Η μεγάλη Δευτέρα για την τηλεκπαίδευση και η ανησυχία για τα Γυμνάσια

Στραμμένα στην παιδεία είναι και πάλι τα βλέμματα. Η ερχόμενη Δευτέρα είναι καθοριστικής σημασίας, αφού οι μαθητές όλων των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, αναμένεται να ξεκινήσουν τηλεκπαίδευση. Η πρώτη ημέρα θα δείξει αν τελικά είναι όλα έτοιμα και το νέο βήμα που κάνει η δημόσια εκπαίδευση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν τα Λύκεια σε όλη την Κύπρο-Η πρώτη αντίδραση των καθηγητών
 
Πάνω από 15,000 μαθητές θα παραμείνουν στο σπίτι και θα συνδεθούν με το Teams, όπου θα παρακολουθούν πλέον τα μαθήματά τους. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στα σχολεία, αφού αυτή τη φορά, θα είναι αυξημένος ο φόρτος των μαθητών που θα παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι, σε αντίθεση με την περασμένη φορά, που ίσχυε μόνο για 24 σχολεία σε Λεμεσό και Πάφο. 
 
Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία σε όλα τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου και βρίσκεται σε εγρήγορση για την επίλυση τυχόν προβλημάτων, που ίσως εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών στο σπίτι.
 
«Τα σχολεία είναι έτοιμα για την τηλεκπαίδευση και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ενημερώσει τη σχολική εφορία να συνεργαστεί με την ΑΤΗΚ, όπως μας είχε επισημάνει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, καθώς χρήζουν περισσότερης ενίσχυσης οι σχολικές μονάδες. Στην υπόλοιπη εκπαίδευση, που λειτουργεί με φοίτηση με φυσική παρουσία των μαθητών, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα με αυστηρότητα, εντός των σχολείων», επεσήμανε στον REPORTER ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος πρόσθεσε πως το στοίχημα που είχε κερδηθεί την περασμένη σχολική χρονιά θα πρέπει να κερδηθεί και σε αυτή. Να προσφερθεί η καλύτερη εκπαίδευση στους μαθητές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων και των φροντιστηρίων
 
Η δεύτερη ανάγνωση από τους γονείς και τους καθηγητές
Γονείς και καθηγητές προέβησαν σε μία δεύτερη ανάγνωση των μέτρων της Κυβέρνησης, καταλήγοντας στο κοινό συμπέρασμα ότι ήταν αναμενόμενο να ληφθούν αυτά τα μέτρα, με βάση την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην κοινότητα.
 
Γονείς και καθηγητές δηλώνουν προβληματισμένοι, όσον αφορά στον εξοπλισμό που διαθέτουν τα σχολεία για να γίνεται απρόσκοπτα το μάθημα. Αυτό που προκάλεσε ερωτηματικά είναι η εξαγγελία του Υπουργείου Παιδείας, ότι όλα βαίνουν καλώς και είναι έτοιμα τα σχολεία για την τηλεκπαίδευση, ενώ το ίδιο το Υπουργείο προωθεί μία πρόταση για οικονομική ενίσχυση στους εκπαιδευτικούς, για να χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό.
 
«Η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με την διακήρυξη ότι όλα είναι εντάξει και κυλούν ομαλά. Αφού δεν υπάρχουν προβλήματα, γιατί δίνονται παροχές για να έχουν δικό τους εξοπλισμό;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου και πρόσθεσε πως «σεβόμαστε την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων και ευελπιστώ πως τα προβλήματα θα έχουν καταφέρει να διορθωθούν».
 
Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, από τη Δευτέρα τίθενται στο μικροσκόπιο, αφού μόνο τότε θα φανεί αν είναι έτοιμα τα σχολεία για την εξ αποστάσεως διδασκαλία ή αν θα ακολουθήσουμε και σε αυτό την Ελλάδα, που παρουσίασε προβλήματα την πρώτη κιόλας ημέρα που εφάρμοσε την τηλεκπαίδευση.
 
«Οι εκπαιδευτικοί έχουν τον εξοπλισμό τους. Τα προβλήματα θα παρουσιαστούν. Από πληροφορίες που έχουμε, υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία, αλλά οι συνάδελφοι θα βρουν τρόπο για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Όπως κάναμε τη δουλειά μας, καλύπτοντας αυτές τις ελλείψεις το προηγούμενο διάστημα, θα το κάνουμε και τώρα», υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου.
 
Συνοφρυωμένοι είναι από την αντίθετη πλευρά οι καθηγητές της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, αφού η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δυσχεραίνει κατά πολύ την διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων. Όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά, οι καθηγητές θα πρέπει να επισπεύσουν εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να κάνουν το μάθημά τους και το πιθανότερο σενάριο είναι να χρησιμοποιήσουν την βοήθεια των βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τους σκοπούς αυτούς.
 
«Όσον αφορά στον εξοπλισμό, τυχόν ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν. Οι συνάδελφοι είναι έτοιμοι για να καλύψουν τις ανάγκες. Σε επίπεδο διαδικτύου όλα είναι καλά. Ανησυχούμε κυρίως για τα εργαστήρια που το πρόβλημα θα είναι ουσιαστικό και μεγάλο. Τα θεωρητικά θα αναπληρωθούν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου.
 
Προβληματισμός για τα γυμνάσια
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως τα Γυμνάσια παρέμειναν ανοιχτά. Γονείς και καθηγητές υποδεικνύουν πως η κατάσταση στα Γυμνάσια επιδεινώνεται, αφού καθημερινά εμφανίζονται αυξημένα κρούσματα.
 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μαθητών να παραμένει στο σπίτι, αφού αποτελούν στενές επαφές των κρουσμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού