Πρόεδρος και πρώην υπουργοί στη λίστα ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Αφού έλαβε με καθυστέρηση τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών η Ελεγκτική Υπηρεσία, απέστειλε χθες επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, στους οποίους προσκόμισε τη λίστα με τα στοιχεία με τους παρόχους του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.   

H Ελεγκτική στην επιστολή καταγράφει όλα τα ευρήματα που καταγράφονται στην Έκθεση για τα χρυσά διαβατήρια, ενώ ανάμεσα στη λίστα των ονομάτων βρίσκονται τα δικηγορικά γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, δυο πρώην υπουργών και το δικηγορικό γραφείο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Εξάλλου, λόγω της σύγκρουσης συμφέροντος που αφορά τον Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, αφού ενέκριναν πολιτογραφήσεις ως μέλη του Υπουργικού, ο Γενικός Ελεγκτής στη συνεδρίαση ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, προανήγγειλε πως θα προχωρήσει με καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. 

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω λίστα είχε καταρτιστεί εδώ και καιρό και είχε και στο παρελθόν δει το φως της δημοσιότητας, με στοιχεία που αφορούσαν τις πολιτογραφήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Μετά την παράδοση της επικαιροποιημένης λίστας από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην Ελεγκτική Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα, άνοιξε ο δρόμος για να ενημερωθούν, για το περιεχόμενο των στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο του 2021, τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και η Αρχή κατά της Διαφθοράς. 

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών, καθυστέρησε να παραδώσει τα στοιχεία στην Ελεγκτική, ζητώντας γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία τελικά άναψε το πράσινο φως, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να περνά στο επόμενο βήμα. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε ότι αυτό το θέμα το έγειρε ο Γενικός Ελεγκτής στις 25 Αυγούστου όταν παρουσίασαν την έκθεση ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου. Επίσης, πρόσθεσε ότι έλαβαν κάποια επιπρόσθετα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών και αναγράφοντας τα προσωπικά δεδομένα, θα απόστελλαν λεπτομέρειες της έκθεσης. Στη συνέχεια, τα έστειλαν στη Νομική Υπηρεσία, στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και στην Αστυνομία για διερεύνηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, καθυστέρησε να αποστείλει στην Ελεγκτική Υπηρεσία, τα στοιχεία που είχε ζητήσει. «Θέλαμε να στείλουμε επικαιροποιημένο κατάλογο, από αυτό που είχε διαρρεύσει σε διάφορα Μέσα».

Σε σχέση με τον αριθμό των προσώπων που βρίσκονται στη λίστα, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι «δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω τους αριθμούς. Γνωρίζετε ποιοι είναι στη λίστα την άτυπη και μπορείτε να τα δείτε αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ