Αποσύρεται το βιβλίο που ηρωοποιεί τον Ατατούρκ-«Αποδοχή ειδεχθών εγκλημάτων»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, σχετικά με οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας, για σκίσιμο σελίδας από βιβλίο αγγλικών, που ηρωοποιούσε τον Κεμάλ Ατατούρκ, το Υπουργείο Παιδείας έκρινε το εν λόγω βιβλίο ακατάλληλο και το απέσυρε προσωρινά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος με οδηγία να σκιστεί σελίδα σχολικού βιβλίου που αναφέρεται στον Ατατούρκ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει εντοπισθεί, μόλις χτες, αναφορά σε βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας». 

«Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική «εκκαθάριση» του Eλληνισμού στη Σμύρνη και αλλού».

Επομένως, συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού.

Το σύγχρονο σχολείο, προστίθεται στην ανακοίνωση, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.   

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής.

«Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο -έστω και περιφερειακό- απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση». 

Σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον εκπαιδευτικό κόσμο να κάνει λόγο για σάπια μυαλά, χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαράδεκτη. Μάλιστα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά από τον υπουργό Παιδείας, ενημέρωση για το θέμα, μόλις γυρίσει από την Ελλάδα. 

  

 

Εκμεταλλεύεται την απόσυρση του βιβλίου το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Σε τοποθέτηση επί του θέματος προέβη και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ,  «η οδηγία που έδωσε η Ε/κ διοίκηση» - όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία - «να σκίσει τη σελίδα στην οποία αναφέρεται ο ιδρυτής της Δημοκρατίας μας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από ένα εγχειρίδιο που διδάσκεται στα σχολεία, αποκαλύπτει το ριζοσπαστικό επίπεδο της στρεβλής νοοτροπίας που έφτασε η Ε/κ διοίκηση κατά της χώρας μας και της τδβκ».

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την ξεπερασμένη, εχθρική και απαράδεκτη στάση της Ε/κ διοίκησης», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτή η τελευταία ενέργεια της Ε/κ διοίκησης, η οποία έχει καταδικάσει το Κυπριακό σε πτώχευση εδώ και χρόνια, δείχνει ότι δεν έχουν υπομονή να μοιραστούν όχι μόνο την εξουσία και την ευημερία, αλλά ακόμη και να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους στο νησί».

«Καλώ τους υπεύθυνους να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές»

Για το θέμα έχει εκδώσει ανακοίνωση και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλιουρέκ, ο οποίος ανέφερε πως «ως συντονιστής της ομάδας της Αριστεράς στην επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου θέλω να εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου με αυτή την κίνηση που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντάμε. Η διδασκαλία της ιστορίας στην χώρα μας έτσι και αλλιώς είναι προβληματική και επιβάλλονται σημαντικές αλλαγές στα πλαίσια των οδηγιών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ως ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς, ο κ. Κιζιλγιουρέκ ανακοίνωσε ότι το γραφείο του μόλις έχει ολοκληρώσει και εκδώσει μια μελέτη για την διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά σχολεία. Σε αυτή την εργασία, υποδεικνύει, που ήδη ολοκληρώθηκε σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά και θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, εντοπίζονται οι αδυναμίες της διδασκαλίας της ιστορίας στην χώρα μας.

«Καλώ όλους τους υπεύθυνους να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε στους μαθητές Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και να έχουν ένα ευρωπαϊκό επίπεδο παιδείας, μακριά από μίσος, προκατάληψη, ρατσισμό και μισαλλοδοξία», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξαναγράφει την ιστορία στα μέτρα του ο Τατάρ-«Γενοκτονίες Ελλήνων κατά των Τ/κ»

Απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Κιζιλγιουρέκ, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, αναφέρει πως «η πρώτη αντίδραση για την ορθότατη παρέμβαση του Υπ. Παιδείας, να αφαιρεθεί μια σελίδα από βιβλίο που αφορούσε τον σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, δεν θα μπορούσε να έρθει από αλλού, πέραν από το ΑΚΕΛ και τον Τουρκοκύπριο Ευρωβουλευτή του Νιαζί Κιζίλγκιουρέκ».

Σημειώνει επίσης «δηλαδή από τον ίδιο κομματικό χώρο και άτομο που χωρίς ντροπή:

- αγωνίζεται να γίνει η τουρκική γλώσσα στην Ευρώπη

- συμμετείχε σε δεξίωση σε βεβηλωμένη Εκκλησία στην κατεχόμενη Κύπρο

- άνοιξε πολιτικό γραφείο στα κατεχόμενα

- εισφέρει στην ΜΚΟ, Vois Cyprus, η οποία χρηματοδοτεί τους εποίκους καθώς και πολλά άλλα».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επισημαίνει ακόμα ότι «με σαφήνεια επικροτεί την ενέργεια του Υπουργείου, ενώ τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί επ` ουδενί λόγω να εκθειάζεται ο σφαγέας του ελληνισμού, Κεμάλ Ατατούρκ, στα ελληνικά σχολεία».

Καταλήγοντας, λέει πως, «αν και το ΑΚΕΛ μπορεί να έχει αντίθετη άποψη, αφού Ευρωβουλευτές του δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν μπροστά από το πορτρέτο του Ατατούρκ, εν τούτοις είναι καιρός να κατανοήσει επιτέλους ότι η Κύπρος δεν είναι Τουρκία, ούτε τουρκική επαρχία.

Ξαναέγραψε την ιστορία ο Τατάρ

Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για αφαίρεση σελίδας για τον Ατατούρκ από βιβλίο στα σχολεία της Δημοκρατίας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «ο Ατατούρκ ήταν ένας ηγέτης για τον οποίο δεν τίθεται θέμα συζήτησης τώρα. Επειδή όλος ο κόσμος αποδέχθηκε το πόσο μεγάλος στρατηγός ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πόσο μεγάλος ηγέτης, ο οποίος μετά έγινε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρός της».

Ενώ αυτό το αποδέχεται όλος ο κόσμος, είπε, στην ε/κ πλευρά «δεν έχει νόημα να το αφαιρούν και να βάζουν κάτι άλλο. Γι' ακόμη μια φορά καταδικάζω μια τέτοια συμπεριφορά. Αλλωστε γνωρίζουμε ότι το θέμα με τα βιβλία ιστορίας πάει μέχρι την περίοδο του σχεδίου Ανάν».

Το προηγούμενο διάστημα, είπε ο κ. Τατάρ, με κάποιες ομάδες που είχαν έρθει από την Τουρκία συζήτησαν πόσο σημαντική είναι η γνώση της ιστορίας, πως έθνη που δεν ξέρουν το παρελθόν τους μπορεί να κάνουν λάθη στο μέλλον και μπορεί να περιέλθουν σε αδύναμη θέση όσοι δεν γνωρίζουν τη δική τους ταυτότητα και εθνική θέση».

Εάν υπάρχουν ελλείψεις αυτή τη στιγμή στα βιβλία μας – που υπάρχουν – το συντομότερο θα πρέπει να διορθωθούν, πρόσθεσε. Οι νέοι, συνέχισε, "πρέπει να γνωρίζουν την πραγματική ιστορία και το τι έγινε πραγματικά στην Κύπρο, τους στόχους του δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ εδώ, τη γενοκτονία που έγινε τις φρίκες και τα μαρτύρια, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσα έκαναν ενάντια στο διεθνές δίκαιο".

Το να τα γνωρίζουν αυτά, δήλωσε, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη λύση στη βάση της ισότητας. Πάντοτε θέλουν λύση στη βάση της ισότητας, ανέφερε λέγοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη το τι έχουν ζήσει και τα παιχνίδια που τους έπαιξαν, κατέληξαν στη θέση για τα δύο κράτη που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Σχόλιο Οζερσάι για τη σελίδα στο βιβλίο αγγλικών για τον Ατατούρκ

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι κύκλοι στην ε/κ πλευρά δεν θέλουν οι μαθητές να μάθουν κάτι καλό, κάτι όμορφο για την Τουρκία. Δεν θέλουν να αλλάξει η εντύπωση στα μάτια των Ε/κ νέων για την κακιά Τουρκία», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού ανάρτησε φωτογραφία από το σχετικό άρθρο σε αγγλόγλωσση εφημερίδα και σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μη διδάσκοντας στα σχολεία το άρθρο για τον Ατατούρκ, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο στις δημοφιλέστερες εκδόσεις του κόσμου και μπήκε στα βιβλία της παγκόσμιας ιστορίας ως ένας σύγχρονος, φωτισμένος ηγέτης που θαυμάζεται από όλους, δεν μπορείτε να κρύψετε ούτε αυτό τον ηγέτη και τις επιτυχίες τους, ούτε και αυτό το όμορφο και πιο φωτισμένο πρόσωπο της Τουρκίας».

Να σημειωθεί ότι ως είδηση το θέμα υπάρχει σε αρκετές τ/κ ιστοσελίδες.

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού