powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ημέρα Ηνωμένων Εθνών: Από την Παγκόσμια Διπλωματία στην Ανθρώπινη Ευχή για Ειρήνη

Η 24η Οκτωβρίου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο· είναι η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, μια παγκόσμια υπενθύμιση της στιγμής που το 1945 τέθηκε σε ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού. Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται διαρκώς από εντάσεις και αβεβαιότητα, ο ΟΗΕ παραμένει το κοινό μας καταφύγιο διαλόγου, συνεργασίας και προάσπισης της διεθνούς κοινότητας, της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου. Μας υπενθυμίζει πως η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος προς την προκοπή, ούτως ώστε οι λαοί και τα έθνη να συμβιβάζονται, να συνυπάρχουν και να προχωρούν μαζί.

Όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Η ειρήνη δεν είναι απλώς ένας υπαρκτός στόχος, αλλά η μόνη οδός για να χτίσουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους». Τα λόγια αυτά συμπυκνώνουν την ουσία της αποστολής του Οργανισμού, υπενθυμίζοντας στην παγκόσμια κοινότητα ότι η οικοδόμηση της ειρήνης απαιτεί συνεχή αφοσίωση, θέληση για διάλογο και έμπρακτο σεβασμό στις αρχές της αμοιβαίας κατανόησης.

Για να υπάρξει όμως ουσιαστική πρόοδος σε μια συμφωνία ειρήνης που να αγγίζει όλους τους τομείς της ζωής των λαών, προϋπόθεση είναι η αληθινή πολιτική βούληση: πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να το θέλουν πραγματικά. Η ειρήνη δεν χτίζεται με μονομερείς ενέργειες, αμφισβητήσεις και προκλητικές Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο που συντηρούν την ένταση, αλλά με έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτό το μήνυμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο. Η παρουσία και οι επαφές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους Ηγέτες τον περασμένο Ιούλιο υπενθυμίζουν πως η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, ασφάλεια και δικαιοσύνη παραμένει ζωντανή. Όμως, η μετάβαση από τα λόγια στην πράξη απαιτεί να αφεθούν στην άκρη οι απειλές και να επικρατήσει η ειλικρινής διάθεση για συνεννόηση.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως Πυλώνας Αξιοπρέπειας

Πέρα όμως από τις γεωπολιτικές ισορροπίες και εξελίξεις, η καρδιά της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών χτυπά εκεί όπου δοκιμάζεται ο ίδιος ο άνθρωπος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μια θεωρητική διακήρυξη· είναι το δικαίωμα κάθε ατόμου στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ισότητα, χωρίς διακρίσεις, βία ή επιβολή. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η καταπολέμηση κάθε μορφής αδικίας αποτελούν την πραγματική πυξίδα για μια δίκαιη κοινωνία. Χωρίς την προάσπιση αυτών των θεμελιωδών αξιών, καμία ειρήνη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη ή αληθινή.

Το «Ποδαρικό» της Ελπίδας

Στο τέλος της ημέρας, η ειρήνη είναι πάνω από όλα μια βαθιά ανθρώπινη υπόθεση. Όπως ακριβώς συμβαίνει λίγα μόλις λεπτά πριν αποχαιρετήσουμε τον παλιό τον χρόνο και υποδεχτούμε τον νέο, όταν κάνουμε το «ποδαρικό» με την ελπίδα και την ευχή να υπάρχει ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο... έτσι οφείλουμε να βλέπουμε και τη διεθνή συνύπαρξη.

Μια διαρκής ευχή και προσπάθεια να διώξουμε το μίσος, την κακία και τον άφθονο φθόνο, αντικαθιστώντας τα με αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και αληθινή αγάπη. Γιατί μόνο όταν ευαισθητοποιηθούμε ως ανθρώπινα όντα και αλλάξουμε τις καρδιές μας, θα μπορέσουμε να δούμε μέσα από τους νέους και τις νέες ένα καλύτερο αύριο — και τότε μόνο μπορεί να αλλάξει πραγματικά ο κόσμος γύρω μας.

Της Παναγιώτας Κυριάκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ