Η μάχη της Αγλαντζιάς, η αξία της για τα κόμματα και πού θα κριθεί το αποτέλεσμα

Στην τελική ευθεία για τις αναπληρωματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής προς ανάδειξη νέου δημάρχου εισέρχεται η Αγλαντζιά, σ’ ένα απ’ όλες τις απόψεις ιδιαιτέρως θερμό κλίμα και με τη γλώσσα των αριθμών να δείχνει δύο φαβορί και τρία αουτσάιντερ όσον αφορά τον τερματισμό της κούρσας που βρίσκεται σε εξέλιξη.  
 
Η αναπληρωματική εκλογική διαδικασία στην Αγλαντζιά πραγματοποιείται, ως γνωστό, έπειτα από την υπουργοποίηση του τέως δημάρχου Χαράλαμπου Πετρίδη, ο οποίος κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στον οποίο προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. Τη δημαρχία της Αγλαντζιάς διεκδικούν ο Κώστας Κόρτας, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, η Μαρία Βασιλειάδου, η οποία υποστηρίζεται από την ΕΔΕΚ, η Έφη Ξάνθου, η οποία υποστηρίζεται από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτών Αγλαντζιάς, δημοτικός σύμβουλος, Πανίκος Πέτρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
Η ανάδειξη του τοπικού άρχοντα σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της μείζονος Λευκωσίας, σαφώς και έχει ως εκλογική διαδικασία τη δική της ξεχωριστή ευρύτερη  πολιτική σημασία και αξία. Πόσο, μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία η συμπόρευση που αναπτύσσουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ γύρω από την υποψηφιότητα του Κώστα Κόρτα, θεωρείται από πολλούς σαν πρόκριμα το οποίο εμπίπτει στο πλαίσιο της φημολογούμενης συνεργασίας των δύο κομμάτων στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αλλά και που την ίδια ώρα, από την εξίσωση της συνεργασίας αυτής, δηλαδή για εκλογή δημάρχου στην Αγλαντζιά, απουσιάζει ΕΔΕΚ, η οποία το 2016, μαζί με το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, είχε επίσης υποστηρίξει τον κ. Κόρτα. Υπενθυμίζεται πως στις δημοτικές εκλογές του 2016, ο κ. Κόρτας έχασε τη δημαρχία από τον Χαράλαμπο Πετρίδη για μόλις 80 ψήφους, εξασφαλίζοντας 44.68% έναντι 45.73%, που εξασφάλισε ο κ. Πετρίδης.
 
Αλωνίζουν την Αγλαντζιά
Πλήρως ενδεικτικός της πολιτικού χαρακτήρα σημασίας και αξίας που τα κόμματα αποδίδουν στις αναπληρωματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Αγλαντζιά, είναι ο βαθμός κινητοποίησης των μηχανισμών τους υπέρ των υποψηφίων που υποστηρίζουν. Το μενού του προεκλογικού αγώνα περιλαμβάνει καθημερινές επισκέψεις των υποψηφίων και των επιτελείων τους σε διάφορους δημόσιους χώρους για κατ’ ιδίαν επαφές και συζητήσεις με τους δημότες, ενώ από την εκστρατεία που διεξάγουν δεν απουσιάζει και η παραδοσιακή συνταγή του προεκλογικού από πόρτα σε πόρτα.
 
Η ένταση του αγώνα είναι ιδιαιτέρως δυναμική σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους τρεις υποψήφιους που τυγχάνουν της στήριξης των τεσσάρων μεγάλων κόμματων, δηλαδή του ΔΗΣΥ (Ανδρέας Κωνσταντίνου), του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ (Κώστας Κόρτας), καθώς και της ΕΔΕΚ (Μαρία Βασιλειάδου), αφού τα τέσσερα αυτά κόμματα, κάποια σε μεγαλύτερο και κάποια σε μικρότερο βαθμό, διαθέτουν και είναι σε θέση να κινητοποιήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς στήριξης. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί, πως τα επιτελεία των τριών συγκεκριμένων υποψηφίων συνεπικουρούμενα από τοπικά ή κεντρικά στελέχη των πολιτικών δυνάμεων που τους υποστηρίζουν, αλωνίζουν καθημερινά την Αγλαντζιά και πολιορκούν τους δημότες με απώτερο στόχο το αυτονόητο. Να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.  
 
Η δύναμη των κομμάτων
Βάσει των ποσοστών που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016, η εκλογική δύναμη του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ανέρχεται στο 28%, του ΑΚΕΛ στο 23%, του ΔΗΚΟ στο 13%, της ΕΔΕΚ στο 5% και των Οικολόγων, που όπως έχει προαναφερθεί στηρίζουν την υποψηφιότητα της αναπληρώτριας προέδρου του Κινήματος Έφης Ξάνθου, στο 10%. Σημειώνεται πως η κ. Ξάνθου, στις δημοτικές του 2016, όταν ήταν και πάλι υποψήφια, έχοντας απέναντί της τους Χαράλαμπο Πετρίδη και Κώστα Κόρτα, είχε λάβει σχεδόν 10% (733 ψήφους).
 
Φυσικά, δεδομένου ότι καμίας μορφής εκλογική αναμέτρηση δεν είναι…μαθηματικά, πόσο δε μάλιστα όταν μιλάμε για τοπικές εκλογές, και δη αναπληρωματικές, όπου πολλοί είναι οι διάφοροι άλλοι παράγοντες που επισέρχονται και διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της Αγλαντζιάς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια. Ακόμη και αν σε τουλάχιστον θεωρητικό επίπεδο, και όπως αυτά υποβάλλονται από την λογική των αριθμών και των ισχυουσών συσχετισμών δυνάμεων, υπάρχουν τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.  
 
Οι καθοριστικοί παράγοντες
Ο πρώτος παράγοντας που θεωρείται ως εν δυνάμει καθοριστικός για το αποτέλεσμα, αφορά στο γεγονός ότι στις τοπικές εκλογές, το κομματικό δεν αποτελεί σε τόσο μεγάλο βαθμό το πρώτιστο κριτήριο, βάσει του οποίου επιλέγει να δώσει την ψήφο της μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος. Αντιθέτως, υπερισχύουν περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση οι διαπροσωπικές σχέσεις, σε συνδυασμό με την επιρροή και τον κύκλο που ο κάθε υποψήφιος διαθέτει στην τοπική κοινωνία. Είναι στο πλαίσιο αυτό, που βρίσκει την αποτύπωσή του και αυτό που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται χαλαρή ψήφος, δηλαδή η ψήφος που προέρχεται από ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται από οποιαδήποτε αυστηρή κομματική ταυτότητα ή και που αποφασίζουν ποιον ή ποιους θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, για το οποίο εκλογικές διαδικασίες ανάλογες με αυτή που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στην Αγλαντζιά, συνίστανται σε πρόσφορο έδαφος εκτεταμένης εκδήλωσής του από πάρα πολλούς εκλογείς. Σε βαθμό μάλιστα, ικανό σε κάποιες περιπτώσεις να ανατρέψει κάθε λογική πρόβλεψη και κάθε προγνωστικό.   
 
Σε προέκταση των πιο πάνω και ως απόλυτα συναφής με τον προηγούμενο, δεύτερος παράγοντας είναι και στην προκειμένη περίπτωση ο βαθμός συσπείρωσης που θα μπορέσουν να επιτύχουν τα κόμματα γύρω από τους υποψήφιους που υποστηρίζουν. Σε ποιο βαθμό για παράδειγμα, θα πείσει το ΑΚΕΛ τους ψηφοφόρους του για την αναγκαιότητα να ψηφίσουν τον ΔΗΚΟϊκό Κώστα Κόρτα, ο ΔΗΣΥ τους δικούς του ψηφοφόρους για την αναγκαιότητα να ψηφίσουν τον εκλεκτό του δικού τους κόμματος… η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι το ίδιο. Ουσιαστικά, ζητούμενο και ως κρίσιμης σημασίας στόχευση και των πέντε κομμάτων, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να μπορέσουν να συσπειρώσουν γύρω από τους υποψήφιους που υποστηρίζουν, όχι μόνο τους τοπικούς τους πυρήνες, αλλά μια κατά το δυνατό μεγαλύτερη μάζα ψηφοφόρων τους.
 
Βεβαίως, για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα τα κόμματα να επιτύχουν την υλοποίηση μιας απαραίτητης προϋπόθεσης, που αποτελεί τον τρίτο, πλην πιο κρίσιμο, σχετικό παράγοντα. Να πείσουν τους ψηφοφόρους κατακαλόκαιρα και σε περίοδο θερινών διακοπών, να προσέλθουν στην κάλπη. Το μέγεθος της αποχής και ποιος κομματικός χώρος θα επηρεαστεί περισσότερο από αυτή, είναι κομβικής σημασίας και δύναται στο τέλος της ημέρας να κρίνει μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα. Επισημαίνεται πως στις δημοτικές εκλογές του 2016, η αποχή στον δήμο Αγλαντζιάς ανήλθε σχεδόν στο 45%(44.96%), καθώς από σύνολο 14.716 ψηφοφόρων, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι 8.099 (55.02%). Δεδομένου πως τώρα μιλάμε για αναπληρωματικές εκλογές, που διενεργούνται μάλιστα σε μια χρονική περίοδο η οποία μόνο για εκλογές δεν προσφέρεται, το ύψος της αποχής αναμένεται να είναι σαφώς μεγαλύτερο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αναπληρωματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 25 του περασμένου Αυγούστου για εκλογή νέου δημάρχου Αμμοχώστου, λόγω του θανάτου του Αλέξη Γαλανού, σε σύνολο 31.584 ψηφοφόρων, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν μόλις 9.707(30.72%), με την αποχή να ανέρχεται στο 69.27% (απείχαν 21. 877 ψηφοφόροι). Αντιθέτως, στις αναπληρωματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 12 του περασμένου Γενάρη στην Αγία Νάπα, προς εκλογή νέου δημάρχου έπειτα από την υπουργοποίηση του Γιάννη Καρούσου, η αποχή περιορίστηκε στο 22%, αφού από σύνολο 3.334 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι 2.600 (ποσοστό 78%). Βεβαίως, κάθε δήμος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του ιδιαιτερότητες, με τα πιο πάνω στοιχεία να παρατίθενται απλώς ενδεικτικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
​​​​​​​Οι αναταράξεις στο ΔΗΚΟ  
Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΔΗΚΟ και οι αναταράξεις που προκάλεσε η αποχώρηση των πέντε πρώην στελεχών του, τέσσερις εκ των οποίων πρώτης γραμμής αξιωματούχοι του, ήρθαν να προστεθούν στην εξίσωση των παραγόντων, οι οποίοι ενδεχομένως θα κρίνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την έκβαση της κούρσας για τη δημαρχία της Αγλαντζιάς. Το ΔΗΚΟ, όπως διαφαίνεται μέσα από την μέχρι σήμερα κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του, είναι το κόμμα που δείχνει να θεωρεί περισσότερο απ’ όλους ως ύψιστης πολιτικής σημασίας την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην Αγλαντζιά και την εκλογή του στελέχους και υποψηφίου του, Κώστα Κόρτα.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΟ προς σχολιασμό της απόφασης των πέντε στελεχών του ν’ αποχωρήσουν, υπήρξε άμεση διασύνδεση της χρονικής στιγμής δημοσιοποίησης της απόφασής τους με τις εκλογές στην Αγλαντζιά, αφήνοντας να νοηθεί πως στόχος των πέντε αξιωματούχων του κόμματος που έφυγαν είναι, μεταξύ άλλων, να πληγεί η υποψηφιότητα του κ. Κόρτα. Ακόμη πιο ξεκάθαρος, όσον αφορά τη σχετική διασύνδεση που κάνει η ηγεσία του ΔΗΚΟ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε διάφορες δηλώσεις στις οποίες προέβη στη συνέχεια, υποστήριξε πως οι πέντε αποχωρήσαντες θέλουν να εξυπηρετήσουν την υποψηφιότητα του υποστηριζόμενου από τον ΔΗΣΥ, Ανδρέα Κωνσταντίνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει Προεδρικό και Πινδάρου πίσω από τους «αποστάτες» του ΔΗΚΟ ο Νικόλας
 
Τους ισχυρισμούς αυτούς της ηγεσίας του ΔΗΚΟ βεβαίως, αντέκρουσαν και απέρριψαν κατηγορηματικά τα πρώην στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, είτε ισχύουν είτε όχι τα όσα επί τούτου τους καταλογίζει η ηγεσία του κόμματος, το ποια επίδραση τελικά θα υπάρξει στην εκλογική προσπάθεια του ΔΗΚΟ στην Αγλαντζιά, ως απόρροια του κλίματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα, είναι ένα ερώτημα που ούτως ή άλλως αναφύεται.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ