Ανησυχούν οι δάσκαλοι για τα πρωτόκολλα στο παρά πέντε της έναρξης της χρονιάς

Λίγες ώρες απομένουν για την επιστροφή των μαθητών των Δημοτικών στα θρανία και το τοπίο παραμένει θολό, καθώς ακόμη υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και κενά, που το Υπουργείο Παιδείας καλείται να καλύψει πριν το πρώτο κουδούνι.

Το μεγαλύτερο ζήτημα φαίνεται να προκύπτει μετά την μελέτη των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κατά πόσο είναι επαρκή για να ανταποκριθούν στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό που ανησυχεί τους δάσκαλους είναι η πρακτική του σταυρού, που καλούνται να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

«Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο κρούσμα, δηλαδή παραμένουν στο σπίτι τα παιδάκια που κάθονται μπρος, πίσω, δεξιά και αριστερά του κρούσματος. Σε τάξεις που είναι μικρές σε μέγεθος, συνωστίζονται 25 παιδιά, που δεν φορούν μάσκα, δεν κάνουν rapid test. Καταθέσαμε τον προβληματισμό μας, επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται όλη η τάξη ως ομάδα. Άρα, όταν εντοπίζεται ένα κρούσμα, σίγουρα το να πάει όλη η τάξη σε εξ αποστάσεως, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Εξάλλου, η οργάνωση των δασκάλων παρουσιάζεται προβληματισμένη, όσον αφορά και στην οδηγία για rapid test, αφού έχουν ήδη εισηγηθεί όπως γίνει μία σύσταση για να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και σε παιδιά νεαρότερης ηλικίας, από τις τάξεις Δ’, Ε’ και Στ’. Την ίδια ώρα, ζήτησαν μείωση των παιδιών ανά τμήματα, εκεί και όπου είναι εφικτό, «σπάζοντας» το τμήμα, ώστε να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών μέσα στην αίθουσα.

«Ήρθαν και νέες διευκρινιστικές οδηγίες, που αφορούν τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά μαθήματα. Υπάρχει ένας προβληματισμός. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, αναφέρεται συνεχώς η ανάγκη για αποστείρωση, καθαριότητας κλπ, κάτι που συνηγορεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνει πρόσληψη επιπλέον βοηθητικού προσωπικού, για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη της συνεχής αποστείρωσης των χώρων, των επιφανειών, των αντικειμένων που χρησιμοποιούν τα παιδιά κλπ».

Ελλείψεις στα μονά θρανία

Και ενώ οι βαρυσήμαντες δηλώσεις, για διάθεση των μονών θρανίων και την ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά δίνουν και παίρνουν, όσα κατέγραψαν οι δάσκαλοι, λίγες ημέρες πριν την υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα.

«Δυστυχώς, όσον αφορά στα μονά θρανία, φαίνεται να έχουμε πολλές ελλείψεις και μάλιστα φαίνεται να καταγράφονται ελλείψεις σε όλες τις επαρχίες. Αυτή ήταν μία εβδομάδα οργάνωσης των σχολικών μονάδων και γίνονταν ακόμη μετακινήσεις, τοποθετήσεις, συμπληρώνονταν κενά. Ως ΠΟΕΔ παρακολουθούμε πώς θα συμπληρωθεί η τελική εικόνα, όσον αφορά στη στελέχωση αλλά και σε άλλα θέματα με τα μονά θρανία».

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό ζήτημα, που προκαλεί ανησυχία στους δάσκαλους, είναι το γεγονός ότι ακόμη και στο παρά πέντε γίνονταν μετακινήσεις και τοποθετήσεις.

«Πάντα κάθε χρόνο υπάρχουν κάποιες ανάγκες που προκύπτουν τελευταία στιγμή, όσον αφορά στη στελέχωση. Δυστυχώς και φέτος είδαμε ότι μετακινήσεις ανακοινώθηκαν ακόμη και την πρώτη μέρα που έπρεπε να παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και κάποιοι συνάδελφοι δεν ήξεραν το σχολείο που θα πήγαιναν. Υπήρχε ένα θέμα ως προς αυτό. Ως οργάνωση επιμένουμε ότι η στελέχωση και οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, για να γίνεται καλύτερη οργάνωση και για να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί το σχολείο που θα φοιτήσουν κλπ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εξελίξεις για την απάτη συνταγογραφήσεων στα κατεχόμενα-Βρέθηκαν φάρμακα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι
Τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα μαθαίνει η πλειοψηφία των μαθητών στην Κύπρο
Υφ. Έρευνας: Επιτακτική ανάγκη το νομοθετικό πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης
Αίσια κατάληξη για τον μικρό Μάριο-Παρέχει συνοδό το Υπουργείο Παιδείας
Πέραν των 16.000 νέων φοιτητών στα κατεχόμενα
Προσωρινά εκτός ΓεΣΥ το ΤΑΕΠ του Απολλωνείου-Δεν ανοίγει τις πόρτες του την Κυριακή
Αυξήθηκαν οι φωλιές χελώνων στις αμμώδεις παραλίες ΒΒ (pics)
Τρύπιο το νομοσχέδιο για το e-kalathi-Άφησαν εκτός από τη σύγκριση τιμών τα αρτοποιεία
Κριτική σε Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή από οργανώσεις καταναλωτών
Κυβερνητική διγλωσσία για τηλεργασία-Άλλα το Υπουργείο Οικονομικών, άλλα το Εργασίας