Σχεδόν 60% η αύξηση των καυσίμων-Μεγάλες αυξήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες

Κατά 58,2% αυξήθηκαν οι τιμές των υγρών καυσίμων από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ενώ πολλές και μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, όπως καταγράφονται μετά τη δημοσιοποίηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τη Στατιστική Υπηρεσία.  

Σύμφωνα με πίνακα που ετοίμασε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σημειώθηκε στα υγρά καύσιμα, που αυξήθηκαν κατά 58,2%. Επιπλέον, μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα βρώσιμα έλαια, κατά 53,54% και τα Ξενοδοχεία κατά 51,08%.

Σημαντική είναι και η αύξηση που καταγράφηκε αυτό το διάστημα στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο εντός 7 μηνών αυξήθηκε κατά 48,96%. Αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών, κατά 44,18%.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώθηκε μείωση 11,99% στα φρέσκα λαχανικά.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση τον Ιούλιο σημειώθηκε στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών, που αυξήθηκαν κατά 24,8% και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που αυξήθηκε περαιτέρω κατά 16,73% μέσα σε ένα μήνα. Το ίδιο διάστημα, η μεγαλύτερη μείωση τιμής σημειώθηκε στα αντρικά και βρεφικά και παιδικά υποδήματα, κατά 19,22% και 19,05% αντίστοιχα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο 2022 έφτασε το 10,9%.

 

Κάτω από μέσο όρο ΕΕ ο κίνδυνος φτώχειας για νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας στην Κύπρο

Στο 51,6% βρισκόταν το 2020 ο δείκτης κινδύνου φτώχειας στην Κύπρο για άτομα κάτω των 65 ετών σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας (σε σχέση με 64,0% στον μέσο όρο της ΕΕ) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε το 2020 στην Δανία (48,7%) και στην Ιρλανδία (49,9%), ενώ σε εννέα κράτη μέλη καταγράφηκε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λιθουανία (85,4%), τη Ρουμανία (84,2%) και τη Λετονία (80,6%).

Ως ένταση εργασίας ορίζεται ο βαθμός στον οποίο όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία έχουν εργαστεί σε σχέση με το πόσο θα μπορούσαν να είχαν εργαστεί κατά μια συγκεκριμένη περίοδο.

Σύμφωνα με το σημείωμα της Eurostat, η γενική τάση είναι πως όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης έντασης εργασίας ανά νοικοκυριό, τόσο χαμηλότερες πιθανότητες υπάρχουν πως τα άτομα που μένουν σε αυτό αυτό θα διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat για την ΕΕ το 2020, ενώ ο δείκτης κινδύνου φτώχειας βρισκόταν στο 64,0% για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή έντασης εργασίας, βρισκόταν στο 5,3% για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ υψηλή ένταση εργασίας, και στο 23,6% για τα άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά με μέτρια ένταση εργασίας.

Η ίδια τάση εντοπίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνει η Eurostat. Στην περίπτωση της Κύπρου, βρισκόταν στο 3,8% για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ υψηλή ένταση εργασίας, και στο 27,8% για τα άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά με μέτρια ένταση εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα