Ήττα Σαββίδη στο Ανώτατο, άκυρη η μαρτυρία από τηλεπικοινωνιακά για Al Jazeera

Τελεσίδικη είναι η απόφαση του Ανωτάτου σε σχέση με το διάταγμα που κρίνει άκυρη την μαρτυρία της Αστυνομίας αναφορικά με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των δύο εκ των κατηγορουμένων, Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, στην δίκη του Al Jazeera, με την εξέλιξη να αποτελεί πλήγμα στο μαρτυρικό υλικό του Γενικού Εισαγγελέα, που αναμένεται να παρουσιάσει ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, αφού πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς θεωρείται παράνομη.

Ουσιαστικά το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξαν οι ανακριτές της υπόθεσής από τις ηλεκτρονικές συσκευές δύο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Al Jazeera, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στις οικίες και τα γραφεία των δύο, συλλέγοντας τεκμήρια από τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, με διάταγμα που εκδόθηκε στις τρεις Νοεμβρίου του 2020. Το συγκεκριμένο διάταγμα ακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην ακύρωση του διατάγματος άσκησε έφεση ο Γενικός Εισαγγελέας, με το Ανώτατο ωστόσο χθες, ουσιαστικά να επικυρώνει την ακύρωση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, διαπιστώθηκε ότι κατά την έκδοση του εντάλματος, δεν εξετάστηκε εάν συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις του Νόμου που δικαιολογούν την έκδοση του διατάγματος, που μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρχει έυλογη υπόνοια και ότι η έκδοση του διατάγματος είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης.

Οι προϋποθέσεις αποφάνθηκε το Ανώτατο, «θα πρέπει να ικανοποιούνται σωρευτικά και όχι διαζευκτικά και το Δικαστήριο αγνόησε το σημαντικό αυτό καθήκον να εξετάσεις και να διαμορφώσει ίδια γνώμη κατά πόσο συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις του Νομού. Το Δικαστήριο στην περίπτωση δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον Νόμο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Ανωτάτου.

Σημειώνεται πως η απόφαση του Ανωτάτου, αποτελεί πλήγμα στο μαρτυρικό υλικό της Εισαγγελίας που αναμένεται να χρησιμοποιήσει στη δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου κι αυτό διότι πλέον η κατηγορούσα Αρχή δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των κατηγορουμένων, αφού η μαρτυρία κρίνεται παράνομη. Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2021 το Ανώτατο κατά πλειοψηφία έκρινε παράνομη την κατακράτηση και την αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών χωρίς καμία διάκριση, για περίοδο έξι μηνών σε περίπτωση που ζητηθούν από τις Αρχές για διερεύνηση μιας ποινικής υπόθεσης, αφού όπως τονίστηκε ο Νόμος του 2007 αντιβαίνει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Ωστόσο μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν με την τροποποίηση του Νόμου, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται διατάγματα, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H απόφαση βόμβα που απενεργοποιεί τηλεπικοινωνιακά υπόπτων-Στον αέρα υποθέσεις

Την ίδια ώρα στις 26 του μήνα θα ξεκινήσει η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων για την υπόθεση του Al Jazeera ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Οι κατηγορούμενοι, Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάνης, Ανδρέας Πιττάτζιης και Αντώνης Αντωνίου, αναμένεται να απαντήσουν στις πέντε κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Εξάλλου στην πρώτη δικάσιμο αναμένεται να τεθεί εκ νέου από τον δικηγόρο του Δημήτρη Συλλούρη, ο Κρις Τριανταφυλλίδη το ζήτημα που έθεσε και στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία για την εμπλοκή στην υπόθεση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και το Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Κι αυτό διότι αμφότεροι, πριν αναλάβουν τα καίρια πόστα τους στη Νομική Υπηρεσία, συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έδινε τις τελικές εγκρίσεις για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, κάποιες εκ των οποίων είναι υπό εξέταση στην υπόθεση που παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου ελέγχονται οι ενέργειες των τεσσάρων κατηγορουμένων. Ουσιαστικά αυτό που έθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι πως Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, αποφάσισαν την καταχώρηση μιας υπόθεσης που αφορά πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, τις οποίες είχαν εγκρίνει οι ίδιοι ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου