Ένας θεσμός με προδιαγεγραμμένο τέλος...

Στο ίδιο έργο θεατές. Μία έκφραση τόσο κλισέ, που σχεδόν συναντάται κάθε βδομάδα σε δημοσιογραφικά κείμενα, όλων των πεδίων. Αν και είναι τόσο πολυχρησιμοποιημένη, είναι μία έκφραση που ταιριάζει γάντι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού κάθε φορά που το ημερολόγιο γυρίζει στον μήνα Δεκέμβριο, είναι λες και μπαίνει μία ταινία σε επανάληψη. Κακογυρισμένη, κακοπαιγμένη, με τις ίδιες ατάκες και από τις δύο πλευρές και οι θεατές να παρακολουθούν με απόγνωση, γνωρίζοντας πως το τέλος της δεν θα είναι διαφορετικό από άλλες χρονιές. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στη μέση βρίσκονται οι επηρεαζόμενοι σε απόγνωση.

Ο τίτλος της ταινίας «εξετάσεις ανά τετράμηνο», πρωταγωνιστές γονείς, μαθητές και Υπουργείο Παιδείας, ενώ ρόλο guest star έχουν οι καθηγητές και η Βουλή. Το σενάριο απλό, από τη μία πλευρά οι μαθητές και οι γονείς ζητούν κατάργηση ή αναστολή του θεσμού και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας, που όσο περνά ο καιρός, σκληραίνει την άμυνά του για το συγκεκριμένο θεσμό. Κάποιες φορές στο πλευρό της πρώτης πλευράς ίσως να βρεθούν οι καθηγητές και η Βουλή, ενώ το Υπουργείο Παιδείας πορεύεται μόνο, με μοναδικό σύμμαχο το κυβερνών κόμμα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, κάθε Δεκέμβριο και όσο πλησιάζει ο καιρός για να καθίσουν οι μαθητές στην πρώτη εξεταστική του χρόνου, αρχίζουν οι φωνές, οι εντάσεις και οι διαμαρτυρίες, με τους γονείς να επικαλούνται αρκετά από τα κακώς έχοντα του συγκεκριμένου θεσμού και τους μαθητές να υπενθυμίζουν τη διαχρονική τους θέση, όσον αφορά στα τετράμηνα, καθώς από το 2017 που προωθήθηκε και ψηφίστηκε ο θεσμός από τη Βουλή, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Αυτή τη φορά υπήρξε και ένα plot twist στην υπόθεση, αφού μπήκε από την εξωτερική και εκεί που κανένας δεν τον περίμενε, ο Παύλος Μυλωνάς, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και δήλωσε ότι προτίθεται να προωθήσει πρόταση νόμου για κατάργηση του θεσμού, μετά τις Προεδρικές, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πρακτικός, αφού μετά την ψήφιση των προϋπολογισμών, η Βουλή έχει κλείσει και δεν μπορεί, βάσει συντάγματος να ψηφίσει οποιοδήποτε νόμο και ο δεύτερος είναι επίσης πρακτικός, αφού θα περιμένει να εκλεγεί νέα Κυβέρνηση, ώστε να δει τον υπουργό Παιδείας και κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συζήτηση, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Αν και η πρόταση του κ. Μυλωνά ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ήταν ένας από τους υπέρμαχους του συγκεκριμένου θεσμού, δεδομένου ότι προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον βουλευτή που προώθησε τις αλλαγές του 2019, από την άλλη, κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ήταν φυσικό επακόλουθο, ειδικά μετά τις δύο μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των μαθητών, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, αλλά και τις τόσες αντιδράσεις που κατά καιρούς παρουσιάζονται.

Κι ενώ όλοι βλέπουν τα προβλήματα, όσον αφορά στην πίεση που δέχονται οι μαθητές, τόσο με την κάλυψη της ύλης, όσο και με τα χρονοδιαγράμματα, αφού πρέπει να ολοκληρωθεί η εξεταστική περίοδος σε διάστημα δύο εβδομάδων, δεν έδωσαν καθόλου δεύτερη ευκαιρία στον θεσμό, με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί η άσχημη εικόνα και να καταδικαστεί μία καινοτομία, που ενδεχομένως να επέφερε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Μπορεί κανείς από τους διαμαρτυρόμενους να επικαλεστεί το γεγονός ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο τέθηκαν σε ισχύ, επί καιρού πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει μία σωστή εφαρμογή πριν αυτός ο θεσμός επεκταθεί σε Γ’ Λυκείου και Γυμνάσια, ωστόσο βάσει των γεγονότων ήταν καταδικασμένος από πριν την ψήφισή του, το 2017. Ενδεικτικού αυτού και το γεγονός ότι την ημέρα που οδηγείτο στην Ολομέλεια της Βουλής το συγκεκριμένο θέμα, έξω από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί μαθητές και διαμαρτύρονταν, ενώ η κατάσταση εκτροχιάστηκε.

Και φτάσαμε στο σήμερα, όταν ο θεσμός έχει επεκταθεί και στα Γυμνάσια, μετά από μία αρκετά ταραγμένη πορεία στα Λύκεια. Αυτή τη χρονιά, οι διαμαρτυρίες άρχισαν από νωρίς, αφού ήδη γονείς σε δύο σχολεία έχουν προβεί σε διαμαρτυρία, με πρόφαση την ύλη, που διδάσκεται στα σχολεία και κάλεσαν το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε αναδιαμόρφωση.

Εκτός από τους φορείς, στον τομέα της παιδείας, ο συγκεκριμένος θεσμός έτυχε εκμετάλλευσης και από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες κάθε χρονιά από την ημέρα εφαρμογής τους, χρησιμοποιούσαν τις εξετάσεις τετραμήνου ως όπλο για να επιτεθούν στην Κυβέρνηση. Ουκ ολίγες φορές, Πρόδρομος Προδρόμου και αντιπολίτευση έβγαλαν μαχαίρια και αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, για το θεσμό, ενώ αντιπαράθεση υπήρχε και από τα έδρανα της Βουλής. 

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Παιδείας κάθε φορά που δέχεται πυρά για το συγκεκριμένο θεσμό, βγαίνει μπροστά και απαντά με νούμερα για την εφαρμογή του. Μόλις στις αρχές του μήνα, ο Πρόδρομος Προδρόμου εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας, κατά την τελευταία εξεταστική περίοδο, δηλαδή το 2021-2022:

Στην Α’ Λυκείου υπήρχαν:

  • 20 % με αξιολόγηση 17-20 στα Νέα Ελληνικά,
  • 10 % με αξιολόγηση 17-20 στα Μαθηματικά (Προσανατολισμού),
  • 18 % με αξιολόγηση 17-20 στη Φυσική (Προσανατολισμού)
  • 15 % με αξιολόγηση 17-20 στην Ιστορία.

Ενώ στη Β’ λυκείου:

  • 18 % με αξιολόγηση 17-20 στα Νέα Ελληνικά,
  • 34 % με αξιολόγηση 17-20 στα Μαθηματικά (Προσανατολισμού),
  • 24 % με αξιολόγηση 17-20 στη Φυσική (Προσανατολισμού)
  • 18 % με αξιολόγηση 17-20 στην Ιστορία.

Ανάλογα και στη Γ’ Λυκείου:

  • 19 % με αξιολόγηση 17-20 στα Νέα Ελληνικά,
  • 33 % με αξιολόγηση 17-20 στα Μαθηματικά (Προσανατολισμού),
  • 31 % με αξιολόγηση 17-20 στη Φυσική (Προσανατολισμού)
  • 15 % με αξιολόγηση 17-20 στην Ιστορία.

Αν και θα μπορούσε κανείς να προσδίδει πολιτικές σκοπιμότητες στον Πρόδρομο Προδρόμου, κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα είναι ψεύτικα. Μάλιστα, υπέρ του θεσμού τάχθηκαν και οι πρωτεύσαντες των περασμένων Παγκύπριων, οι οποίοι χαρακτήρισαν το θεσμό βοηθητικό, αφού έκαναν επανάληψη της ύλης που έπρεπε να διαβάσουν για τις προεισαγωγικές.

Τρία χρόνια γεμάτα συγκρούσεις. Αυτό έχει μείνει στην κοινωνία όσον αφορά στον θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Ένας θεσμός που κρίθηκε πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, καταδικάστηκε και κανένας δεν του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία. Μία μεταρρύθμιση που είχε από την αρχή προδιαγεγραμμένο το τέλος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία