Σάλος με οδηγία να σκιστεί σελίδα σχολικού βιβλίου που αναφέρεται στον Ατατούρκ

Σάλος προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από οδηγία που φαίνεται ότι δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, για να σβηστεί από βιβλίο αγγλικών, σελίδες που περιέχουν αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Συγκεκριμένα, στην σελίδα του εν λόγω βιβλίου, της Β' Λυκείου, παρουσιάζεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως ο σπουδαιότερος ήρωας της Τουρκίας. Μάλιστα, τον χαρακτηρίζει ανιδιοτελή και γενναίο, αλλά ποτέ απρόσεκτο.

 

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο με κατεπείγον μήνυμα προς τους καθηγητές αγγλικών, ζήτησε όπως σκιστεί από το βιβλίο η συγκεκριμένη σελίδα.

Αυτό προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον εκπαιδευτικό κόσμο να κάνει λόγο για σάπια μυαλά, χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαράδεκτη. Μάλιστα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά από τον υπουργό Παιδείας, ενημέρωση για το θέμα, μόλις γυρίσει από την Ελλάδα. 

«Απαράδεκτες παρεμβάσεις του Υπ. Παιδείας»

Για το θέμα, έχει τοποθετηθεί και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ , αναφέροντας πως έπεσε στην αντίληψή του η απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζει, παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, που απαιτεί κυριολεκτικά να αφαιρεθεί μια σελίδα από ένα βιβλίο. 

Πρόσθεσε πως, «ως συντονιστής της ομάδας της Αριστεράς στην επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου θέλω να εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου με αυτή την κίνηση που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντάμε. Η διδασκαλία της ιστορίας στην χώρα μας έτσι και αλλιώς είναι προβληματική και επιβάλλονται σημαντικές αλλαγές στα πλαίσια των οδηγιών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σημείωσε πως πρόσφατα «έχουμε δει την τουρκική κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά σχολεία και να ζητεί μια διδασκαλία που να ενισχύει τα «εθνικά φρονήματα» των μαθητών. Δυστυχώς και στις δυο κοινότητες ο τομέας της παιδείας είναι αναχρονιστικός και με αυτές τις παρεμβάσεις γίνεται ακόμη χειρότερος. Η διδασκαλία της ιστορίας δεν πρέπει να είναι ένα εργαλείο στα χέρια των εθνικιστών πολιτικών ελίτ που τείνουν και θέλουν να καλλιεργήσουν, στο όνομα της εθνικοφροσύνης, μίσος και προκατάληψη. Στερώντας έτσι από τους μαθητές την κριτική σκέψη και την πολυπρισματική προσέγγιση, όπως ζητάει το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ως ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς, ο κ. Κιζιλγιουρέκ ανακοίνωσε ότι το γραφείο του μόλις έχει ολοκληρώσει και εκδώσει μια μελέτη για την διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά σχολεία. Σε αυτή την εργασία, υποδεικνύει, που ήδη ολοκληρώθηκε σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά και θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, εντοπίζονται οι αδυναμίες της διδασκαλίας της ιστορίας στην χώρα μας.

«Καλώ όλους τους υπεύθυνους να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε στους μαθητές Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και να έχουν ένα ευρωπαϊκό επίπεδο παιδείας, μακριά από μίσος, προκατάληψη, ρατσισμό και μισαλλοδοξία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου