Με σχέδια και καμπάνια εξοικονομεί ενέργεια η Κύπρος-Παίρνουν μέτρα στην Ευρώπη

Την ώρα που οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν χτυπήσει κόκκινο με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες να είναι αρκετά υψηλά σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως λόγω και της χρήσης κλιματιστικών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών που είναι άμεσα συνυφασμένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά με παροχή κινήτρων και καμπάνιας, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απλά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στον χώρο εργασίας

Το υπουργείο, έχει ήδη εκδώσει συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ των οποίων η λειτουργία θέρμανσης ή κλιματιστικού, ανάλογα με τη χρήση του εκάστοτε χώρου, ο έλεγχος ώστε τα παράθυρα να είναι κλειστά για να λειτουργούν τα κλιματιστικά με λιγότερη ενέργεια και ρύθμιση του θερμοστάτη για το καλοκαίρι στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα στους 19-20 βαθμούς ή ακόμα και χρήση ανεμιστήρων οροφής, αντί του κλιματιστικού.

Μεταξύ άλλων, προτείνει να ελεγχθούν τυχόν τρύπες και χαραμάδες σε πόρτες και κουφώματα, χρήση μικρότερων λαμπτήρων σε διαδρόμους, αποθήκες και κοινόχρηστους χώρους, καθώς επίσης και αποφυγή αλόγιστης χρήσης. Σε ότι αφορά στον γραφειακό εξοπλισμό, συστήνεται όπως τίθενται εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ο υπόλοιπος γραφειακός εξοπλισμός, όταν δεν χρησιμοποιούνται ή όταν θα αποχωρούν οι εργαζόμενοι από το γραφείο.

Προτείνει εξάλλου, αντικατάσταση υπολογιστών με φορητούς υπολογιστές και καλεί να αποφεύγεται η τοποθέτηση ψυγείου κοντά σε καλοριφέρ, εντοιχισμένους χώρους ή έκθεσή του σε ηλιακή ακτινοβολία.

Σε τροχιά υλοποίησης σχέδια και καμπάνια

Παράλληλα, το Υπουργείο, έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης διάφορα σχέδια, τα οποία θα βοηθήσουν τους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια. Το πρώτο σχέδιο ονομάζεται, «Εξοικονομώ Αναβαθμίζω σε Επιχειρήσεις και Μη κυβερνητικούς οργανισμούς», ύψους €40 εκατομμυρίων και για το οποίο άρχισαν περί τα μέσα Ιουλίου οι υποβολές προτάσεις

Σκοπός του σχεδίου είναι η προώθηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και εγκαταστάσεις, που ανήκουν ή/και χρησιμοποιούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα, στοχεύονται μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε υφιστάμενα κτήρια, καθώς επίσης και σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, υποδομές και μονάδες παραγωγής που έχουν στο παρόν στάδιο ψηλή κατανάλωση ενέργειας. Βασικός στόχος, είναι η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 30%, κατά μέσο όρο, από όλες τις στηριζόμενες επιχειρήσεις.

Οι τύποι επενδύσεων που καλύπτονται από το σχέδιο είναι:

-Ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς προσθήκη φωτοβολταϊκού: Δικαιούχοι ΜμΕ. Ποσοστό χορηγίας 40% επί των επιλέξιμων δαπανών. Μέγιστο ποσό χορηγίας €100 χιλ.

-Ενεργειακή αναβάθμιση με προσθήκη φωτοβολταϊκού: Δικαιούχοι ΜμΕ. Ποσοστό χορηγίας 40% επί των επιλέξιμων δαπανών με μέγιστο ποσό χορηγίας €150 χιλ.

-Ενεργειακή αναβάθμιση για αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων σε κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (ΚΣΜΚΕ): Δικαιούχοι ΜμΕ και ΜΚΟ. Ποσοστό χορηγίας για ΜμΕ 40% και για ΜΚΟ 60%. Μέγιστο ποσό χορηγίας €300 χιλ.

-Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων ΜΚΟ: Δικαιούχοι μόνο ΜΚΟ. Ποσοστό χορηγίας 60% επί των επιλέξιμων δαπανών με μέγιστο ποσό χορηγίας €150 χιλ.

Ένα άλλο σχέδιο είναι αυτό των χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής, ύψους €30 εκατομμυρίων, που αφορά μόνο οικίες.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ξεκίνησε την 1/6/2022 και παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Υπολογίζεται, σύμφωνα με το Υπουργείο, ότι από τη χορηγία θα επωφεληθούν πάνω από 10.000 αιτητές, οι οποίοι θα μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδόν 60% η αύξηση των καυσίμων-Μεγάλες αυξήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες

Σημειώνεται ότι οι επιχορηγήσεις είναι αυξημένες κατά 50% και το σχέδιο θα καλύψει τις ακόλουθες κατηγορίες επενδύσεων:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών. Προνοείται χορηγία 45% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης/κατοικίας, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €2.250. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering ή Virtual Net Metering). Προνοείται χορηγία 55% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής, με μέγιστο ποσό χορηγίας €2.750 και χρηματοδότηση €450 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.800. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €4.550. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) ή του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (Virtual Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €375 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α). Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%. Το ποσό αυξάνεται στα €1.000 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €5.000 (Κατηγορία 3Β).

Επιλέξιμες είναι υφιστάμενες κατοικίες, για τις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας έχει κατατεθεί για τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 και 2 πριν την 21/12/2007 και για τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 3Α και 3Β πριν την 01/01/2017.

Το τρίτο σχέδιο αφορά εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος και για το οποίο ανακοινώθηκε στις 2 Αυγούστου, η έναρξη υποβολής αιτήσεων.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο €1,5 εκατομμύριο και εντάσσεται στις προσπάθειες του Υπουργείου και γενικότερα της Κυβέρνησης, για προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των βιώσιμων μεταφορών.

Πέραν της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος, παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους για αγορά και εγκατάσταση φορτιστή, μετατροπή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας, από μονοφασική σε τριφασική και αγορά μπαταρίας για αποθήκευση της ενέργειας, που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε οικία και είναι ιδιοκτήτες ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in και έχει αναδρομική ισχύ από 01/02/2022 (ημερομηνία σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος) και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι 20/12/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Το ύψος της χορηγίας για εγκατάσταση ή επέκταση υφιστάμενου φωτοβολταϊκού συστήματος ανέρχεται στα €750 ανά kW, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά όχημα τα €1.500.

Οι προαιρετικές δαπάνες χρηματοδοτούνται ως εξής:

‒ Αγορά και εγκατάσταση φορτιστή, €600.

‒ Μετατροπή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας από μονοφασική σε τριφασική, €450.

‒ Αγορά/εγκατάσταση μπαταρίας, €750 ανά kWh, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση €2.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοταχώς προς το Ανώτατο οι Νόμοι για ρεύμα και καύσιμα-Βουτιά στις τιμές

Άλλα εννιά εκατομμύρια δίδονται για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων τοπικών αρχών και ευρύτερου δημόσιου.

Το σχέδιο, αποσκοπεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της υλοποίησης επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δίκαιου (ΝΠΔΔ). Μέσω του Σχεδίου επιδιώκεται ειδικότερα, η εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής των ΑΤΑ και ΝΠΔΔ και η συμβολή στην επίτευξη των εθνικών υποχρεώσεων ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Προνοεί:

- 100% επί των επιλέξιμων δαπανών (προ ΦΠΑ).

- Δικαιούχοι:  Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ATA) και νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

- Μέγιστο ύψος Χορηγίας: €700.000

- Ελάχιστο ύψος Προτάσεων: €10.000 (τα αναγραφόμενα ποσά είναι προ ΦΠΑ)

- Προϋπολογισμός σχεδίου: €9.000.000

- Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU

- Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μόνο μια πρόταση.

- Η πρόταση περιλαμβάνει επενδύσεις σε ένα ή περισσότερα κτήρια ή/και σε άλλες υποδομές.

- Για κάθε κτήριο/άλλη υποδομή μπορεί να προταθεί η υλοποίηση συνδυασμού επιμέρους επενδύσεων από αυτές που καταγράφονται πιο κάτω.

- Για κάθε κτήριο θα πρέπει να επιτευχθεί μετατροπή με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας. Για κάθε άλλη υποδομή θα πρέπει να επιτευχθεί εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 30%.

Το προτελευταίο σχέδιο, είναι αυτό της Ενεργειακής Αναβάθμισης κατοικιών, ύψους €35 εκατομμυρίων, που θα προκηρυχθεί στο τέλος του 2022.

Ουσιαστικά, παρέχει οικονομικά κίνητρα για εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ενεργοβόρων κατοικιών. Στην πρώτη προκήρυξη, το ποσοστό χορηγίας ανέρχεται στο 60% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ στους ευάλωτους καταναλωτές το ποσοστό αυξάνεται στο 80%. Μέγιστο ποσό χορηγίας είναι από 22 έως 32 χιλιάδες ευρώ, αναλόγως των κατηγοριών των επενδύσεων. Καλύπτει θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών, φωτοβολταϊκών, κλιματιστικών, μπαταριών αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας κ.α.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη αντίδραση Πετρίδη για την καταψήφιση των αναπομπών-«Άκρατος λαϊκισμός»

Τέλος, υπάρχει το σχέδιο εγκατάστασης, αντικατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα, ύψους €950 χιλιάδων.

Βάσει του Σχεδίου επιχορηγούνται:

Ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης νερού (κύλινδρος και πλαίσια) των οποίων, τα ηλιακά πλαίσια διαθέτουν πιστοποίηση Solar Keymark, ως επίσης, ο κύλινδρος ζεστού νερού είναι ενεργειακής τάξης Β ή ανώτερης αν είναι χωρητικότητας μέχρι και 200Lt ή ενεργειακής τάξης C ή ανώτερης για χωρητικότητα μεγαλύτερη από 200Lt.

Επιλέξιμες είναι μόνο εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων οι οποίες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Εγκαταστατών Μικρής Κλίμακας Συστημάτων ΑΠΕ - Κατηγορία Δ: Εγκαταστάτες Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων. Εγκαταστάσεις που θα γίνονται από πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στο υπό αναφορά Μητρώο δεν θα μπορούν να επιχορηγηθούν.

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο, αρχίζει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, για ευαισθητοποίηση του κοινού, για τα μέτρα που μπορεί να λάβει για να περιορίσει τις δαπάνες του, στο κόστος του ηλεκτρισμού. Η καμπάνια αφορά τη λήψη απλών μέτρων εξοικονόμησης που μπορεί κάποιος να κάνει χωρίς κόστος, τη λήψη μέτρων μικρού κόστους, που είναι σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη λήψη πιο δραστικών μέτρων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοση των κτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν ανάσες οι πρατηριούχοι από τις μειώσεις-Αυτά είναι τα φθηνότερα πρατήρια

Άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα, άλλες στην αναμονή

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιες έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ κάποιες βρίσκονται ακόμα στην αναμονή. Υπάρχουν επίσης και χώρες που ενδεχομένως να μην χρειαστεί να λάβουν μέτρα, αφού καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές.

Μέχρι στιγμής, από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έντεκα έχουν ανακοινώσει μέτρα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, αλλά και καθορισμό ανώτατου βαθμού θέρμανσης. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα πλείστα κράτη της Ε.Ε. χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, το οποίο λάμβαναν ως επί το πλείστων από την Ρωσία, η οποία έχει κλείσει τη στρόφιγγα, ως απάντηση στα μέτρα της Ευρώπης, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην Αυστρία, η επεξεργασία μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε να λαμβάνει αυτοβούλως μέτρα, όπως για παράδειγμα η απενεργοποίηση φωτισμού σε μνημεία και γέφυρες τις βραδινές ώρες. Επίσης, δίδονται συνεχώς συμβουλές στους πολίτες από τα μέσα ενημέρωσης, για βράσιμο νερού με καπάκι, ώστε να ζεσταίνεται πιο γρήγορα, ως επίσης και μείωση της κεντρικής θέρμανσης.

Στο Βέλγιο αποφασίστηκε η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια ντους και η σταθεροποίηση της θερμοκρασίας των πισινών , ενώ αποφασίστηκε επίσης να ρυθμιστεί ο θερμοστάτης κατά ένα βαθμό πιο κάτω. Η Κυβέρνηση ζητά εξάλλου όπως οι πολίτες θερμαίνουν μόνο τα δωμάτια του σπιτιού που χρησιμοποιούν, να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), ποδήλατα ή ακόμα και τα πόδια αντί των οχημάτων τους και να αυξήσουν την χρήση των φούρνων μικροκυμάτων, που σπαταλούν λιγότερη ενέργεια.

Η Γαλλία από την πλευρά της στοχεύει να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση κατά 10% την επόμενη διετία κι ως εκ τούτου έλαβε μια σειρά από μέτρα για να το πετύχει. Η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, χρήση φωτισμού LED, να ενθαρρύνει τους πολίτες να κινούνται με ΜΜΜ, τηλεδιάσκεψη και τηλεργασία, καθώς και ενίσχυση της θερμομόνωσης. Επιπρόσθετα, καλεί τους πολίτες να αποσυνδέουν ηλεκτρικές συσκευές και wifi όταν απουσιάζουν από το σπίτι για διακοπές ή Σαββατοκύριακα, ενώ συστήνει τον περιορισμό του κλιματισμού και του φωτισμού στα νοικοκυριά. Παράλληλα, θα επιβάλλει πρόστιμα σε καταστήματα και χώρους εστίασης που χρησιμοποιούν κλιματισμό, αλλά αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες τους.

Μέχρι και η πανίσχυρη οικονομία της Γερμανίας ενεργοποίησε σχέδιο ώστε να διαφυλάξει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Αυτό θα γίνει με αύξηση της τηλεργασίας, διακοπή δημόσιου φωτισμού σε μνημεία, δρόμους και κτίρια, επιβολή θερμοστάτη σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, αντικατάσταση λαμπτήρων και εγκατάσταση αισθητήρων για δημόσιο φωτισμό. Έθεσε εξάλλου ως στόχο την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, μέσω επιδότησης αντικατάστασης κουφωμάτων, να δώσει κίνητρα για αλλαγή συστημάτων θέρμανσης που θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ απαγορεύει τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση ιδιωτικών πισίνων.

Στην γειτονική Ελλάδα, έχουν αποφασίσει να λάβουν τα πρώτα τους μέτρα, χωρίς να αποκλείεται αυτά να αυξηθούν όσο πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο. Μέχρι στιγμής αποφασίστηκε για το δημόσιο, η ρύθμιση θερμοστάτη κλιματισμού στους 27 βαθμούς Κελσίου, η απενεργοποίηση κλιματισμού όταν ολοκληρώνεται το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, η απενεργοποίηση του κλιματισμού σε περίπτωση που υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα, η αλλαγή σε χρονοδιακόπτες οδικού φωτισμού με χρήση φωτοκυττάρων και η μείωση της λειτουργίας διακοσμητικού φωτισμού σε κτίρια και αξιοθέατα από συγκεκριμένη ώρα.

Η κυβέρνηση Πέδρο Σάντσεθ, στην Ισπανία, επεξεργάζεται όρια θέρμανσης στους 27 βαθμούς Κελσίου και ψύξης στους 19 βαθμούς, σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, κλειστές πόρτες σε καταστήματα και δημόσια κτίρια όταν υπάρχει κλιματισμός, απενεργοποίηση φωτισμού σε άδεια γραφεία, μνημεία και βιτρίνες και χρήση θερμομέτρων σε χώρους εργασίας σε δημόσια κτίρια και χώρους εργασίας.

Η Ιταλία, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έλαβε τα δικά της μέτρα και τα οποία θα ισχύουν μέχρι το 2023. Η κυβέρνηση Ντράγκι, που πλέον αποτελεί παρελθόν, αποφάσισε την μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια, τον καθορισμό ανώτατου ορίου θερμοκρασίας στους 19 βαθμούς Κελσίου για το χειμώνα και 27 για το καλοκαίρι, με απόκλιση συν/πλην δύο βαθμών, την ενεργοποίηση θέρμανσης στο βόρειο τμήμα από ον Οκτώβριο και στο νότιο από τον Δεκέμβριο, πλαφόν ωρών χρήσης θέρμανσης από 6 μέχρι 14 ώρες αναλόγως της περιοχής, όπως επίσης και ανώτατο όριο θερμοκρασίας σε σχολεία, κατοικίες, γραφεία και εργοστάσια.

 Ένα από τα μέτρα που έλαβε η Ολλανδία και το οποίο προκαλεί εντύπωση, είναι η σύσταση για χρήση πουλόβερ στους εργασιακούς χώρους, αφού εφαρμόζει θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, ανακοινώθηκε επίσης η απενεργοποίηση φωτισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών στα γραφεία, κατά την αποχώρηση των εργαζομένων, χρήση προγραμμάτων ECO, δηλαδή λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας σε πλυντήρια πιάτων, ηλεκτρικές συσκευές, φορητούς υπολογιστές, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε οροφές κτιρίων και γραφείων, αλλά και συχνή χρήση ΜΜΜ και ποδηλάτων.

Πέντε μέτρα έχει λάβει και η Κροατία, με ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, με την Κυβέρνηση να αποφασίζει μέγιστη θερμοκρασία θέρμανσης στους 25 βαθμούς Κελσίου σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, μέγιστη θερμοκρασία ψύξης στους 21 βαθμούς για τους ίδιους χώρους, αύξηση στη χρήση φωτισμού LED, χρήση ΜΜΜ και οικιακών ηλεκτρικών συσκευών από πολίτες σε περιόδους με μειωμένα τιμολόγια.

Στροφή στην γεωθερμική ενέργεια, αποφάσισε η Ουγγαρία, η οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο ελάχιστα. Για να παραχθεί η απαραίτητη γεωθερμική ενέργεια θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο όταν εφαρμοστεί θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων και η κατανάλωση με ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μπορεί η Σουηδία να μην έλαβε ακόμα τις τελικές της αποφάσεις για τα μέτρα που θα λάβει, ωστόσο τέθηκαν σε εφαρμογή ήδη, τα πρώτα όρια θερμοκρασίας. Ανώτατο όριο στους εσωτερικούς χώρους τέθηκαν οι 21 βαθμοί Κελσίου, όπως επίσης και η χρήση θερμοστάτη που απαγορεύει τη μεγιστοποίηση της θερμοκρασίας πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Στην Τσεχία, τη δεδομένη στιγμή υπάρχει επάρκεια για το επόμενο διάστημα, με την Κυβέρνηση να σκέφτεται να προχωρήσει με μια εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας, για τα νοικοκυριά και υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας για τη βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι άλλες χώρες, που έχουν ανεπτυγμένη κυρίως την αιολική ενέργεια ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, δεν έχουν λάβει ακόμη μέτρα, χωρίς αυτό να αποκλείεται να συμβεί, όσο πλησιάζουμε στην χειμερινή περίοδο.

*Με πληροφορίες από εφημερίδα Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο πακέτο στήριξης για τις τιμές του ρεύματος-Ποιοι οι δικαιούχοι

Δειτε Επισης

Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)