Συγκλονισμένο το πανελλήνιο από τις φονικές πυρκαγιές – Τα δημόσια μηνύματα

 

 

 

Εφιαλτικά είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα αφού βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρη ζωής να καταστρέφονται μπροστά στα μάτια τους από την πύρινη λαίλαπα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Οι φωτιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλία, Λακωνία είναι τεράστιες, με τις πυροσβεστικές αρχές, τους εθελοντές αλλά και απλούς κατοίκους να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για τις θέσουν εντός ελέγχου. Όσο οι άνεμοι δυναμώνουν τόσο η κατάσταση δυσχεραίνεται. 

Τα βλέμματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο είναι στραμμένα στους πυρόπληκτους, αφού οι δραματικές εικόνες των σπιτιών που καίγονται είναι γροθιά στο στομάχι. Οι πολίτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και ελπίζουν σε ένα θαύμα, μια βροχή, που θα σταματήσει την απόλυτη τραγωδία που λαμβάνει χώρα εν μέσω του καλοκαιριού.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Τα social media έχουν πλημμυρίσει από μηνύματα στήριξης προς τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους από τον πύρινο εφιάλτη αλλά και από μηνύματα αγανάκτησης για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα – τρία χρόνια μετά την καταστροφή στο Μάτι.

Μαρία Κορινθίου, Καίτη Γαρμπή, Μαντώ Γαστεράτου, Νίκος Οικονομόπουλος, Στράτος Τζώρτζογλου, Μελίνα Ασλανίδου, Μαρία Σολωμού, Δέσποινα Καμπούρη, Σίσσυ Χρηστίδου, Σάββας Πούμπουρας, Κώστας Φραγκολιάς, Χρήστος Φερεντίνος, Θανάσης Ευθυμιάδης, Νανά Παλαιτσάκη, Αθηνά Οικονομάκου, Χρύσα Παπά, Σοφία Κουρτίδου, Κατερίνα Διδασκάλου, Νίκος Βέρτης, Ησαϊας Ματιάμπα, Φωτεινή Ντεμίρη, Ελένη Τσολάκη, Τάσος Ξιαρχό. είναι μερικοί από τους celebriries που μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τις φονικές πυρκαγιές μέσα από αναρτήσεις στο Instagram. 

Φωτεινή Ντεμίρη:

«Η Ελλάδα καίγεται... Καίγονται τα δάση μας που μας προστατεύουνε και μας δίνουν οξυγόνο...

Kαίγονται ζωακια που τρέχουν ανήμπορα ,τρομαγμένα, αλαφιασμένα. Κάποια όπως οι χελώνες δεν μπορούν καν να προσπαθήσουν να ξεφύγουν...

Καίγονται οι κόποι μιας ζωης, καίγονται τα όνειρα....Άνθρωποι έβαλαν αυτές τις φωτιές. Άνθρωποι;;;

Άνθρωποι δίνουν μάχη νυχθημερόν, με αυτοθυσία ,να σβήσουν το θηριο. ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΤΙΤΑΝΕΣ. Όλοι οι υπόλοιποι κοιτάμε απελπισμένοι έναν εφιάλτη να ξετυλίγεται μπροστά μας. Άφωνοι αλλά και θυμωμένοι, πανικόβλητοι, κάποιοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Π;vς; Αισθανεσαι ότι αυτό που προσπαθείς να προσφέρεις για βοήθεια είναι πολύ λίγο σε σχέση με όλο αυτό που μας συμβαίνει. Είμαι απελπισμένη και λυπημένη ,μια φωνή μέσα μου μου λέει να μην χάνω το κουράγιο μου. Και προσπαθώ. Όλοι μας να προσπαθούμε και ας μην χάσουμε το κουράγιο μας. Ίσως αυτή η σταγόνα που μπορούμε να προσφέρουμε να είναι πολύτιμη.....και προσευχή,όπου πιστεύει ο καθένας....να τελειώσει ο εφιάλτης...... #prayforgreece #fireeverywhere #fireeveryday #burning #stopthenightmare»! 

 Νίκος Βέρτης: 

«Μετά την πολύ δυσάρεστη κατάσταση των ημερών, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία του καταστήματος και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το Σάββατο 21 Αυγούστου. Προσευχόμαστε για όλες τις ψυχές να μείνουν εκτός κινδύνου, όμως και για την πλούσια βλάστηση και φυσικά, τις περιουσίες που με τόσο κόπο απέκτησε ο καθένας ξεχωριστά. Ο καθένας μας ας βοηθήσει όπως και όσο μπορεί με τον δικό του τρόπο»

 

Ησαϊας Ματιάμπα: 

«Η αλήθεια είναι πως ήμουν και είμαι αρκετά επηρεασμένος απ’ τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε όλη την Ελλάδα αυτή την περίοδο! Και ποιος δεν είναι θα μου πείτε..

Θέλω να ξεσπάσω, θέλω να ουρλιάξω, θέλω να βρω τρόπους για να «ξεφεύγω» απ’ τις ατελείωτες σκέψεις και να βρω μια ισορροπία σε όλο αυτό!

Τουλάχιστον μπορούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ο καθένας γιατί η βοήθεια είτε μικρή είτε μεγάλη (δεν έχει σημασία) είναι σημαντική!

Όσο για τους εγκληματίες που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας όποτε θέλουν, να ξέρετε ότι με κάποιο τρόπο θα την πληρώσουν και δε θα γλυτώσουν απ’ όλο αυτό το κακό. Ίσως όχι με τον τρόπο που επιθυμούμε αλλά..

Να προσέχετε του εαυτούς , τις οικογένειές σας και τους συνανθρώπους σας!!

Ας δείξουμε πόσο δυνατοί και πόσο ενωμένοι μπορούμε να είμαστε για όλους..

Πάνω απ’ όλα είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και η ανθρωπιά που έχουμε μας κάνει διαφορετικούς απ’ τα λαμόγια αυτής της κοινωνίας..

Η αγάπη είναι ο δρόμος..

Αγαπάτε αλλήλους..» 

Σίσσυ Χρηστίδου:

«Πόσο λαίμαργοι και σπάταλοι υπήρξαμε… Ποσό ανήμποροι και μικροί είμαστε.. Συγγνώμη… #prayforearth» 

 Μαρία Κορινθίου:

«Κάθομαι αυτές τις μέρες ως παρατηρητής, δυστυχώς, γιατί αυτό είμαι, όπως οι περισσότεροι από εδώ μέσα, σε αυτή την ανεξέλεγκτη και θλιβερή κατάσταση. Μην παρεξηγηθώ….θα ήθελα να είμαι εκεί και να κρατάω μία μάνικα… Η πραγματική βοήθεια είναι στο μέτωπο, δυστυχώς. Εκεί, αυτή τη στιγμή που μιλάμε παλεύουν να σβήσουν την φωτιά και ουσιαστικά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Το μόνο που μπορούμε από εδώ μέσα, από αυτό το ρημάδι το πληκτρολόγιο να μεταφέρουμε πληροφορίες, ενημερώση, να στείλουμε πρώτες βοήθειες, να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα κτλ και φυσικά να στηρίξουμε με τα λόγια μας τους ανθρώπους που πλήττονται και που ευτυχώς που δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπους. Πραγματικά στεναχωριέμαι, στεναχωριέμαι τόσο πολύ και αισθάνομαι ανήμπορη……, να μην μπορώ να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ, ότι μπορώ, εκεί στο μέτωπο και στο σβήσιμο της φωτιάς που πολύ φοβάμαι με τέτοιους ανέμους θα φτάσει αρκετά μακριά. Έλα όμως που και η βοήθεια που δίνουμε στο τέλος, κάνοντας έστω το λιγότερο που μπορούμε, δεν γνωρίζεις αν πραγματικά πιάνει τόπο. Ανέβασα εχθές κάποια stories εκ των οποίων το ένα από αυτά ήτανε για την βοήθεια των ανθρώπων που δεν έχουν που να μείνουν, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, σπίτια που εκείνη την ώρα τα «τρώνε» οι φλόγες. Ανεβάζεις ένα story θεωρώντας ότι έτσι θα βοηθήσεις και αντικρίζεις την επόμενη μέρα ότι μέχρι και εκεί υπάρχει αισχροκέρδεια και αν μη τι άλλο σίγουρα όχι βοήθεια. Νιώθω απογοητευμένη, ανύμπορη… Μία χώρα με μεσογειακό κλίμα, άρα με πολύ ζέστη και ξηρότητα, μία χώρα γεμάτη από δάση με τα πιο εύφλεκτα δέντρα( πεύκο και ελιά) το λιγότερο, θα έπρεπε να είμασταν προετοιμασμένοι, κάθε καλοκαίρι, να αντιμετωπίζουμε τα δάση μας ως κόκκινη ζώνη. Να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού. Μέρος της «περιουσίας» μας είναι. Στεναχώρια πολύ σε κάτι τόσο ανεξέλεγκτο και δυστυχώς πέρα από τα δικά μας χέρια. Η Ελλάδα παραδίδεται στους ανέμους και στις προσευχές μας.»  

Μελίνα Ασλανίδου:

«Προσευχή! Τα λόγια μας φτωχά πια, παρατηρούμε, ακούμε, βλέπουμε, πόνος σιωπηλός και Βουβός… προσευχή, προσευχή, προσευχή. Σ αυτούς τους ήρωες τους πυροσβέστες τα ευχαριστώ δεν καλύπτουν όλα αυτά που θελουμε να τους πούμε. Ρίξε μια βροχή Παναγία μου μεταμόρφωσε Σωτήρα όλη αυτή την κατάσταση που σήμερα είναι ημέρα σου. Δράση τώρα όπως ο καθένας μπορεί.»   

Κατερίνα Διδασκάλου:

«Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας, είναι η πράξη. Η πράξη είναι η πλατύτερη θύρα της λύτρωσης.» – Ασκητική , Ν. Καζαντζάκης. Ευχαριστούμε πυροσβέστες, ευχαριστούμε εθελοντές.» 

 Στράτος Τζώρτζολου:

«Η καταστροφή δεν έχει σύνορα. Πονάμε όλοι μαζί. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί. Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν συνανθρώπους μας, ζώα που κινδυνεύουν από τη φωτιά, δάση, σπίτια και εργοστάσια.» 

Νίκος Οικονομόπουλος:

«Ακόμα και αυτό το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο που διαθέτουμε, φαντάζει τόσο φτωχό για να περιγράψει αυτά που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες…Υποκλίνομαι ταπεινά σε όσες και όσους παλεύουν αδιάκοπα, ρισκάροντας τις ζωές τους για να σώσουν ανθρώπους, ζώα, περιουσίες, κόπους και θυσίες. Σηκώνω το βλέμμα ψηλά και προσμένω, γιατί εκεί που τα κουράγια τελειώνουν και οι δυνάμεις στερεύουν, χρειάζεται η Πίστη μας να βοηθήσει να κρατήσουμε λίγο ακόμα.»  

Δέσποινα Καμπούρη

«Αυτοκτονία…» 

 Μαρία Σολωμού:

«Παναγία μου, κάνε να βρέξει…. Να έρθει μια μπόρα σαν αυτές τις καλοκαιρινές, τις χωρίς λόγο… αυτές που μας κάνουν να χαμογελάμε από ξάφνιασμα και ανακούφιση από τη ζέστη! Μια μπόρα Παναγία μου, τώρα !!! Με λόγο αυτή τη φορά… Παναγία μου… Παναγία μου… Παναγία μου…» 

 Μαντώ Γαστεράτου:

«Ματωμένο φεγγάρι, δηλητήριο αέρας, στάχτες για χώμα, πεθαμενα δέντρα, πτώματα ζώα...

Ηχούν σειρήνες πυροσβεστικων οχημάτων αντί να ακούγονται πουλάκια και τζιτζικια Αύγουστο μηνα.

Πανικός στους δρόμους, απελπισία και ώρες τρόμου χθες βράδυ. Δεν φτιάχνεις βαλίτσα για καλοκαιρινές διακοπές αλλά προσπαθείς να βάλεις μέσα τους κόπους μιας ζωής... ο,τι προλαβαίνεις να σώσεις πάνω στον πανικό σου.

Φεύγεις απ' το σπίτι τρέχοντας όχι για να προλάβεις το καράβι. Μπαίνεις στο αυτοκίνητο, κοιτάζεις το σπίτι σου και αναρωτιέσαι αν θα υπάρχει αύριο...

Η επόμενη μέρα εχει ασήκωτο βάρος. Αλλοι με δάκρυα στα μάτια και πόνο περπατούν ανάμεσα σε μαύρους γκρεμισμένους τοίχους, σε νεκροταφεία κήπους που πριν κάτι ώρες υπήρχαν ανθισμένα γερανια και τις νύχτες μύριζαν γιασεμί και νυχτολουλουδο.

Άλλοι πάλι κάνουν τον σταυρό τους που είναι καλά και τα νοικοκυριά τους ακομα στην θέση τους...

Γυρίζεις πίσω ανοίγεις το παράθυρο και εκεί που έβλεπες πράσινο βλέπεις μαύρο. Τα δέντρα ακόμα καίγονται μαζί και η καρδιά σου...

Μπαίνεις στο αυτοκίνητο ξανά και πας να δεις την κόλαση. Το στόμα σου ξερό και η καρδιά σου χοροπηδάει, τα χέρια σου τρέμουν στο τιμόνι. Φοβάσαι να αντικρίσεις την ασχήμια...

Κοιτάζεις ψηλά και βλέπεις μαύρα σύννεφα. Κοιτάζεις χαμηλά και βλέπεις μαύρο χώμα. Γύρω σου παλεύουν ακόμα ήρωες, άλλοι στην γη και άλλοι στον ουρανό. Αδιάκοπα! Πρωί, μεσημέρι, βράδυ και πάλι και πάλι και πάλι...

Σταματάς. Παίρνεις το παιδί σου αγκαλιά, περπατάς πάνω στα κάρβουνα και του δείχνεις την αλήθεια! "Αυτός είναι ο κόσμος που σε έφερα, του λες...

... ΣΥΓΓΝΩΜΗ" 😢»  

 Καίτη Γαρμπή:

«Ας προσευχηθούμε όλοι να γίνει ένα θαύμα, να ανοίξουν οι ουρανοί!!! ΒΡΕΞΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ! ΒΡΕΞΕ!!!» 

Σάββας Πούμπουρας:

«Δάκρυζα ενώ έγραφα εκείνη την πρόταση.., σε μια φωτογραφία που πίστευα ότι το κακό θα σταματήσει εκεί..

Αλλά δεν σταμάτησε. Γιατί το χάος μέσα μας δεν έχει τέλος..

Δεν χρειάζεται να εξηγήσω τίποτε άλλο..»  

Κώστας Φραγκολιάς:

«Θα παρακαλούσα τους κρατικούς φορείς να βγάλουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες όλων των συλληφθέντων, αυτών των ημερών, με την κατηγορία του εμπρησμού. Θέλω να ξέρω το πρόσωπο του εχθρού μου σε αυτόν τον πόλεμο, που με έκανε να στεναχωρηθώ, να αγανακτήσω, να απηυδήσω και με έκανε πρόσφυγα και μετανάστη στην ίδια μου τη χώρα, καθώς έχασα σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, το σπίτι μου, αλλά και την μάνα μας. Τη μάνα φύση, επηρεάζοντας το μέλλον μας. Σας παρακαλώ» 

Χρήστος Φερεντίνος:

«Η ομάδα εθελοντών Αγ Στέφανου. Λείπουν πολλοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Είναι όλοι τους φοβεροί» 

Τάσος Ξιαρχό:

«Σήμερα βίωσα την λαίλαπα. Βρέθηκα σε μια θέα που η φωτιά κάλπαζε τη φύση και την ισοπέδωνε. Αποφασίσαμε με μερικά άτομα να κατέβουμε στο σημείο. Η πυροσβεστική μας φώναζε πίσω. Πήραμε κλαδιά και όχι περισσότερα από 5 άτομα βαρούσαμε τις φλόγες. Κοίταξα ψηλά, από το λόφο μας κοιτούσαν δεκάδες. Τους φώναξα με πολύ άσχημο τρόπο να κατέβουν και ότι αν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να τη σβήσουμε.

Δεν ήταν κάτι τόσο τρομερό σε σχέση με το τι έχω δει στην τηλεόραση από αλλά σημεία, όμως το ρίγος που ένιωσα όταν όλοι μαζί σβήσαμε τη φωτιά, όταν όλοι κάναμε μια αλυσίδα ώστε ένα μεταφέρουμε τη Μανίκα, με συγκίνησε και με έκανε να φορέσω το μαντίλι και το καπέλο καλά, ώστε ν μην δουν τα δάκρυα μου. Μπορώ να πω όμως με λύπη πως, «πολλα μπράτσα»α πλά κοιτούσαν και τρέμανε στη ιδέα.

Ο ανδρισμός μπορεί να κρύβεται και σε μια γυναίκα. Όχι αναγκαία σε ανδρικό σώμα. Η @isabellepat στην άλλη πλευρά εντόπισε ένα άλογο. Το οποίο για ώρες προσπαθούσε να γαλήνευσει. Η επιλογή είναι δίκη μας. Και σήμερα επιλέξαμε να σώσουμε εκείνο το λόφο και τα καταφέραμε» 

 

Σοφία Κουρτίδου:

«Αν δεν είναι αυτό η κόλαση, τότε τι; Σήμερα καίγεται το αύριο»

 

Θανάσης Ευθυμιάδης:

«Σήμερα στις 21:00 και όλη μέρα, όσοι θέλουν και μπορούν, συντονιζόμαστε στην προσευχή και οραματιζόμαστε βροχή με μπόλικο νερό, να πέφτε σε όλα τα πονεμένα μέρη στην Ελλάδα που φλέγονται. Ευχαριστώ από καρδιάς» 

Νανά Παλαιτσάκη: 

«Την ώρα που βρέχει στάχτες… Τις ώρες που όλη η Ελλάδα καίγεται, είναι δυνατόν να ποζάρουν με κοκτέιλ, φορώντας 158 φίλτρα, απόντα σκάφη τους…. Είναι δυνατόν να δείχνουν τους κ@λους, τις κοιλιές δίπλα από μπύρες, ψητές γαρίδες, σπαγγέτι με τρούφες… Είναι δυνατόν “φιλάνθρωποι της πόζας” αυτές τις μέρες να έχουν λουστεί την κτηνωδία της ματαιοδοξίας τους! Σε ποιο σκάφος θα κρυφτείς κακομοίρα μου όταν θα βρέχει δηλητήριο ;;;; Σε ποιο ;;;» 

Αθηνά Οικονομάκου:

«Γίνεται εκκένωση Γυθείου… Δεν υπάρχει καμία βοήθεια και οι άνεμοι είναι δυτικοί, ό,τι χειρότερο. Μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει»  

 Χρύσα Παπά:

«Παρακολουθώ δελτία για τις πυρκαγιές και ρωτούν οι δημοσιογράφοι “εναέρια μέσα υπάρχουν; πυροσβέστες υπάρχουν;”. Έχω ακούσει τρεις φορές σε διαφορετικά μέτωπα την απάντηση “όχι”. Τι γίνεται ρε; Αποφασίσατε να μας κάψετε ζωντανούς και να καταστρέψετε ό,τι υπάρχει» 

 

Ελένη Τσολάκη:

«Η καρδιά μας είναι μαζί σας, σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα που κάνετε! Μαζί με τους πραγματικούς ήρωες αυτής της τραγωδίας, που με αυταπάρνηση και σθένος δίνουν τη μάχη για τη ζωή και την επόμενη μέρα αυτού του τόπου!» 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Συγκινεί η Κατερίνα Αγαπητού: «Παππού μου ξέρεις πόσο χρονών γίνομαι σήμερα; Γίνομαι 40 παππού μου!»
Ξεσπά στα social media η κόρη της Άντζελας Δημητρίου: «Δεν είμαι μόνο εγώ που δεν δουλεύω! Aρκετές γυναίκες!»
Ο Γρηγόρης Πετράκος ξαναχτυπά μετά την.... αμφισβήτηση και της αφρικανικής σκόνης: «Ιδρυματοποιημένοι»
Επική ορκωμοσία στο Χαροκόπειο: Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Απόλυτη! «Ευχαριστώ την Άννα Βίσση!»
Ιωάννα Μαλέσκου για τον σύντροφό της: «Τον ερωτεύτηκα πολύ, το παιδί ήρθε συνειδητά»
Σοφία Βόσσου: «Πεθαίνεις μου λέει ο γιατρός, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Είχα φτάσει 37 κιλά»
Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες από την εισβολή, ακόμα και τώρα στις βροντές, κλείνω τα αυτιά μου»
Η Ελεονώρα Μελέτη μιλά για το επίμαχο βίντεο με τον «γοητευτικό» Ηλία Κασιδιάρη και το #sexykasidiaris
Αυτό είναι το ποσό που πήρε σε «φακελάκι» ο καθηγητής, σύμφωνα με τον γιατρο - αδελφό του Γιάννη Καλλιάνου
Το μήνυμα όλο νόημα της Έλενας Μαυρίδου μετά τον χωρισμό από τον Δημήτρη Λάλο