Έντονη αντίδραση Πετρίδη για την καταψήφιση των αναπομπών-«Άκρατος λαϊκισμός»

Την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, έφερε η απόφαση της Βουλής να καταψηφίσει τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τους τρεις νόμους που ψηφίστηκαν και αφορούσαν την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την παράταση στην αναστολή εκποιήσεων και την κατάργηση του ΦΠΑ για τους ρύπους στο ρεύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Βουλή απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου για ρεύμα, καύσιμα και εκποιήσεις

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, κάνει λόγο για επικίνδυνο και άκρατο λαϊκισμό από πλευράς της Βουλής, σημειώνοντας ότι διακινδυνεύεται η αξιοπιστία της χώρας.

Όπως αναφέρει, «αντίδραση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αποφάσεις τις βουλής. Είχαμε προειδοποιήσει, ενώ η επιστολή τέθηκε ενώπιον του σώματος».

Σημειώνει επίσης πως «παραταύτα η Βουλή, δίδοντας συνέχεια στον επικίνδυνο άκρατο λαϊκισμό απέρριψε τις αναπομπές διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της χώρας και την οικονομία».

Σημειώνεται ότι η Βουλή καταψήφισε την πρώτη αναπομπή με 27 ψήφους έναντι δώδεκα και καμία αποχή. Για την δεύτερη πρόταση υπέρ της αποδοχής επίσης τάχθηκαν 12 Βουλευτές, εναντίον 27 και δεν υπήρξε καμία αποχή και για το νόμο για τις εκποιήσεις υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν 12, εναντίον 28 και δεν υπήρξε αποχή.

Με βάση τη νέα εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να ζητήσει γνωμάτευση από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα των νόμων ή διατάξεων τους. Μέχρι την έκδοση της απόφασης, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

Πριν την ψήφιση για το νόμο που αφορά την τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων προηγήθηκε συζήτηση με τους Βουλευτές να αιτιολογούν τις τοποθετήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμη να ανάψει κόκκινο στον Πρόεδρο για ρεύμα, καύσιμα και εκποιήσεις η Βουλή

Να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί λέει η Σάβια Ορφανίδου

Η Σάβια Ορφανίδου του ΔΗΣΥ είπε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι κόσμος υποφέρει και τον στηρίζει με 3 δέσμες μέτρων €350 εκατομμυρίων συνολικά. Είπε ότι η Κυβέρνηση έχει άμεσα αντανακλαστικά και ευαισθησία και τα μέτρα αυτά είναι ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της στοχεύσεις της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου η ευαισθησία της Κυβέρνησης είναι εκεί καταγραμμένη και για όσους το είχαν ανάγκη για προστασία της πρώτης τους κατοικίας και με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και άλλα σχέδια.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί, φαίνεται ότι ο λαϊκισμός έχει το πάνω χέρι, η κρίση όμως θα συνεχιστεί και να έχουμε υπόψη και την αξιοπιστία της χώρας μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η αναστολή στις εκποιήσεις θα έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια προώθησης του σχεδίου για ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο θα στηρίξει τους ευάλωτους.

Ζει σε γυάλινους πύργους η Κυβέρνηση λέει ο Άριστος Δαμιανού

Ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ τόνισε ότι καλά θα κάνουν κάποιοι να βελτιώσουν τα ελληνικά τους για το τι είναι κυβερνητικό και φιλοκυβερνητικό και επέκρινε το ΕΛΑΜ λέγοντας ότι στα δύσκολα «ήταν πάντα το δεξί δεκανίκι του ΔΗΣΥ».

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κοινωνική αναλγησία στα θέματα των εκποιήσεων και διερωτήθηκε πως μιλούν για δημοσιονομική επιβάρυνση όταν άλλαξαν 3 φορές τα νούμερα. Πρόσθεσε ότι σημασία έχει πως η Κυβέρνηση έχει αυξημένα έσοδα.

Ως ΑΚΕΛ είπε, διεκδικούμε την προστασία των  πολιτών από την ακρίβεια καθώς οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει από πέρσι και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι ζει σε γυάλινους πύργους. Ο κ. Δαμιανού προχώρησε λέγοντας ότι μπουχτήσαμε με τις εξαγγελίες και ότι επιτέλους χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ των δανειοληπτών και των υπερπρονομίων των τραπεζών.

Διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση δεν ζήτησε παρεκκλίσεις όπως έκαναν άλλα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι κοροϊδία ότι κόπτωνται για το κεκτημένο για το ΦΠΑ «όταν αυτή η κυβέρνηση παρανομούσε συνειδητά για να δίνει διαβατήρια στους επενδυτές και εν γνώσει τους παρανομούσαν και παραπληροφορούσαν τη Βουλή».

Όλα αυτά, κατέληξε, θα τερματιστούν με μια πραγματικά φιλοπροοδευτική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέπεμψε νόμους για καύσιμα, ρεύμα και εκποιήσεις ο Πρόεδρος-Έκτακτη Ολομέλεια

Σωστή λύση στις εκποιήσεις μόνο με ειδικό δικαστήριο λέει το ΔΗΚΟ

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΔΗΚΟ  είπε ότι έγινε προσπάθεια για να δοθεί προεκλογικός χαρακτήρας στην πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις και τόνισε πως θα ανέμενε λίγη ταπεινότητα από όσους κόπτονται για το λαό και τους μικρομεσαίους «ενώ δίνουν χρήματα στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι πρόκειται για προσωρινή ανάπαυλα στις εκποιήσεις και ότι η σωστή λύση θα δοθεί μόνο μέσω της εισήγησης του ΔΗΚΟ για ειδικό δικαστήριο για χρηματοοικονομικές διαφορές που εκεί θα προσφεύγουν καλόπιστοι δανειολήπτες και θα εκδίδεται απόφαση εντός 60 ημερών.

«Είναι μια πρόταση για μόνιμη, σωστή και διαφανή λύση», ανέφερε. Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον ΥΠΟΙΚ και ότι ευελπιστεί ότι θα αχθεί ενώπιον της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι το κούρεμα του 2013 συνεχίζεται και μίλησε για ευθύνες και του κεντρικού τραπεζίτη τις οποίες πρέπει να αναλάβει.

Στοχευμένη η πρόταση για εκποιήσεις λέει το ΕΛΑΜ

Ο Σταύρος Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι η πρόταση για τις εκποιήσεις, στην οποία εισηγητής είναι και το κόμμα του, είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη. Κατηγόρησε τους υποψήφιους Προέδρους ότι άρχισαν την πρόωρη προεκλογική περίοδο και τους κάλεσε να πουν πως ακριβώς στοχεύουν οι ίδιοι να επιλύσουν το ζήτημα.

«Προσπαθήσαμε να απλώσουμε δίχτυ προστασίας για 90 μέρες. Δεν μπορούν κάποιοι να περιμένουν 90 μέρες και θέλουν να ξεσπιτώνουν κόσμο μέσα στο δεκαπενταύγουστο», είπε.

Κανένα νομικό έρεισμα για αναφορά για εκποιήσεις λέει η ΕΔΕΚ

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ είπε ότι εδώ και χρόνια βιώνουμε αυτά τα ζητήματα στην κοινωνία μας και κάποιοι επικαλούνται ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσίες. Για τις εκποιήσεις, είπε,  δεν είδαμε να εφαρμόζονται πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας «γιατί κάποιοι θέλουν να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Κάλεσε την κυβέρνηση να πει αν πράγματι θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που απειλούνται με εκποιήσεις και υποστήριξε ότι το σχέδιο Εστία απέτυχε παταγωδώς και η Βουλή αναμένει εδώ και καιρό το σχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους, ο ΠτΔ δεν έχει νομικό έρεισμα για αναφορά, διερωτήθηκε ποιο σημείο θα επικαλεστεί ενώ πρόσθεσε, κινδυνεύει να μείνει και εκτεθειμένος. Κάλεσε επίσης τους κυβερνώντες να εξηγήσουν τα περί χάους που θα δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα.

Το 2018 έγιναν τραγικά λάθη και τα βρίσκουμε μπροστά μας λένε οι Οικολόγοι

Ο Σταύρος Παπαδούρης  των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είπε ότι επιτέλους πρέπει να βρεθεί η έννοια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τονίζοντας ότι δεν γίνεται στο ίδιο καλάθι να είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές και ευάλωτοι.

Αναφέρθηκε στα μηνύματα από τον κόσμο που έχει ανάγκη, τα οποία πρέπει να λάβει το κράτος και διερωτήθηκε πως γίνεται να λένε από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν γίνονται εκποιήσεις πρώτης κατοικίας σε αντίθεση με το γραφείο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου που ανακοινώνει κάθε βδομάδα αναστολές εκποιήσεων πρώτης κατοικίας.

«Το 2018 με τον Συνεργατισμό έγιναν τραγικά λάθη και τα βρίσκουμε μπροστά μας. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα τα πληρώσει και σίγουρα όχι ο δανειολήπτης», ανέφερε.

Καμία επίπτωση από τρίμηνη αναστολή λέει η ΔΗΠΑ

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ μίλησε για στοχευμένη πρόταση για αναστολή διαδικασίας εκποίησης ως 31 Οκτωβρίου και διερωτήθηκε πως επηρεάζεται η οικονομία από αυτή την αναστολή. Υποστήριξε ότι δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις και κάλεσε όλους συλλογικά να δουν το θέμα των καλοπληρωτών, ώστε να βοηθηθούν μέσα από ένα σωστό συνολικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Τι υποστηρίζει ο ΠτΔ

Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ανέπεμψε τον «περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2022». «Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της ψήφισης νόμων όπως ο υπό Αναπομπή Νόμος, οι οποίοι επηρεάζουν τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, παρεισφρέει αντισυνταγματικά στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας», υποδεικνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραθέτοντας γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, σημειώνει ότι ο υπό Αναπομπή Νόμος επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και η εφαρμογή του θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους της Δημοκρατίας. «Συγκεκριμένα, η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων από την μη επιβολή ΦΠΑ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, υπολογίζεται να ανέλθει για την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου, 2022 σε €30 εκατ.», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ότι αφορά την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, σε επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο υπό Αναπομπή Νόμος επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και η εφαρμογή του θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους της Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων ΦΠΑ από τα τιμολόγια της ΑΗΚ από την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της Ρήτρας Αναπροσαρμογής της τιμής των Καυσίμων, για την περίοδο Ιουλίου —Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε €75 εκ.

Περαιτέρω, ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται δυσανάλογα με τη θέσπιση τέτοιων μη στοχευμένων μέτρων, τα οποία δεν προσαρμόζονται στην οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών αλλά ούτε επιτυγχάνουν το στόχο για τον οποίο θεσπίζονται που είναι η ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Αν ο σκοπός είναι η εξυπηρέτηση της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή της άσκησης, κοινωνικής πολιτικής, αυτές οι προτάσεις νόμου θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, σημειώνει μεταξύ άλλων. Το μεγαλύτερο όφελος από περαιτέρω μείωση της φορολογίας θα μεταφερθεί στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι την απώλεια εσόδων από το κράτος, λέει.

Σε σχέση με τον νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ανέπεμψε τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2022», εξηγώντας ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά σε οριζόντια αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων, δεν τον βρίσκει σύμφωνο, εφόσον το μέτρο αυτό της αναστολής, έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα.

Ακόμη, επαναλαμβάνει την ανησυχία του, «ότι η γενικότερη τάση του Κοινοβουλίου για ψήφιση συνεχών αναστολών δύναται να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή τόσο από τους δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς».

Κινδυνεύει η εκταμίευση

Αναφορικά με το νόμο για τη νέα αναβολή των εκποιήσεων, ο κ. Παντελή είπε μεταξύ άλλων πως η εν λόγω αναστολή «δεν αφήνει περιθώριο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή που αφορά την ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων», που ήταν το 14ο ορόσημο για υποβολή του αιτήματος για πρώτη εκταμίευση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €85 εκατ.

«Στην ουσία καθιστά το εν λόγω πλαίσιο μη εφαρμόσιμο και η εν λόγω αναστολή θα τύχει αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια αξιολόγησης του οροσήμου 14 και για το κατά πόσον έχουμε επιτύχει το εν λόγω ορόσημο», είπε, προσθέτοντας πως κατά την αξιολόγηση ενδέχεται να θεωρήσει ότι η εν λόγω αναστολή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω πλαισίου και την εφαρμογή του ΣΑΑ εννοώντας τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου».

Βουλευτές εξέφρασαν διαφωνία με την ερμηνεία που δίνει το ΥΠΟΙΚ στην επιστολή της Κομισιόν. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ήδη ότι θα απορρίψει την αναπομπή, ενώ μέλη της επιτροπής πλην του ΔΗΣΥ άφησαν αιχμές κατά των αναπομπών.

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ