτωπα από τον τελευταίο αγώνα ανάμεσα στις ομάδες τους στο Τσίρειο, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχαν μπει στο γήπεδο την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας και συνεπλάκησαν. Από εκείνα τα επεισόδια, ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όμως οι εικόνες βίας έκαναν για μέρες το γύρο του διαδικτύου, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. 

Έτσι λοιπόν, στην επόμενη κοινή τους παρουσία στον ίδιο χώρο, αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτό που σταμάτησαν τον περασμένο Οκτώβρη, με την Αστυνομία να μην μπορεί να αποτρέψει τις συγκρούσεις, μέχρι που οι χούλιγκαν θα το αποφάσιζαν και αφού θα έκαναν πρώτα αυτό που ήθελαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιήσεις για αναταραχή στο μνημόσυνο του Γρίβα και κάλεσμα στις Αρχές

Ο φάκελος «ευθύνες» έχει όνομα 

Δεδομένου ότι λήφθηκαν πληροφορίες από τον ίδιο τον σύνδεσμο αγωνιστών της ΕΟΚΑ, για την πιθανότητα να προκύψουν επεισόδια, αλλά και δεδομένου ότι όπως κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο μνημόσυνο παρευρίσκονται οπαδοί διάφορων ομάδων, οι οποίοι κατά διαστήματα συγκρούονται, τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πολύ αυστηρά και να υπάρχει πλάνο δράσης, που ίσως και να υπήρχε, αλλά δεν ήταν τέτοιο ώστε να καταφέρει την αποτροπή επεισοδίων.  

Δυστυχώς, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, από την μία οι χούλιγκαν έδειξαν για άλλη μια φορά να έχουν το πάνω χέρι, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, και από την άλλη, η Αστυνομία εμφανίστηκε αδύνατη απέναντι σε ομάδες που θέλουν να λειτουργούν σε πλαίσια αναρχίας, ενώ τα αλλεπάλληλα επεισόδια που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, προκαλούν ρήγμα στην αξιοπιστία της Δύναμης, η οποία καλείται να ενεργεί εκ των προτέρων και όχι κατόπιν εορτής. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εκτελούν οδηγίες ανωτέρων και σίγουρα όταν η Δύναμη στο σημείο είναι μειωμένη, και απέναντι υπάρχουν εκατοντάδες άτομα, δεν μπορείς να αναμένεις και θαύματα.  

Οι ευθύνες λοιπόν των προϊσταμένων μοιάζουν τεράστιες απέναντι στους απλούς πολίτες, αλλά και στον όρκο που έδωσαν, για διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας. Όταν λοιπόν η Αστυνομία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια σε ένα μνημόσυνο και κουμάντο κάνουν οι χούλιγκαν, ποιος μπορεί να νιώσει ασφάλεια σε άλλα σοβαρότερα επεισόδια; Ποιος μπορεί να πιστέψει επίσης ότι μπορεί να πάει σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρίς να φοβάται για τη ζωή του ή τη ζωή των παιδιών του; Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι θα βγει από το σπίτι του για μια βόλτα και θα επιστρέψει σώος, βλέποντας αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο ένα χρόνο μέσα και έξω από τα γήπεδα;

Όσο κάποιοι δεν αποδέχονται ότι έχουν ευθύνες για αυτά που συμβαίνουν και συνεχίζουν να εθελοτυφλούν και να ρίχνουν πάντα την ευθύνη στους άλλους, ακόμα και στα ίδια τα μέλη τους, που καλούνται σε διάφορες περιπτώσεις να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, τόσο απίθανό είναι να επιλύσουν το πρόβλημα, που έχει πάρει τεράστια έκταση. Εκτός και αν θεωρούν πως τα απανωτά επεισόδια τον τελευταίο χρόνο, δεν αποτελούν πρόβλημα.

Εάν οι Αρχές δεν αποδείξουν στους χούλιγκαν ότι δεν κάνουν εκείνοι κουμάντο, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα επεισόδια κάθε επόμενη φορά, μέχρι που θα φθάσουμε να έχουμε νεκρό, όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις σε άλλες χώρες και τότε, για άλλη μια φορά, θα ψάχνουμε τα γιατί πάνω από τα πτώματα. 

Γνωστά τα επόμενα βήματα

Μετά τα επεισόδια, άρχισε η διερεύνηση, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, με την Αστυνομία να περισυλλέγει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, για να τα αξιολογήσει και να εντοπίσει τους δράστες. 

Μετά από μερικές ώρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες προσώπων που εμπλέκονται και κάποιοι από αυτούς αναμένεται να συλληφθούν, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν αναρτημένοι στη σελίδα της Αστυνομίας με τα αναζητούμενα πρόσωπα, μέχρι τα επόμενα επεισόδια.  

Και σίγουρα, όπως έδειξε η ιστορία, ο αριθμός των συλλήψεων, δεν θα αντικατοπτρίζει τον όχλο που μετέτρεψε για άλλη μια φορά τους δρόμους σε πεδίο μάχης.  

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό