Η Μαρία Βασιλειάδου αναλύει στον REPORTER το όραμά της για την Αγλαντζιά

Το όραμά της για τον Δήμο Αγλαντζιάς αναλύει στον REPORTER η υποψήφια για τη δημαρχία Μαρία Βασιλειάδου. Όπως αναφέρει, «η Αγλαντζιά βρίσκεται στο κομβικό σημείο που είναι έτοιμη, να ανοίξει τα φτερά για μια νέα εποχή. Θέλουμε και μπορούμε να της δώσουμε την ώθηση. Να γίνει η πόλη πρότυπο, μια «έξυπνη» πόλη, με ψηφιοποιημενες διαδικασίες και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους δημότες της».
 
Αναφορικά με την πρόταση συνένωσης σε ένα μητροπολιτικό δήμο στη Λευκωσία, τονίζει τη διαφωνία της με τη δημιουργία ενός «δυσλειτουργικού υπερδήμου» και αντιπροτείνει ένα μικρότερο δήμο με συνένωση των Δήμων Αγλαντζιάς, Λατσιών και Γερίου.
 
Ποιο είναι το όραμά σας για την Αγλαντζιά των επόμενων ετών;
Η Αγλαντζιά μας είναι μια πολύ όμορφη πόλη, ειδυλλιακή, χτισμένη πάνω σε λόφους και ανάμεσα, πράσινη, με διασκορπισμένα μικρά και μεγάλα πάρκα, γεμάτη ζωή. Είναι μια πόλη που έφτασε στο σημείο, χάριν στη δουλειά πολλών, να προσφέρει σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις. Τώρα η Αγλαντζιά βρίσκεται στο κομβικό σημείο που είναι έτοιμη, να ανοίξει τα φτερά για μια νέα εποχή. Θέλουμε και μπορούμε να της δώσουμε την ώθηση. Να γίνει η πόλη πρότυπο, μια «έξυπνη» πόλη, με ψηφιοποιημενες διαδικασίες και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους δημότες της.
 
Κάθε δημότης και κάθε δημότισσα της Αγλαντζιάς θα πρέπει να νοιώσει και να είναι προνομιούχος. Να μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσα από διάλογο στην δημόσια σφαίρα, να ενημερώνεται συνεχώς για τα τεκταινόμενα στον Δήμο του, να εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά και να έχει τον πρώτο λόγο.
 
Οι Δημότες έχουν υποχρεώσεις, πληρώνουν φόρους και θα πρέπει να αισθάνονται ότι λαμβάνουν πίσω το πολλαπλάσιο σε υπηρεσίες, υποδομές και ποιότητα ζωής. Ταυτόχρονα να είναι και μια ανθρώπινη πόλη, της αλληλεγγύης και της συνοχής. Η στήριξη των ευάλωτων ομάδων των δημοτών μας, όπως και δημιουργία πλαισίου πολιτικής για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, της οικογένειας, των ΑΜΕΑ, της τρίτης ηλικίας αποτελούν προτεραιότητα.
 
Το όραμά μας είναι πολυδιάστατο. Εκτός, φυσικά, από μια συνεχή αναβάθμιση των υποδομών και βελτιωτικών έργων, περνούμε και στην διεκδίκηση του τίτλου «Αγλαντζιά, η πόλη του πολιτισμού και της δημιουργίας» με την δημιουργία Καλλιτεχνούπολης στη Παλιά Αγλαντζιά, το Σπίτι του Ηθοποιού, και την αξιοποίηση των Σπηλιών και γενικά το Σκαλί, ώστε να μην υπάρχει χρόνος αναξιοποίητος. Η πολιτιστική ανάπτυξη στη Παλιά Αγλαντζιά θα φέρει και Τουρισμό και θα δημιουργήσει ανάγκες εστίασης. Θα δώσει μια νέα πνοή πνευματικής δημιουργίας στον Δήμο μας και πολιτιστικού τουρισμού.
 
Θέλουμε την Αγλαντζιά μας να είναι ηγέτιδα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ενώ τρέχει πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής σκυβάλων, με προοπτική ολικής εφαρμογής από 1/1/21, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών ανακύκλωσης και προώθηση σχεδίου κομποστοποίησης με την εμπλοκή των δημοτών. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε πρόγραμμα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια –solar system- και δημιουργία μονοπατιών για σκύλους, με αύξηση καλάθων και δωρεάν παραχώρηση σακουλιών υγιεινής.
 
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζετε στην περιοχή της Αγλαντζιάς;
Κύριο πρόβλημα αποτελεί η παράμετρος καθαριότητας σε σχέση με τη ρίψη αντικειμένων που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Με την υιοθέτηση υπηρεσίας μικρών οχημάτων μεταφοράς, και με χαμηλό συμβολικό κόστος, θα μπορούν οι δημότες να εξυπηρετούνται, χωρίς να χρειάζεται να πετούν σε χωράφια αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζονται και να δημιουργείται εστία μόλυνσης, ακαλαισθησίας και ακαταστασίας.
 
Μείζον θέμα αποτελεί η στήριξη των Βράχων της Αγλαντζιάς που χρήζει αμεσότατης αντιμετώπισης σε συνεργασία με το κράτος.
 
Άλλο θέμα προς επίλυση, είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και το χαμηλό επίπεδο εμπλοκής των δημοτών στα του Δήμου τους. Πρόταση μας, να ανοίξουμε δίαυλο εξυπηρέτησης των δημοτών, που να λειτουργεί σε συνεχή βάση , να δέχεται προβλήματα, να ακούει ανησυχίες, να αξιολογεί και να προχωρεί άμεσα και αποτελεσματικά σε λύσεις. Επιπρόσθετα, μπορούμε να διεκδικήσουμε για τον Δήμο μας γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη, για να μην τρέχει σε άλλους Δήμους να διεκπεραιώσει τις δουλειές του. Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να είναι στη διάθεση του δημότη και να εξυπηρετούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δικές του ανάγκες. Ο δήμος οφείλει να έχει  Ανθρώπινο πρόσωπο.
 
Ποια έργα υποδομής θεωρείτε ότι έχει μεγάλη ανάγκη ο Δήμος σας και πρέπει να προωθηθούν άμεσα;
Την περασμένη Τετάρτη, είχαμε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, και ανάμεσα σε αλλά συζητήσαμε τις πιθανότητες συνεργειών Δήμου και Πανεπιστημίου, με την εμπλοκή και άλλων φορέων για την ανάπτυξη κατασκευαστικών έργων και υποδομών φιλοξενίας των φοιτητών και των ερευνητών επισκεπτών, όπως και των φοιτητών προγραμμάτων ανταλλαγών και άλλου επιστημονικού προσωπικού από το εξωτερικό, ώστε να μην επωμίζονται υψηλά ενοίκια και να βρίσκουν κατάλληλες υποδομές διαβίωσης βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα. Ένα τέτοιο μεγάλο έργο, θα προσελκύσει πληθυσμό ο οποίος θα δημιουργήσει επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των ορίων του Δήμου μας με τα αναμενόμενα οικονομικά ωφελήματα για τον Δήμο. Ταυτόχρονα η εμβάθυνση της συνεργασίας του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα οδηγήσει και στην οργανική ενοποίηση της Πανεπιστημιούπολης με τον αστικό ιστό.
 
Μεγάλη και άμεση ανάγκη υπάρχει για εργασίες στερέωσης των βράχων των παρυφών και των δύο λόφων, οι οποίοι αποτελούν συνεχή απειλή για τις κατοικίες και τους δημότες που διαβιούν σε μη ασφαλείς αποστάσεις. Φυσικά αυτό είναι κρατική ευθύνη, αλλά ο Δήμος οφείλει να απαιτήσει άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου κατολισθήσεων , κυρίως στη περίοδο βροχοπτώσεων. Σημειώνουμε ότι οι Σπηλιές στο Σκαλί , είναι κλειστές λόγω κατολίσθησης, από τον περασμένο χειμώνα. Το έργο χρειάζεται ένα εκατομμύριο ευρώ για αποπεράτωση.
 
Ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε πολιτική πλαίσιο και στρατηγικό σχεδιασμό, για την αναπαλαίωση και συντήρηση της Παλιάς Αγλαντζιάς και την μετατροπή της σε Καλλιτεχνούπολη. Η διοργάνωση Φεστιβαλ, με ιδιαίτερες θεματολογίες, όπως πχ Φεστιβάλ Παντομίμας η Θέατρο του Δρόμου, που σίγουρα, θα προσελκύουν τουρισμό από όλη τη Κύπρο και όχι μόνο θα μπορεί να γίνουν ετήσιος θεσμός και να δημιουργήσουν μόνιμα θετικό οικονομικό πρόσημο για τον Δήμο μας.
 
Συμπληρωματικά έργα ανάπλασης δρόμων, πεζοδρομίων, ομβρίων υδάτων, φωτισμού, ποδηλατοδρόμων θεωρούμε ότι αποτελούν μια συνεχή ανάγκη για τον Δήμο και θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται ανελλιπώς ώστε να αναβαθμίζεται συνέχεια  η ποιότητα ζωής των δημοτών.
 
Ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας των νυν δημάρχων πιστεύετε ότι επαρκεί για να γίνει πραγματική παραγωγή έργου;
 
Κανένας χρόνος δεν θεωρώ ότι μπορεί να θεωρείται αρκετός για παραγωγή έργου σε ένα Δήμο.
Ο Δήμος είναι ζώσα πολιτεία και οι ανάγκες εξέλιξης του είναι συνεχείς και αδιάλειπτες. Αυτό που έχει ουσία και σημασία είναι να έχεις όραμα, να έχεις εμπειρία και γνώσεις, να έχεις αποφασιστικότητα, ώστε να οδηγήσεις τον Δήμο σου στο επόμενο βήμα.
 
Με την πρακτική εφαρμογή ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού, μπορεί να αρχίσουν να προετοιμάζονται έργα που θα οδηγούνται στην ωρίμανση και θα είναι έτοιμα για άμεση υλοποίηση από τις Δημοτικές Αρχές, όποιος κι αν έχει τα ηνία στην δεδομένη στιγμή. Το όραμα γίνεται πράξη όταν έχει μια αρχή που θα οδηγήσει στην πραγμάτωση.
 
Ποια είναι η άποψή σας για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη της πρότασης για συμμετοχή της Αγλαντζιάς στον μεγάλο μητροπολιτικό δήμο που θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία;
Διαφωνούμε με τη κυβερνητική πρόταση νόμου για τη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού υπερδήμου με τη συνένωση πέντε Δήμων της ευρύτερης Λευκωσίας- Στροβολος, Έγκωμη, Λευκωσία, Αγ. Δομέτιος, Αγλαντζιά-που θα συγκεντρώνει σχεδόν 200, 000 πολίτες.
 
Προτείνουμε μικρότερο Δήμο: Αγλαντζιά, Λατσιά, Γέρι. Δήμοι που έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούν με τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και την ενιαία ανάπτυξη να αναβαθμίσουν τη ποιότητα ζωής των Δημοτών τους.
 
 Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί αρκετές διαμαρτυρίες για την σχεδιαζόμενη δημιουργία πρόσβασης από την οδό Ομήρου προς την οδό Αγίου Γεωργίου (Φυτωρίου). Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό;
Εμείς θέλουμε την Αγλαντζιά μας να είναι ηγέτιδα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ταυτόχρονα θέλουμε τους Δημότες και τις Δημότισσες μας να έχουν τον πρώτο λόγο. Θέλουμε τον Δήμο μας να είναι πράσινος Δήμος και να προφέρει υγιή δεδομένα ζωής για τους Αγλαντζιώτες. Σε αυτές τις αρχές δεν προτιθέμεθα να κάνουμε κανένα συμβιβασμό.
 
Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι Δημότες μας. Μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό της αναβάθμισης της εμπλοκής των Δημοτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει συζήτηση στη Δημόσια Σφαίρα, με κατάληξη ένα Δημοψήφισμα το οποίο θα καθορίζει και τη στάση του Δήμου Αγλαντζιάς. Θεωρώ ότι το θέμα είναι μείζον απασχολεί έντονα τους επηρεαζόμενους Δημότες και όχι μόνο, και η απόφαση θα πρέπει να είναι συλλογική. Σημειώνω, όμως, ότι το έργο είναι κρατικό και την τελική ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμπληρώνεται το παζλ των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Αγλαντζιάς

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο