Ερασιτεχνισμούς και λάθη ανωτέρων δείχνουν αστυνομικοί, υπεραμύνονται οι προϊστάμενοι

Την ώρα που οι προϊστάμενοι και η ηγεσία της Δύναμης, δηλαδή αυτοί που κατάρτησαν το επιχειρησιακό πλάνο για το μνημόσυνο του Γρίβα, για το οποίο υπήρχαν από τις αρχές Ιανουαρίου πληροφορίες για επεισόδια, δέχονται σφοδρά πυρά από τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ήταν αντιμέτωποι με τους χούλιγκαν, οι επικεφαλής υπεραμύνονται για άλλη μια φορά των ενεργειών τους, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει παραδοχή για λάθος χειρισμούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ξύλα, πέτρες και μάχες στο μνημόσυνο του Γρίβα-Ζημιές σε οχήματα 

Θεωρείται δεδομένο πως η πρωταρχική ευθύνη καταλογίζεται στους ανεγκέφαλους και στην έλλειψη παιδείας οπαδών που τον τελευταίο χρόνο μετατρέπουν τα γήπεδα και τους δρόμους σε πεδίο μάχης προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους, ωστόσο από την άλλη ερωτήματα προκαλεί η στάση της Αστυνομίας, η οποία φαίνεται να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα αυτοί να κάνουν κουμάντο, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές. 

Το γεγονός ότι κάτι δεν λειτούργησε ούτε σε αυτή την περίπτωση σωστά, επιβεβαιώνεται από τις επικρίσεις προς την ηγεσία των ίδιων των αστυνομικών που βρίσκονται στο μνημόσυνο του Γρίβα, με την μια Συντεχνία των μελών, την Ισότητα, να κάνει λόγο για ερασιτεχνισμούς από πρόσωπα που βρίσκονται σε θέση κλειδιά και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ έκαναν λόγο για «λάθη και παραλείψεις».  

Κατηγορίες που τονίζεται πως προέρχονται από τους ίδιους αστυνομικούς που εκτελούν οδηγίες ανωτέρων, οι οποίες προκαλούν ακόμη περισσότερο ρήγμα στην αξιοπιστία των πολιτών έναντι της Αστυνομίας, αφού φαίνεται πως τα μέλη της Δύναμης που βρίσκονται στο σημείο βλέπουν λανθασμένους χειρισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών. 

Από την άλλη, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, υπεραμύνεται των αποφάσεων που λήφθηκαν, αναφέροντας πως επειδή υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια, χρησιμοποιήθηκε ο τριπλάσιος αριθμός αστυνομικών σε σχέση με τον αριθμό που χρησιμοποιείτο άλλες χρονιές. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριάκου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Άλφα, ανέφερε πως στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 80 αστυνομικοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μέλη της τροχαίας. Θέση η οποία, έρχεται σε σύγκρουση με τις καταγγελίες των μελών που βρίσκονταν επί τόπου, οι οποίοι από την πλευρά τους αναφέρουν μέσω της συντεχνίας, πως ο αριθμός των αστυνομικών ήταν αρκετά μειωμένος σε σχέση με τον όχλο που είχαν απέναντι τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν ξανά κουμάντο οι χούλιγκαν-Αδρανής και ουραγός των εξελίξεων η Αστυνομία

Παράλληλα, ο κ. Κυριάκου ερωτηθείς εάν θεωρεί πως θα έπρεπε να γίνει διαφορετική οργάνωση, ανέφερε πως «δεν είχαμε πληροφόρηση πως θα έρχονταν οργανωμένοι με λεωφορεία», προσθέτοντας πως όταν έφθασαν στο χώρο, «τους επιτράπηκε γιατί όπως είχαν δηλώσει ήρθαν να παραστούν στο μνημόσυνο όπως έκαναν και προηγούμενα χρόνια, χωρίς να υπήρχαν οποιαδήποτε παρατράγουδα». 

Συνεπώς, ο κ. Κυριάκου παραδέχθηκε πως η άφιξη των οπαδών - όπως τα προηγούμενα χρόνια - ήταν αναμενόμενη, αναφέροντας παράλληλα πως οι οπαδοί, άλλοι που έφθασαν με λεωφορείο άλλοι με τα οχήματα τους, πραγματοποίησαν πορεία από μακρινή απόσταση. «Μόλις εισήλθαν εντός του συγκεκριμένου χώρου ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους οπαδούς άλλης ομάδας και άρχισαν οι συμπλοκές και η ανταλλαγή αντικειμένων, πέτρες, ξύλα κτλ». 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η Αστυνομία να ενεργήσει διαφορετικά, με τους αστυνομικούς της Συντεχνίας Ισότητας να κατηγορούν τους προϊστάμενους και την ηγεσία, ο κ. Κυριάκου απάντησε πως αναφορικά με τον χουλιγκανισμό εντός και εκτός γηπέδων, «δεν μπορεί η Αστυνομία από μόνη της να τερματίσει αυτές τις συμπεριφορές. Χρειάζεται μια συνεργασία και με άλλους φορείς και οργανώσεις και οι ίδιοι να αντιληφθούν πως στο τέλος θα έχουμε πιο σοβαρά...». 

Κληθείς να απαντήσει ξανά εάν η Αστυνομία θα πρέπει να ενεργεί διαφορετικά ώστε να αποτρέπονται τα επεισόδια πριν ξεκινήσουν, ο Λευτέρης Κυριάκου ανέφερε πως, «σίγουρα επεισόδια συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Και γίνονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις χώρες. Αυτό που μπορούμε σαν Αστυνομία είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο και περιουσία, και αυτό κάνουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό έγινε. Δηλαδή οι αστυνομικοί πρόταξαν τις ασπίδες τους, πήγαν μπροστά για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν περιουσίες». 

Τέλος, ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως ο απαραίτητος αριθμός μελών που έπρεπε να συμμετέχουν στην επιχείρηση ήταν αυτός που έλαβε μέρος. «Η Αστυνομία επενέβη, απομάκρυνε από τον χώρο τους οργανωμένους και προσπάθησε να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες σε πέντε πρόσωπα για τα έκτροπα στο μνημόσυνο του Γρίβα

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου