Ανακοινώθηκαν και επίσημα τα νέα μέτρα-Τι κλείνει και ποιες οι απαγορεύσεις

Ανακοινώθηκαν και επίσημα τα μέτρα τα οποία αποφάσισε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν χτυπήσει κόκκινο και η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το πρωί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο άναψε το πράσινο φως, ενώ ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν και θα έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ θα επαναξιολογηθούν στις 22 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Παρασκευή.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα που κλειδώνει η Κυβέρνηση για αναχαίτιση της πανδημίας
 
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι: 
 
-Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
 
-Η λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα πραγματοποιείται από την ερχόμενη Δευτέρα με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, πέραν από την αναστολή των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για άτομα κάτω των 18 η οποία παραμένει, αναστέλλεται η λειτουργία των φροντιστηρίων.

-Αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης. Το μέτρο αφορά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ, με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.  Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα. Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στον Αερολιμένα Πάφου και Λάρνακας.

-Αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων (malls). Τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και τα μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ. (εξαιρείται το λιανεμπόριο τροφίμων, δηλαδή οι υπεραγορές) θα λειτουργούν με τήρηση του μέτρου του 1 ατόμου προς 10 τ.μ. και με πλαφόν στον αριθμό πελατών.
 
-Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες, κλπ), πλην για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων των γονέων που αθλούνται. 

-Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων. 

εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. 

-Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα. 

-Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις, πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανήλικων.

-Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων.

-Αναστολή της λειτουργίας των κολυμβητηρίων εξαιρούμενης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για θεραπευτική άσκηση ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

-Αναστέλλονται οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις για πρόσωπα κάτω των 18 ετών.

-Απαγορεύεται η λειτουργία και η χρήση οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις εξαιρέσεις που θα ορίζονται στο σχετικό Διάταγμα.

-Απαγορεύονται οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών, όπως καθορίζονται στις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

-Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

-Οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας τους.

Σε ότι αφορά τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, θα συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και τον Δεκέμβριο. 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως «όλα τα πιο πάνω μέτρα αφορούν κλειστούς χώρους στους οποίους παρατηρείται πολυάριθμη συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός, εκεί δηλαδή όπου ευκολότερα γίνεται διασπορά του ιού. Με τα συγκεκριμένα μέτρα προσπαθούμε να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης τώρα που έχουμε τη δυνατότητα, προτού η επιδημιολογική εικόνα γίνει μη αναστρέψιμη. Οι αποφάσεις για μέτρα λαμβάνονται στη βάση των δεδομένων που διαφοροποιούνται συνεχώς».

Όπως είπε, «αντιλαμβανόμαστε ότι μετά από 9 μήνες έχει επέλθει κόπωση στην κοινωνία και στον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά. Κατανοούμε ότι η κόπωση αυτή, προκαλεί αντίδραση και οδηγεί είτε σε χαλαρώσεις ή μη συμμόρφωση στα επιβαλλόμενα μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κόπωση αυτή δεν προβληματίζει μόνο εμάς, αλλά όλες τις κυβερνήσεις αφού δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη χωρά μας. Το στοίχημα είναι να αντέξουμε ακόμα λίγο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν τα Λύκεια σε όλη την Κύπρο-Η πρώτη αντίδραση των καθηγητών

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση