Τις δυναμικές, τις προοπτικές, αλλά και τις… πληγές με τις οποίες τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ, εισήλθαν και τρέχουν στην τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής, αποτύπωσε αρκούντως ευκρινώς το πολιτικό βαρόμετρο Μαΐου που διενέργησε η IMR για λογαριασμό του REPORTER.
Η δημοσκόπηση απάντησε σε ζωτικής σημασίας καίρια ερωτήματα αναφορικά με την προδιαγραφόμενη έκβαση των επερχόμενων εκλογών, καταδεικνύοντας επτακομματική Βουλή αποτελούμενη κατά σειρά κατάταξης από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΑΛΜΑ, ΔΗΚΟ, Άμεση Δημοκρατία και Volt, και με τις έδρες που έκαστο των κομμάτων αυτών καταλαμβάνει να ανέρχονται σε 14, 13, 9, 7, 6, 5 και 2, αντιστοίχως.
Εξόχως αποκαλυπτικά υπήρξαν ειδικότερα τα ευρήματα που προκύπτουν για τα τέσσερα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ, την ίδια ώρα που αποτυπώνοντας το συνολικό προεκλογικό σκηνικό, τα βασικότερα συμπεράσματα που εξάγονται από το πολιτικό βαρόμετρο της IMR για τον REPORTER στην αντίστροφή μέτρηση για την κάλπη είναι τα εξής:
Πρώτο: Ο ΔΗΣΥ δείχνει να αποκτά και να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΑΚΕΛ στην κούρσα για την κατάκτηση της πρωτιάς.
Δεύτερο: Το ΕΛΑΜ δείχνει να κλειδώνει την τρίτη θέση και να αποκτά ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας.
Τρίτο: Το ΔΗΚΟ φαίνεται χάνει τον ρυθμιστικό του ρόλο και να περιορίζεται στην πέμπτη θέση με εξασθενημένη απήχηση και επιρροή, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.
Τέταρτο: Τρία κόμματα με παρουσία στην προηγούμενη Βουλή και συγκεκριμένα η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η ΔΗΠΑ, δεν μπαίνουν κατά πάσα πιθανότητα στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Πέμπτο: Την είσοδό τους στην Βουλή φαίνεται να επιτυγχάνουν οι νεοφανείς σχηματισμοί ΑΛΜΑ και Άμεση Δημοκρατία, καθώς και το Volt, με τους δύο πρώτους μάλιστα να έχουν όπως διαφαίνεται μάλλον αξιοπρόσεκτη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ, αλλά και σε σχέση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις οποίες μπορεί να γίνει η σχετική σύγκριση, δηλαδή αυτές με συμμετοχή στις βουλευτικές του 2021, το μοναδικό κόμμα που φαίνεται ότι θα έχει αύξηση – και μάλιστα εξόχως σημαντική – είναι το ΕΛΑΜ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με τον τίτλο του φαβορί για την πρωτιά στην τελική ευθεία ο ΔΗΣΥ-Οι υποψήφιοι της παράταξης που μπαίνουν ή χτυπούν την πόρτα της Βουλής
Οι υπόλοιποι, θα δουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται και όσοι θα βρίσκονται και στη νέα Βουλή, θα βρεθούν εκεί με λιγότερους συγκριτικά με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, βουλευτές.
Και για τα τέσσερα κόμματα, εκείνο το οποίο αναφύεται ως πρώτιστο ζητούμενο είναι η αύξηση της συσπείρωσής τους, ως μια παράμετρος που σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος της, αφορά κυρίως τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, των οποίων παραμένει σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Στο 57% και 54%, αντιστοίχως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάνει έδαφος και τρέχει ως αουτσάιντερ στην κούρσα για την κορυφή το ΑΚΕΛ-Οι υποψήφιοι του κόμματος που προβάρουν κοστούμι βουλευτή
Από την άλλη, παρόλο που η δική του συσπείρωση βρίσκεται σαφώς πιο ψηλά, στο 74%, το ΑΚΕΛ δείχνει να αδυνατεί να την αυξήσει περισσότερο, ώστε να δώσει με τον τρόπο αυτό ώθηση στα ποσοστά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το φάσμα ενός ιστορικά χαμηλού και τι θα μπορούσε να ανεβάσει σε διψήφιο ποσοστό το ΔΗΚΟ-Οι υποψήφιοι του κόμματος στο κατώφλι της Βουλής
Πρόβλημα σε ό,τι αφορά την συσπείρωσή του δείχνει να αντιμετωπίζει και το ΕΛΑΜ, καθότι την είδε να κινείται τους τελευταίους μήνες καθοδικά και από το 76% του περασμένου Μαρτίου, να κατέρχεται πλέον 66%. Καταγράφοντας δηλαδή, πτώση ύψους δέκα ποσοστιαίων μονάδων και ηχώντας καμπανάκι για πιθανή αποσυσπείρωση στην πιο ακατάλληλη για το κόμμα στιγμή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση δυναμικής, αλλά και καμπανάκι για το ΕΛΑΜ-Το τεστ αντοχής στις πιέσεις και τα φαβορί στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις έδρες
Σε σχέση με τις διαρροές, για τον ΔΗΣΥ το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα ΕΛΑΜ, προς το οποίο κατευθύνεται ένα 15% των ψηφοφόρων του.
Για το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα ΑΛΜΑ, προς το οποίο κατευθύνεται ένα 7% των δικών του ψηφοφόρων.
Για το ΔΗΚΟ, το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει επίσης στο όνομα ΑΛΜΑ, προς το οποίο κατευθύνεται ένα 14% των δικών του ψηφοφόρων.
Για το ΕΛΑΜ, το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα ΔΗΣΥ, προς το οποίο κατευθύνεται ένα 8% των ψηφοφόρων του.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση του REPORTER, η δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής:
- ΔΗΣΥ: 20.9%
- ΑΚΕΛ: 19,0%
- ΕΛΑΜ: 12,5%
- ΑΛΜΑ: 9,6%
- ΔΗΚΟ: 7,6%
- Άμεση Δημοκρατία:6,7%
- Volt: 4,0%
- ΕΔΕΚ: 2,2%
- Κίνημα Οικολόγων: 2,1%
- Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών: 1,2%
- ΔΗΠΑ: 1,2%
- Σήκου Πάνω: 1,0%
- Άλλο: 1,6%
Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 7,2%.
Μετά την αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως ακολούθως:
- ΔΗΣΥ:23,3%
- ΑΚΕΛ: 21,1%
- ΕΛΑΜ: 14%
- ΑΛΜΑ: 10,7%
- ΔΗΚΟ: 8,5%
- Άμεση Δημοκρατία: 7,5%
- Volt: 4,5%
- ΕΔΕΚ: 2,5%
- Κίνημα Οικολόγων: 2,4%
- Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών: 1,4%
- ΔΗΠΑ: 1,4%
- Σήκου Πάνω: 1,1%
- Άλλο: 1,6%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:











