Κατέθεσαν τροπολογίες για τα τετράμηνα οι βουλευτές, απειλεί με απόσυρση κανονισμών το ΥΠΠΑΝ

Τροπολογίες επί των κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων κατέθεσαν οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, με το Υπουργείο να αναφέρει ότι αν περάσουν συγκεκριμένες από αυτές, τότε θα αποσύρει τους κανονισμούς.

Οι κανονισμοί που είχε καταθέσει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας για τα τετράμηνα, κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Η μια αφορά τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στα τετράμηνα και η άλλη τη μείωση των διαγωνισμάτων.

Η πρώτη τροπολογία εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη, προσθέτει στα εξεταζόμενα μαθήματα της Α και Β Λυκείου πρακτικής κατεύθυνσης τα μαθήματα είτε της Βιολογίας είτε της Χημείας.  

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, Ανδρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστόφιας, προνοεί την κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων με τη λήξη του Α΄ τετραμήνου της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων εισάγει ρητή αναφορά στην υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να παρέχει διαφοροποιημένη γραπτή εξέταση ή/και εύλογες προσαρμογές για αντιμετώπιση οποιονδήποτε αντικειμενικών δυσκολιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζονται στον περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμο. Όπως αναφέρεται, η ανάγκη για εισαγωγή ρητής αναφοράς στην συγκεκριμένη υποχρέωση έχει προκύψει από την άρνηση του Υπουργείου να εφαρμόσει την υποχρέωση του, επικαλούμενο μη ρητή αναφορά στους σχετικούς κανονισμούς.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ανέφερε στην Επιτροπή ότι σε περίπτωση που η Επιτροπή θα δει σοβαρά αυτές τις προτάσεις τότε το Υπουργείο θα αποσύρει τους κανονισμούς.

Παράλληλα υπάρχει πρόθεση κατάθεσης και άλλων τροπολογιών από κόμματα, κάτι που θα γίνει 48 ώρες πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας της ερχόμενης Πέμπτης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Όπως είπε πρόθεση είναι να στηρίξουν και να βελτιώσουν τη διαδικασία των τετραμήνων και θα δουν στην Ολομέλεια τι θα γίνει με τις τροπολογίες επί των κανονισμών. Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί ήταν αποτέλεσμα διαλόγου των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ με το Υπουργείο Παιδείας και υπήρξε ένας συμβιβασμός, παρόλο που δεν υιοθέτησε το Υπουργείο όλες τις προτάσεις. Είπε ότι θεωρεί πολύ πιθανή την απόσυρση του νομοσχεδίου και των κανονισμών από την Κυβέρνηση. Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν προτίθεται έξι μήνες πριν από τις εκλογές να εξετάσει άλλο νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλλας, ανέφερε ότι οι αλλαγές του Υπουργείου παιδείας απλοποιούν και διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν διαφωνεί με τη διαφοροποιημένη εξέταση φτάνει οι αλλαγές να γίνονται ορθά και συγκροτημένα και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για αποφυγή της οποιασδήποτε κατάχρησης για διαφοροποιημένη γραπτή εξέταση, ώστε να διασφαλίζεται η άμιλλα μεταξύ των παιδιών. Εξέφρασε παράλληλα διαφωνία με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ αναφέροντας ότι το κόμμα είναι κάθετα εναντίον των τετραμήνων, θεσμός ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να λειτουργήσει και με βελτιώσεις να ενδυναμώνεται και όχι να αποδυναμώνεται.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε "ετσιθελική, αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά" του Υπουργείου Παιδείας και έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή, λόγω της δήλωσης ότι σε περίπτωση που περάσουν τροπολογίες θα αποσύρει τους κανονισμούς. Επέκρινε το Υπουργείο ότι έμεινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και θα συζητηθούν οι κανονισμοί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας, αφού η Επιτροπή Παιδείας έτρεξε πάρα πολύ για να πετύχει κάτι τέτοιο. Είπε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η τροπολογία του ΑΚΕΛ για κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, θα καταθέσουν τροπολογία για αναστολή των τετράμηνων στα γυμνάσια, αφού δεν έγινε όπως είπε σοβαρός διάλογος και αξιολόγηση. Πρόσθεσε ότι αν περάσει η τροπολογία τους, τότε θα προτείνουν την επαναφορά των τεσσάρων μαθημάτων στην τελική εξέταση στα γυμνάσια.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι στηρίζει το θεσμό των τετραμήνων, ωστόσο βλέποντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν θα καταθέσουν τροπολογίες τις οποίες θα υποβάλουν στην Ολομέλεια. Η μια προνοεί να μην υπάρχουν τετράμηνες εξετάσεις στην α’ γυμνασίου, ενώ η άλλη προνοεί τον περιορισμό και προσαρμογή της ύλης στην γ’ λυκείου προς όφελος, όπως είπε, των παιδιών και της αριστείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ