Έκαναν ξανά κουμάντο οι χούλιγκαν-Αδρανής και ουραγός των εξελίξεων η Αστυνομία

Οργή, προβληματισμός και επιβεβαίωση για το γεγονός ότι η χώρα ουσιαστικά ζει στη σκιά των ορέξεων των χουλιγκάνων, επικρατεί μετά και από τα χθεσινά πολύ σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στον χώρο του κρησφύγετου του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, στον Άγιο Νικόλαο στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του αρχηγού της ΕΟΚΑ.

Αυτή τη φορά οι οργανωμένες ομάδες των χουλιγκάνων, άφησαν τα γήπεδα και βρήκαν πρόσφορο έδαφος να επιδοθούν σε άγρια επεισόδια κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου και ενώ από τα μεγάφωνα που στήθηκαν, ακουγόταν η φωνή του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Ηλία Λεοντάρη, ο οποίος απέδιδε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στον Αρχηγό της ΕΟΚΑ. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, εισήλθαν στον χώρο του κρησφύγετου συντεταγμένα από την είσοδο και βρήκαν μπροστά τους τους οργανωμένους του Απόλλωνα, που ήδη βρίσκονταν στο σημείο. Οι μάχες σώμα με σώμα, μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε πετροπόλεμο και οδομαχίες, επί της λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα Διγενή, ενώ στη συνέχεια βγήκαν ξύλα, κροτίδες, φωτοβολίδες, καπνογόνα και ρόπαλα, με τους οπαδούς να συγκρούονται και να προκαλούν ζημιές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα αναζητούμενοι για τα επεισόδια-Επτά εντάλματα

Γνώριζαν αλλά ελλιπή τα μέτρα

Η λιγοστή αστυνομική δύναμη, σε σύγκριση με τον αριθμό των οπαδών, (σ.σ. Η Αστυνομία κάνει λόγο για 80 αστυνομικούς, ωστόσο οι εικόνες από τον χώρο όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, δείχνουν μόλις 15 με 20 αστυνομικούς) που βρισκόταν στο σημείο, επιχείρησε να παρέμβει και να ανακόψει τις δύο ομάδες οπαδών, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι μάχες συνεχίστηκαν για πέραν της μιας ώρας, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς, αλλά και ζημιές σε οχήματα που ήταν σταθμευμένα, επί της λεωφόρου. 

Κι εδώ είναι που προκύπτει σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο που για άλλη μια φορά η Αστυνομία προσέγγισε μια επικίνδυνη αποστολή, στην προκειμένη περίπτωση, το μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ. Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, είχαν προειδοποιήσει για πληροφορίες που έφταναν στα αυτιά τους, σχετικά με προβοκάτσια και επεισόδια που κάποιοι προετοίμαζαν. Μάλιστα είχαν αναφέρει πως πέραν από τα επεισόδια την ημέρα του μνημόσυνου, είχαν και πληροφορίες για ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών, σε αυτό το πλαίσιο των πληροφοριών που έλαβαν, καλούσαν την Αστυνομία να λάβει σοβαρά μέτρα για να αποτρέψει οτιδήποτε από όλα αυτά. Δεν πέρασαν αρκετές ημέρες και μόλις πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 11 Ιανουαρίου, γνωστοί άγνωστοι, επιτέθηκαν με πέτρες και μπογιές, γράφοντας συνθήματα στο Σωματείο του Διγενή το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από το κρησφύγετο. Χθες ακολούθησαν τα επεισόδια. 

Αποτέλεσμα, οι προειδοποιήσεις των Συνδέσμων Αγωνιστών, να επιβεβαιώνονται κατά 100% και η Αστυνομία και στο πρώτο και στο δεύτερο περιστατικό να είναι σχεδόν απούσα και ουραγός των εξελίξεων. Και μπορεί οι Σύνδεσμοι να μην έκαναν λόγο για επεισόδια, θεωρητικά μεταξύ ομοϊδεατών, αφού και οι οπαδοί του Απόλλωνα και οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ βρέθηκαν στον χώρο, για να τιμήσουν τον Γρίβα Διγενή. Αντί αυτού με τις πράξεις του, όχι μόνο δεν τίμησαν, αλλά αμαύρωσαν τη μνήμη του με τη συμπεριφορά τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τα σοβαρά επεισόδια ψάχνουν ξανά τους γνωστούς-άγνωστους χούλιγκαν

Ασήκωτες οι ευθύνες της ηγεσίας 

Επιστρέφοντας πίσω στις ευθύνες, πέρα από την κοινωνική πτυχή, που αφορά το πρόβλημα παιδείας της νεολαίας και της δράσης των χούλιγκαν, για άλλη μια φορά, οι ευθύνες των Αρχών, είναι αμείλικτες. Πέρα από τη δημόσια, μάλιστα, προειδοποίηση που έλαβαν, είναι και ένα άλλο στοιχείο που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία.

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες -μόλις τρεις- από τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο συγκεκριμένων ομάδων, του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ, στο Τσίρειο Στάδιο, όπου και πάλι οι γνωστοί άγνωστοι, εισέβαλαν στο γήπεδο μετατρέποντας το σε ρινγκ. Από μόνη της η κόντρα που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο οργανωμένων συνδέσμων, η οποία αποτυπώθηκε και με το πιο ξεκάθαρο τρόπο στις ανακοινώσεις τους το προηγούμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την αξιολόγηση και την εκτίμηση του κινδύνου που έγινε από πλευράς Αστυνομίας. 

Και η ευθύνη δεν πέφτει πάνω στις πλάτες των  αστυνομικών που βρέθηκαν χθες στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίοι, αναμφίβολα έθεσαν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για να αποτρέψουν τα χειρότερα και μάλιστα μερικοί εξ αυτών τραυματίστηκαν, αλλά στις πλάτες των προϊσταμένων τους και της ηγεσίας, από τους οποίους λάμβαναν οδηγίες και είχαν καταρτίσει σχέδιο δράσης, ωστόσο για ακόμα μια φορά, φαίνεται να εκτίμησαν λανθασμένα το επίπεδο επικινδυνότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά αστυνομικών κατά ηγεσίας στον απόηχο των επεισοδίων-«Κάποιοι θα ήταν μακαρίτες»

Πώς γίνεται να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πληροφορίες για επεισόδια και να στέλνεις αριθμό Αστυνομικών που δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις πολυάριθμες ομάδες των οργανωμένων  την ίδια ώρα που γνώριζες την ιδιομορφία  της χθεσινής κατάστασης, όπου πέραν των μισών, ήταν άνθρωποι ηλικιωμένοι και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να γίνει χρήση δακρυγόνων;  

Πώς γίνεται να ήταν τέτοιος ο αριθμός της δύναμης, ενώ γνώριζες ότι στο σημείο θα βρεθούν οργανωμένα οπαδικά σύνολα; 

Στη βάση ποιου σχεδιασμού, αφέθηκαν οι οργανωμένοι του Απόλλωνα να σταθούν κοντά στην είσοδο του κρησφύγετου, την ώρα που γνώριζες ότι οι οργανωμένοι του ΑΠΟΕΛ θα έφταναν στον χώρο με καθυστέρηση και συνεπώς, ήταν απλά θέμα χρόνου να βρεθούν μέτωπο με μέτωπο; 

Ακόμα και την ύστατη, όταν οι οργανωμένοι του ΑΠΟΕΛ, πέρασαν δίπλα από τη διμοιρία των Αστυνομικών, γιατί δεν εμποδίστηκαν, έτσι ώστε να μην εισέλθουν στον χώρο, πριν διασφαλιστεί ο χώρος που θα κατέληγαν, για να αποφευχθούν τα χειρότερα; 

Γιατί, ενώ ήταν γνωστή η κόντρα που υποθάλπει μεταξύ των δύο οργανωμένων συνόλων τους τελευταίους μήνες, μετά τα επεισόδια στο Τσίρειο, δεν υπήρξε επαναξιολόγηση της κατάστασης για να σταλούν στο σημείο ισχυρές αντιοχλαγωγικές ομάδες και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παρευρισκόμενων; 

Γιατί σε ανάλογες καταστάσεις που εκ του αποτελέσματος δεν ήταν τόσο σοβαρές, έγινε χρήση ακόμα και του Αίαντα, drones και πάνοπλων αστυνομικών, σε αυτή την περίπτωση, με δεδομένο ότι μετά την επιστροφή των οργανωμένων όλων των ομάδων στα γήπεδα, ο χουλιγκανισμός βρίσκεται σε έξαρση, δεν κρίθηκε αναγκαίο να επιστρατευτούν;

Πώς δικαιολογούν οι Αρχές το γεγονός ότι αφού πέρασαν περίπου δύο ώρες για να αποχωρήσουν από τον χώρο οι χούλιγκαν, το έπραξαν κύριοι, μόνο όταν αυτοί ήθελαν και χωρίς να γίνει καμία σύλληψη; 

Το γεγονός ότι εκ των υστέρων αργά χθες το απόγευμα δόθηκαν στη δημοσιότητα αλλοιωμένες φωτογραφίες, δεν λέει απολύτως τίποτα. Εξάλλου, όπως συχνά συμβαίνει στην Κύπρο, ότι του χρόνου στο μνημόσυνο θα ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, επίσης δεν λέει κάτι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρά επεισόδια και μάχες στο μνημόσυνο του Γρίβα-Καρέ καρέ οι συγκρούσεις 

Τα επεισόδια Ταλάτ που έπαυσαν τον τότε Αρχηγό

Πάντως τα γεγονότα που συνέβησαν χθες στον Άγιο Νικόλαο, θύμισαν σε πολλούς, τα επεισόδια που έγιναν επίσης στη Λεμεσό, κατά την παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέατρο Ριάλτο. Τότε μέσα σε 24 ώρες ξηλώθηκε ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος είχε δηλώσει πως εκείνη την ώρα κοιμόταν, ενώ και τότε η Αστυνομία είχε πληροφορίες για επεισόδια, που τελικά δεν απέτρεψε.

Χθες στη Λεμεσό, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι πιάστηκε στον ύπνο ολόκληρη η ηγεσία της Αστυνομίας σε Παγκύπριο και τοπικό επίπεδο, αφού ενώ είχαν εκφραστεί φόβοι, έστειλαν μερικές δεκάδες αστυνομικούς, να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χούλιγκαν. Και όλα αυτά την ώρα που υπήρχαν προειδοποιήσεις και όλα εκείνα τα στοιχεία που όριζαν την κατάσταση ως άκρως επικίνδυνη για να εκτροχιαστεί. 

Το θέμα είναι αν μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, είναι οποιοσδήποτε πρόθυμος, για πρώτη φορά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να υπάρξουν επιπτώσεις σε όσους επέτρεψαν με την παθητικότητα τους, να δράσουν ανενόχλητοι οι χούλιγκαν. Οι χούλιγκαν που έτσι κι αλλιώς, είναι η ρίζα του προβλήματος και χωρίς την αποφασιστική παρέμβαση της πολιτείας θα ριζώνουν ακόμα πιο βαθιά. 

Και όλα αυτά την ώρα που από την ημέρα επιστροφής των οργανωμένων  λαμβάνοντας υπόψη ότι από την ημέρα επιστροφής των οργανωμένων, είναι αλλεπάλληλα τα περιστατικά βίας εντός και εκτός γηπέδων, με την Αστυνομία πάντα να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Είναι για αυτό που κάποια στιγμή, θα πρέπει ο κάθε ένας, αφού αναγνωρίσει πως τα πράγματα πάνε προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, να αναλογιστεί το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ξύλα, πέτρες και μάχες στο μνημόσυνο του Γρίβα-Ζημιές σε οχήματα 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές