Ψάχνουν ανάσες οι πρατηριούχοι από τις μειώσεις-Αυτά είναι τα φθηνότερα πρατήρια

Μικρή μείωση, που αφήνει ελπίδες αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα, υπήρξε στις τιμές των καυσίμων, με τους πρατηριούχους να ψάχνουν ανάσες επιβίωσης, αφού τους προηγούμενους μήνες η κατακόρυφη αύξηση των τιμών έπληξε ανεπανόρθωτα μία μερίδα τους. Ως εκ τούτου, η τάση μείωσης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, έφερε ικανοποίηση τόσο στους πρατηριούχους, όσο και στους καταναλωτές φυσικά, με την ελπίδα ότι δεν θα αποτελεί πλέον πονοκέφαλο ο ανεφοδιασμός των οχημάτων μας με καύσιμα. 

Παρά ταύτα, υπάρχουν πρατήρια τα οποία έχουν κλείσει ήδη, με τα προβλήματα για μεγάλη μερίδα πρατηριούχων να παραμένουν και να ψάχνουν τρόπους επιβίωσης, καθώς οι αυξήσεις ήταν ένα γερό χαστούκι στον τρόπο λειτουργίας τους. Πάντως, οι ίδιοι οι πρατηριούχοι προσδοκούν ότι οι τιμές θα χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, Σάββας Προκοπίου. «Ευτυχώς ξεκίνησε η κάθοδος των τιμών και ελπίζουμε να συνεχίσει ακόμα λίγο η κάθοδος για το καλό όλων μας, δηλαδή των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, για να αλλάξει και η ψυχολογία μας. Αναμένουμε ακόμη λίγες μειώσεις στις τιμές και ελπίζουμε να μην διαψευστούμε».

Μπορεί να υπήρξε μείωση στις τιμές, αλλά ακόμη παραμένουν υψηλές, καθώς σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο η διάφορα είναι στο 40% περίπου. Μιλώντας στον REPORTER, o κ. Προκοπίου ανέφερε πως «έχει αρχίσει η κάθοδος των τιμών και έχουμε μια κρυφή αισιοδοξία ότι θα συνεχίσει ακόμα λίγο και είναι αυτό που αναμένουμε. Αυτή η μείωση εξαρτάται φυσικά και από την τιμή του πετρελαίου παγκόσμια και από την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ». 

Όσον αφορά τα προβλήματα ανάμεσα στους πρατηριούχους, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου «παραμένουν άλυτα και βρισκόμαστε στη διαδικασία συζητήσεων με τις εταιρείες μας, για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα επιβίωσής μας. Ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη από όλες τις εταιρείες, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους πρατηριούχους παγκύπρια. Ήδη κάποιοι σύνδεσμοι έχουν κλείσει, ωστόσο στην παρούσα φάση αναμένουμε ότι θα έχουμε αίσιο τέλος με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι μας».

Μάλιστα, ιδιαίτερα εντύπωση προκαλεί η αναφορά του κ. Προκοπίου ότι «τόσα χρόνια που βρίσκομαι στο επάγγελμα, πρώτη φορά βλέπω μαζεμένες πωλήσεις πρατηρίων λόγω του ότι ξεκίνησε η μη κερδοφόρα πορεία κάποιων πρατηρίων. Πιστεύω, ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για να προχωρήσουμε και εμείς μπροστά με καλύτερες προοπτικές τόσο για εμάς, όσο και για τους υπαλλήλους μας».

Πλήγηκαν τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στα οδοφράγματα

Μειώσεις στις πωλήσεις είχαν όλα τα πρατήρια παγκύπρια, ωστόσο αυτά που βρίσκονται κοντά στα οδοφράγματα φαίνεται να πλήγηκαν περισσότερο. «Τα συγκεκριμένα πρατήρια έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί αν δούμε γενικά ότι παγκύπρια οι μειώσεις των πωλήσεων είναι στο 8% με 10% για όλα τα προϊόντα, μπορώ να πω ότι η μείωση στα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στα οδοφράγματα είναι περισσότερη από 30%. Τίθεται πολύ σοβαρό θέμα επιβίωσης και είναι κάτι που προσπαθούμε να επιλύσουμε ως σύνδεσμος. Αναμένουμε κάποιες γνωματεύσεις από δικηγορικό γραφείο στο οποίο αποταθήκαμε, για να δούμε πως θα προχωρήσουμε και εμείς».

Σχετικά με τη μετάβαση μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας στα κατεχόμενα, ο κ. Προκοπίου εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς, όπως σημείωσε, «είναι μια ενέργεια που γίνεται ανεκτή από το κράτος μας. Για μένα προσωπικά, υπάρχουν τρεις κατηγορίες συμπολιτών μας που κάνουν αυτή την ενέργεια. Πρώτον, είναι το λαθρεμπόριο που πρέπει να παταχτεί άμεσα. Επίσης, υπάρχει η εμπορία καυσίμων, η οποία αφορά ξεκάθαρα τον αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες έχουν σαν βάση το καύσιμο, π.χ. ταξί και φορτηγά, λειτουργούν κάτω από πίεση και εφοδιάζονται από τα κατεχόμενα καύσιμο. Η τρίτη κατηγορία είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι, εφόσον το κράτος δεν αντιδρά να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, ο καθένας κάνει αυτό που είναι το καλύτερο για την τσέπη του. Κάτι το οποίο στο τέλος της ημέρας το πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι που δεν μεταβαίνουμε στα κατεχόμενα». 

Κληθείς να σχολιάσει ποιες ήταν οι κινήσεις του συνδέσμου γι' αυτό το προβληματικό φαινόμενο, ο κ. Προκοπίου απάντησε ότι, «όσες φορές αποταθήκαμε γι’ αυτό το ζήτημα, πάντα παρουσιάζεται το πολιτικό θέμα, αλλά όταν εμείς σαν κράτος αφήνουμε τον πολίτη να μεταβαίνει στα κατεχόμενα για να εφοδιαστεί καύσιμα και να ενισχύει οικονομικά το ψευδοκράτος, τότε το πολιτικό θέμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς τα κατεχόμενα έχουν την οικονομική ευχέρεια να διαμορφώνουν την πολιτική και πολύ πιο εύκολα βάζουν όρους και προϋποθέσεις εις βάρος μας».

Δείτε αναλυτικά παρακάτω τις τιμές καυσίμων Παγκύπρια και ποια είναι τα φθηνότερα πρατήρια:

Αμόλυβδη 95

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,778
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,737
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,881

Τα πέντε φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια είναι:

Αμόλυβδη 98

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,852
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,797
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,989

Τα πέντε φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια είναι:

Πετρέλαιο Κίνησης

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,920
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,858
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,999

Πετρέλαιο θέρμανσης

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,503
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,474
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,580

Τα πέντε φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια είναι:

 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών