Από τις υψηλές προσδοκίες, στο θεσμό που βάλλεται από παντού

Υπερψηφίστηκε από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής των αντιπροσώπων, ως τροποποιητική πρόταση του Πανίκου Λεωνίδου, μετά από τη συνεννόηση που είχε με όλους τους εμπλεκόμενους. Όλοι επένδυαν σε αυτό το θεσμό, ότι θα επιφέρει την πολυπόθητη αλλαγή στον τομέα της παιδείας και θα επιλύσει το πρόβλημα του τεράστιου όγκου εξεταστικής ύλης στο τέλος της χρονιάς, αλλά και των πολλών και αδικαιολόγητων διαγωνισμάτων. Κι όμως, τρία χρόνια μετά, το κόμμα που ήταν υπεύθυνο για την υλοποίηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, έρχεται να ανατρέψει το σκηνικό και να προωθήσει πρόταση για κατάργησή του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να ανοίξει διάλογο με όλους τους βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας και να ετοιμάσουν πρόταση για κατάργηση του θεσμού. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς θεωρεί ότι ο θεσμός, στην παρούσα φάση, είναι μία άχαρη διαδικασία. «Είναι αδιέξοδη, υποσκάπτεται από όλους, δεν την υιοθετεί κανένας και τα θύματα είναι μόνο τα παιδιά μας», σημείωσε.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της παιδείας, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η εν λόγω τοποθέτηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο κ. Μυλωνάς, όπως και οι πλείστοι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας (σ.σ. μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάζονταν θετικοί) είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους προ πολλού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, η Επιτροπή Παιδείας κατά πλειοψηφία, κάλεσε τον υπουργό όπως αναστείλει το θεσμό, τουλάχιστον για τη Γ’ Λυκείου, ώστε να βρεθεί ο σωστός τρόπος αξιολόγησης των μαθητών μέσα από διάλογο με όλους τους φορείς. Και αυτό επειδή, οι περσινοί τελειόφοιτοι κλήθηκαν να παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις μέσα σε πέντε μήνες.

Παρά τις εκκλήσεις, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως πραγματοποιηθούν κανονικά, ωστόσο οι ανησυχίες των βουλευτών δεν καθησυχάστηκαν. Τα παράπονα ήταν πολλά, τόσο από τους γονείς, όσο και από τους μαθητές, οι οποίοι είχαν ενώσει δυνάμεις και ξεκίνησαν ένα αγώνα για αναστολή του θεσμού. Φτάνοντας στο σήμερα, ένα μήνα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων και δύο μήνες πριν την έναρξη των εξετάσεων ανά τετράμηνο, η κατάσταση όπως φαίνεται δεν είναι η ιδανική, οι αντιδράσεις πληθαίνουν και οι βουλευτές έχουν μπει στη διαδικασία να ψάχνουν εναλλακτικές, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι η πρόθεση μία πολιτικής δύναμης να προωθήσει μία τέτοια πρόταση, καθώς το ΑΚΕΛ από την ημέρα που ψηφίστηκαν οι κανονισμοί το 2017, προωθούσε ανάλογη πρόταση για το συγκεκριμένο θεσμό, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, ενός υπέρμαχου του θεσμού, που είχε δηλώσει ουκ ολίγες φορές τη στήριξή του στο συγκεκριμένο θεσμό, ως οντότητα. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προέρχεται από την ίδια πολιτική δύναμη, με τον βουλευτή που είχε ετοιμάσει τις τροποποιητικές προτάσεις, το 2019, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, μετά από διάλογο με όλες τους εμπλεκόμενες πλευρές.

Το ενδεχόμενο ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ να ενώσουν δυνάμεις, με στόχο την κατάργηση του θεσμού, πιθανό να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ειδικά αν καταφέρουν να προσελκύσουν και ψήφους από άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ακόμη και αν δεν βρίσκεται στην εξουσία, θα συνεχίσει να υπεραμύνεται της πολιτικής που ο ίδιος προώθησε.

Πάντως, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η απόφαση να κατατεθεί πρόταση για κατάργηση του θεσμού την άνοιξη, μετά δηλαδή από την εκλογή νέας Κυβέρνησης, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι ο εισηγητής προέρχεται από το κόμμα που στηρίζει την υποψηφιότητα του ατόμου που κόβει πρώτος το νήμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, το γεγονός ότι οι πιθανότητες εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι αυξημένες, ενδεχομένως να δίνει μία ελπίδα στους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της πρότασης για κατάργηση, ότι ίσως καταφέρουν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, αν το δει και κάποιος ρεαλιστικά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι μακρά, δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή κλείνει, ειδικά μετά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς και ανοίγει μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Και αυτό επειδή, βάσει του συντάγματος, σαράντα ημέρες πριν την εκλογή νέου Προέδρου, δεν μπορεί η Βουλή να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει οποιοδήποτε νόμο και έχει ως αποτέλεσμα να μπει μία άνω τελεία σε όλες τις συζητήσεις.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος