Ολοταχώς προς το Ανώτατο οι Νόμοι για ρεύμα και καύσιμα-Βουτιά στις τιμές

Στην ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού λάβει και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, βρίσκεται η τύχη των Νομοσχεδίων που αναπέμφθηκαν από την Κυβέρνηση για την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και κατάργησης του ΦΠΑ στους ρύπους για το ρεύμα. Σε περίπτωση που ο Νίκος Αναστασιάδης καταθέσει αναφορά στο Ανώτατο, τότε η τύχη των Νομοσχεδίων θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Σε αντίθετη περίπτωση οι Νόμοι θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα του κράτους και θα εφαρμοστούν, δίνοντας από τη μια, μια επιπλέον ανάσα στα νοικοκυριά και θέτοντας από την άλλη σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα δημοσιονομικά του κράτους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη αντίδραση Πετρίδη για την καταψήφιση των αναπομπών-«Άκρατος λαϊκισμός»

Το σκηνικό γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι στα δύο φλέγοντα ζητήματα που καίνε τις τσέπες των καταναλωτών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν ο Πρόεδρος αποφασίσει κατά πόσον θα αναφέρει τους νόμους στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που σύμφωνα με τον Νόμο, έχει δικαίωμα να το πράξει εντός δεκαπέντε ημερών, από την καταψήφιση των αναπομπών.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, δεν αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας, με τον χρονικό ορίζοντα να τοποθετείται στις αρχές με μέσα της επόμενης, αφού πρώτα ο Νίκος Αναστασιάδης διαβουλευθεί με τη Νομική Υπηρεσία και λάβει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Ο Πρόεδρος, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, έχει το δικαίωμα να αναφέρει στο Ανώτατο τους δύο νόμους ή ακόμα και το νόμο για αναστολή εκποιήσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου, που επίσης καταψηφίστηκε η αναπομπή του από τη Βουλή, ή και κανένα από τους πιο πάνω.

Σε περίπτωση που ο Νίκος Αναστασιάδης αποφασίσει να μην αναφέρει στο Ανώτατο οποιοδήποτε νόμο, τότε αυτός θα εφαρμοστεί όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένονται αλλαγές στην τιμολόγηση καυσίμων και του ρεύματος. Αυτό, ωστόσο θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο, καθότι όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, θέση της Κυβέρνησης είναι πως οι δύο νόμοι για καύσιμα και ρεύμα, «αντιβαίνουν του κοινοτικού κεκτημένου και θα οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες περιπέτειες».

Έντονη ήταν εξάλλου και η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, μετά την απόφαση της Βουλής, ο οποίος ανέφερε ότι «η Βουλή, δίδοντας συνέχεια στον επικίνδυνο άκρατο λαϊκισμό απέρριψε τις αναπομπές διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της χώρας και την οικονομία». 

Τόσο η τοποθέτηση του κ. Παντελή, όσο και μετέπειτα του κ. Πετρίδη, δείχνουν ότι ο δρόμος για αναφορά στο Ανώτατο, είναι μονόδρομος για την Κυβέρνηση, ωστόσο όλα θα κριθούν από την τελική ετυμηγορία του Προέδρου και του Γενικού Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι προσφάτως, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εξετάσει προηγούμενη αναπομπή του Προέδρου εναντίον της Βουλής, που αφορούσε στις τέσσερις συνεργάτιδες του, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο με απόφαση του Προεδρικού.

Σημειώνεται ότι η Βουλή είχε ανατρέψει την απόφαση του Προεδρικού, με την οποία μονιμοποιούνταν στο δημόσιο τέσσερις γραμματείς, οι οποίες προήλθαν από τον ΔΗΣΥ και δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Το Ανώτατο, με την απόφασή του, άδειασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δικαίωσε τη Βουλή.

Πέφτουν κι άλλο οι τιμές στα καύσιμα

Την ίδια ώρα που οι εξελίξεις για τους νόμους για καύσιμα και ρεύμα τρέχουν, οι τιμές στα πετρελαιοειδή έχουν εδώ και κάποιες εβδομάδες πάρει την κατιούσα, διασκεδάζοντας ως ένα βαθμό τις ανησυχίες των πολιτών, που είχαν δει την τιμή του πετρελαίου να ξεπερνά τα δύο ευρώ το λίτρο.

Σήμερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των Πρατηριούχων Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στον REPORTER, η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται κοντά στο 1,72 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου στο 1,89 ευρώ το λίτρο.

«Για να φθάσουμε σε αυτές τις τιμές, υπήρξαν τρεις με τέσσερις μειώσεις», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος εκτιμά πως από εβδομάδας θα παρατηρηθεί κι άλλη μείωση στις τιμές. Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη εάν θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις το επόμενο διάστημα. Σίγουρα, αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών ανά βαρέλι διεθνώς, αλλά και την τιμή αγορών από τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν ανάσες οι πρατηριούχοι από τις μειώσεις-Αυτά είναι τα φθηνότερα πρατήρια

Αλλαγές από Σεπτέμβρη στο ρεύμα                  

Σε ότι αφορά στο ρεύμα, τα δεδομένα θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή το ΦΠΑ θα είναι 9% στην οικιακή χρήση και 5% για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το νέο πακέτο που ανακοίνωσε περί τα τέλη Ιουλίου το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η επιδότηση θα είναι 65 ευρώ εάν κάποιος καταναλώσει 800 οι περισσότερες κιλοβατόρες σε δύο μήνες.

Η κ. Παπαδοπούλου, εξήγησε ότι για νοικοκυριά με κατανάλωση από μία μέχρι 400 κιλοβατόρες, η επιχορήγηση θα είναι μέχρι το 85% της αύξησης, από 401 μέχρι 600 κιλοβατόρες, θα καλυφθεί το 75% της αύξησης, ενώ από 601 μέχρι 800 κιλοβατόρες θα καλυφθεί το 50% της αύξησης».

Η εκπρόσωπος της ΑΗΚ, επισήμανε εξάλλου ότι «αυτές οι επιδοτήσεις που έδωσε η Πολιτεία, αφορούν τις αυξήσεις από τον Ιούνιο. Ότι αυξήσεις υπάρχουν από τον Ιούνιο και μετά, θα γίνεται επιδότηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο πακέτο στήριξης για τις τιμές του ρεύματος-Ποιοι οι δικαιούχοι

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές