Έφεραν αναβολή οι αναπάντητες επιστολές-Παραδοχή για εμπλοκή Εισαγγελίας

Την ώρα που το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, έδωσε νέα αναβολή στους τέσσερις κατηγορούμενους για την υπόθεση του Al Jazeera για να απαντήσουν στις πέντε κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, στη σημερινή δικάσιμο, ήρθε η παραδοχή από τα χείλη της κατηγορούσας αρχής, που εκπροσωπεί τη Γενική Εισαγγελία, για συμμετοχή του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τα διαβατήρια των πολιτογραφηθέντων για τα οποία κατηγορούνται οι τέσσερις κατηγορούμενοι.   

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη επανέλαβε τις πρόθεση του για να καταθέσει προδικαστικές ενστάσεις, επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που οι δύο επιστολές του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, παρέμειναν αναπάντητες, δεν είναι σε θέση να συμβουλεύσει τον πελάτη του για να δηλώσει παραδοχή ή μη παραδοχή στις κατηγορίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Εισαγγελίας για εμπλοκή Γενικού και Βοηθού στα διαβατήρια των κατηγορουμένων για Al Jazeera

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης, υπενθύμισε πως στο στάδιο παραπομπής ήγειρε τρία ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά δεν απαντήθηκαν. Μάλιστα επεσήμανε πως απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα από τις 12 Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί, εάν το πρόσωπο που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 είναι υπαρκτό πρόσωπο. «Γιατί περιγράφεται ως αλλοδαπός, αλλά υπάρχουν στη γη 7,2 δις πληθυσμός. Αλλά πρέπει να ξέρω για να απαντήσω», υπέδειξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Επιπλέον, πρόσθεσε, στις 26 Σεπτεμβρίου απέστειλε δεύτερη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί εάν ο Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, συμμετείχαν ως υπουργοί στα διαβατήρια που αναφέρονται στις κατηγορίες 1,2 και 3, ώστε να στοιχειοθετηθεί η ένσταση που προτίθεται να καταθέσει για κατάχρηση διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζιοβάνη και του συνεργάτη του, Γιώργος Παπαϊωάννου, συμφώνησε με τα ζητήματα που έθεσε ο Κρις Τριανταφυλλίδης, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του να καταθέσει νέα προδικαστική ένσταση άλλης μορφής. Ζητώντας κι αυτός αναβολή για να απαντήσουν οι πελάτες τους στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, μέχρι να απαντηθούν τα ζητήματα με τις επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως υπάρχει πληθώρα μαρτυρικού υλικού που δεν του δόθηκε. 

Απαντώντας στα όσα ανέφερε οι δικηγόροι, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, ανέφερε πως της δόθηκε κατάλογος με το μαρτυρικό υλικό που δεν παρέλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, το οποίο θα εξετάσει κατά πόσο μπορεί να δοθεί το υπολειπόμενο μαρτυρικό υλικό, ενώ παράλληλα απάντησε για τις δύο επιστολές που αποστάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα.  

Σε ότι αφορά τον αλλοδαπό που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 και στο ερώτημα κατά πόσο είναι υπαρκτό πρόσωπο, η κα. Παπαγαπίου παρέπεμψε σε μαρτυρία που υπάρχει στο μαρτυρικό υλικό, την οποία κατονόμασε. Σε ότι αφορά την δεύτερη επιστολή Τριανταφυλλίδη, εξήγησε πως ζήτησε από τους ανακριτές τα επίσημα πρακτικά του Υπουργικού και «ναι, συμμετείχε ο Γενικός και ο Βοηθός. Όπως τα αναφέρει στην επιστολή του. Ήταν μέλη. Σε κάποιες ο ένας και σε άλλες και οι δύο. Το επιβεβαιώνω». 

Από την πλευρά του ο Ανδρέα Πιττάτζιης που εκπροσωπεί ο ίδιος τον εαυτό του, αρχικά ανέφερε πως είναι παράκλησή του η υπόθεση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ετοιμότητα να απαντήσει στις κατηγορίες που θα του απαγγελθούν. Ανέφερε πως οι συνήγοροι υπεράσπισης των συγκατηγορούμενών του, ζητούν αναβολή, ωστόσο όλοι θα δηλώσουν μη παραδοχή. 

Αυτό που ήθελε να εξηγήσει ο κ. Πιττάτζιης, είναι πως λόγω των ενστάσεων θα περάσουν ίσως και τρεις μήνες μέχρι να απαντήσουν στις κατηγορίες, ενώ ανέφερε πως, « σίγουρα από το μαρτυρικό υλικό, δεν μας δοθούν πράγματα. Για παράδειγμα εγώ ζητώ το πόρισμα Νικολάτου, αλλά δεν θα μας το δώσουν». 

Ακολούθως ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου του ανέφερε πως ο ίδιος αν είναι έτοιμος μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες και να ορίσει την επόμενη ακροαματική διαδικασία σε μεταγενέστερο στάδιο, στο μεσοδιάστημα του οποίου θα εξεταστούν οι ενστάσεις. Ο κ. Πιττάτζιης απάντησε πως δέχεται αλλά ζητά και ο ίδιος μαρτυρικό υλικό, με τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να του υποδεικνύει πως, «μα είπατε είστε έτοιμος να απαντήσετε». Ωστόσο ο κ. Πιττάτζιης ανέφερε πως ζητά και ο ίδιος μαρτυρικό υλικό και οι ενστάσεις που θα ηγερθούν, ενδεχομένως να αφορούν και τον ίδιο. 

Μετά τα όσα ανέφερε από την πλευρά της η κατηγορούσα αρχή ο Δικαστής απευθύνθηκε εκ νέου στον κ. Πιττάτζιη, ρωτώντας τον εάν θα απαντήσει τελικά ή όχι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, με τον κ. Πιττάτζιη να απαντά αρνητικά και να ακολουθεί την ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. 

Το Κακουργιοδικείο αφού εξέτασε όλα όσα τέθηκαν ενώπιον του όρισε την 30η Νοεμβρίου, ως επόμενη δικάσιμο για να απαντηθούν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Σαρανταενάχρονος οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσε τροχαίο
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Χειροπέδες σε 32χρονη που εργαζόταν παράνομα σε ξενοδοχείο με πλαστή ταυτότητα