«Πολιορκείται» η Εισαγγελία, απανωτά μέτωπα αναζωπυρώνουν την αμφισβήτηση

Εκ της φύσεως της, η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Το γεγονός ότι οι ενισχυμένες εξουσίες που απολαμβάνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά μετά από την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων το 1963, συγκέντρωσαν στα χέρια του εκάστοτε Γενικού Εισαγγελέα τεράστια δύναμη που τον καθιστούν αφενός αρκετά δυνατό για να ελέγχει σχεδόν τα πάντα εντός των ορίων του κράτους και αφετέρου το επίκεντρο, κυρίως πολιτικών, δικηγόρων και δημοσιογράφων, αλλά και των πολιτών.  

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, δεν είναι λίγες οι φωνές των υποψηφίων, ακόμα και αυτών που θεωρούνται συστημικοί, που δηλώνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν πάει άλλο και πως επιβάλλεται να γίνουν ριζικές τομές που να αλλάζουν αυτή την εικόνα που δεν παραπέμπει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Τα πιο πάνω είναι το πρώτο επίπεδο κριτικής που ασκείται στη Νομική Υπηρεσία, ως οντότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο που έχει να κάνει με τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν τον συγκεκριμένο θεσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφεραν αναβολή οι αναπάντητες επιστολές-Παραδοχή για εμπλοκή Εισαγγελίας

Ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης, αναμφίβολα βρίσκονται από πίεση. Πίεση που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που ξεκινούν από την προηγούμενη ιδιότητα που κατείχαν, ακόμα και από το επαγγελματικό τους παρελθόν, πίεση που προκλήθηκε χωρίς οι ίδιοι να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, αλλά και πίεση ως αποτέλεσμα της κριτικής που ασκείται στις αποφάσεις που κατά καιρούς λαμβάνουν.

Μια σειρά από υποθέσεις, όλες εξίσου σημαντικές, βάζει σήμερα τους δύο στο μάτι του κυκλώνα. Η υπόθεση του Al Jazeera που εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είναι η πιο πρόσφατη από αυτές. Θα πει κάποιος, και σωστά, ότι Γενικός και Βοηθός, έκαναν τη δουλειά τους και η Νομική Υπηρεσία, έστω και με καθυστέρηση, καταχώρησε μια πολύ σοβαρή υπόθεση, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ακόμα και έτσι όμως, λόγω της προηγούμενης τους ιδιότητας, η δίκη ξεκίνησε με εμπόδια, αφού οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, παρουσιάζονται έτοιμοι να καταθέσουν προδικαστικές ενστάσεις, αφού θεωρούν πως υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος, καθώς ο Γενικός και ο Βοηθός που καταχώρησαν την υπόθεση στο Δικαστήριο, ήταν μέλη των Υπουργικών Συμβουλίων που λάμβαναν τις αποφάσεις για έγκριση των πολιτογραφήσεων, των προσώπων που αφορούν οι υποθέσεις που βρίσκονται στο κατηγορητήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Εισαγγελίας για εμπλοκή Γενικού και Βοηθού στα διαβατήρια των κατηγορουμένων για Al Jazeera

Αυτή όμως είναι μόνο μια από τις πολλές υποθέσεις για τις οποίες Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας βρίσκονται στο επίκεντρο. Άλλωστε, επίσης για το θέμα των διαβατηρίων, ήδη βρίσκονται ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς τα στοιχεία που απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής, σε σχέση με τη σύγκρουση συμφέροντος, λόγω της προηγούμενης ιδιότητας τους, που και ο ίδιος εντοπίζει σε σχέση με τους δύο και το γεγονός ότι σήμερα καλούνται να λάβουν αποφάσεις για μια σειρά από υποθέσεις που σχετίζονται ενώπιον τους, σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις και που θεωρητικά αναμένεται να πάρουν την άγουσα για τα Δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος, πρώην και νυν υπουργοί στη λίστα ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Πέραν από τις υποθέσεις των διαβατηρίων όμως, οι δύο βρίσκονται στο στόχαστρο και για μια σειρά άλλων υποθέσεων. Από τους χειρισμούς τους στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου και τις αιχμές που αφέθηκαν σε προηγούμενο στάδιο από την οικογένεια του άτυχου Εθνοφρουρού, μέχρι την υπόθεση των Κεντρικών Φυλακών και τις φοβερές καταγγελίες της Διεύθυνσης του Σωφρονιστικού Ιδρύματος για τον χειρισμό της υπόθεσης Κατσουνωτού, που παρά το γεγονός ότι πέρασαν αρκετές εβδομάδες από τότε που ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης παρέδωσε το πόρισμα του και με το οποίο εισηγείται διώξεις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. 

Έντονη δυσφορία, άλλωστε προκάλεσε και η απόφαση τους για να κλείσει η υπόθεση του μαύρου βαν και μαζί της το θέμα των παράνομων υποκλοπών στην Κύπρο. Οι πολίτες ποτέ δεν αντιλήφθηκαν τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν μια υπόθεση που φαινόταν δεμένη και ξεκάθαρη σε κλείσιμο, την ώρα που ακόμα και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, εντόπισε παρανομίες που την οδήγησαν να επιβάλει πρόστιμο μαμούθ, ενός εκατομμυρίου στην εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήττα Σαββίδη στο Ανώτατο, άκυρη η μαρτυρία από τηλεπικοινωνιακά για Al Jazeera

Και για αυτή την υπόθεση, ποτέ δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις, κάτι που ίσως τελικά να συμβεί ενώπιον της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις αρχές του μήνα για να διεξάγει έρευνες, σε σχέση με την εμπλοκή της Κύπρου στο θέμα των παράνομων υποκλοπών με τη χρήση παράνομου λογισμικού, όπως το Pegasus και το Predator. Δεν είναι άσχετο, εξάλλου, με την υπόθεση του μαύρου βαν και του Ταλ Ντίλιαν, το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής, ζήτησαν και θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, την ώρα που οι απαντήσεις που δόθηκαν για τη σχέση συγγενικού προσώπου του Βοηθού Εισαγγελέα με τον Ταλ Ντίλιαν, δεν ήταν πειστικές.

Αναμφίβολα στη βάση όλων των πιο πάνω, αντιλαμβάνεται κανείς πως η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται υπό πίεση. Άλλες φορές διότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που θα ανέμεναν οι πολίτες και άλλες φορές, διότι το γεγονός ότι δεν δίδονται απαντήσεις και οι όποιες κατηγορίες παραμένουν αναπάντητες, ή ακόμα και όταν δίνονται απαντήσεις, αυτές είναι ασαφείς και γενικόλογες, φουντώνουν, αντί να κατασβήνουν τις πύρινες γλώσσες που περικυκλώνουν το κτίριο της Εισαγγελίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικό στίγμα στη δίκη Al Jazeera-Ξανά μπροστά στο ασυμβίβαστο της Εισαγγελίας

Δειτε Επισης

Νεκρός 79χρονος σε δυστήχημα-Προσπαθούσε να ακινητοποιήσει το τρακτέρ του
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Ποινές φυλάκισης σε δύο πρόσωπα για υποβοήθηση αλλοδαπών να εισέλθουν παράνομα στην Κύπρο
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Αναμένουν να καθοριστούν ημερομηνίες για κατάθεση των μαρτύρων τους οι μοναχοί
Απορρίφθηκαν οι λόγοι εφέσεις των υπόπτων για το «Δημητρούι»-Διαπιστώθηκε μεν σφάλμα αρχής, αλλά...
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του (pic)
Σε εξέλιξη οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας