Η σημερινή αναδίπλωση του ποινικού ανακριτή Ανδρέα Πασχαλίδη επιβεβαιώνει ότι το πόρισμά του ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων τονίζει σε ανακοίνωση του το ΑΛΜΑ, σημειώνοντας ότι είναι κρίμα ένας πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο.
Παράλληλα σημειώνει «στην αρχική ανακοίνωσή του, ο κ. Πασχαλίδης είχε πράγματι αναφέρει ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο παραβιάσεων της νομοθεσίας για την ποινικοποίηση της διαφθοράς, λόγω των ενεργειών, παραστάσεων, υποσχέσεων και δηλώσεων των εμπλεκομένων. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο ίδιος και η Αστυνομία είχαν εκφράσει «αριθμό επιφυλάξεων» και αμέσως μετά χαρακτήρισε όσα ακούστηκαν «αερολογίες» και «φαφλατισμούς». Η σαφής εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν ότι δεν εισηγείτο ποινικές διώξεις ή περαιτέρω διερεύνηση για τα αδικήματα αυτά».
Την ίδια ώρα επισημαίνει «το ΑΛΜΑ είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το ενδεχόμενο εμπορίας επηρεασμού και είχε ζητήσει να εξηγηθεί γιατί η επίκληση πολιτικής πρόσβασης έναντι οικονομικού οφέλους δεν δικαιολογούσε τουλάχιστον περαιτέρω διερεύνηση. Η κατόπιν πιέσεων αναδίπλωση του κ. Πασχαλίδη καθιστά πλέον ακόμη πιο επιτακτικό να κατατεθεί και να δημοσιοποιηθεί ολόκληρο το πόρισμα, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς εισηγήθηκε, για ποια πρόσωπα και για ποια αδικήματα».
Όπως αναφέρει «την ίδια ώρα, από τις σημερινές δηλώσεις του προκύπτει ένα νέο και μείζον θεσμικό ζήτημα. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι ο επαναδιορισμός του στην προεδρία της ΑΑΔΙΠΑ έγινε κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα. Η νομοθεσία, όμως, προβλέπει διορισμό των μελών και του Προέδρου της Αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αποδίδει στον Γενικό Εισαγγελέα θεσμικό ρόλο στην επιλογή τους».
ΤΟ ΑΛΜΑ καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντήσει «σε ποιον υποβλήθηκε η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα; Υποβλήθηκε γραπτώς; Κατατέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου; Και στη βάση ποιας νομοθετικής ή άλλης εξουσίας ενεπλάκη ο Γενικός Εισαγγελέας στον επαναδιορισμό του προσώπου που την ίδια περίοδο διερευνούσε την υπόθεση Videogate;»
«Όλα αυτά τα ερωτήματα, μαζί με τις αντιφάσεις και τις σοβαρές ελλείψεις που έχουν αναδειχθεί, θα τεθούν στην έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:











