Ο Κώστας Κόρτας αναλύει στον REPORTER το όραμά του για την Αγλαντζιά

Το όραμά του για τον Δήμο Αγλαντζιάς αναλύει στον REPORTER ο υποψήφιος για τη δημαρχία Κώστας Κόρτας. Όπως αναφέρει, κεφαλαιοποιώντας τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και με εχέγγυο τις βάσεις που θέσαμε στον αναπτυξιακό τομέα, την κοινωνική πολιτική, τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα, στόχος είναι «να ξεφύγουμε από την στασιμότητα των τελευταίων χρόνων και να κάνουμε το πάρα πέρα επόμενο βήμα».
 
Αναφορικά με την πρόταση συνένωσης σε ένα μητροπολιτικό δήμο στη Λευκωσία, τονίζει ότι «θα μελετήσουμε την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και θα τοποθετηθούμε, με κριτήριο πάντα, το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ίδιας της Αγλαντζιάς. Δεν θέλουμε η Αγλαντζιά που σήμερα έχει δεσπόζουσα θέση ως πόλη, να περιθωριοποιηθεί».
 
Ποιο είναι το όραμά σας για την Αγλαντζιά των επόμενων ετών;
Η Αγλαντζιά είναι σε τροχιά ανάπτυξης, ένεκα των σημαντικών υποδομών που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Κεφαλαιοποιώντας τις υποδομές αυτές και με εχέγγυο τις βάσεις που θέσαμε στον αναπτυξιακό τομέα, την κοινωνική πολιτική, τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα, να ξεφύγουμε από την στασιμότητα των τελευταίων χρόνων και να κάνουμε το πάρα πέρα επόμενο βήμα.
 
Είμαι έτοιμος να πράξω αυτό που έπραξα με επιτυχία, πριν λίγα χρόνια, αυτή τη φορά αξιοποιώντας και τα νέα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ και να δημιουργήσω ακόμα περισσότερα έργα και θεσμούς που θα κάνουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Δήμου μας καλύτερη, με κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία, με ουσιαστική μέριμνα για τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας. Γιατί αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήταν και είναι η ιδεολογία μου και αυτός είναι ο στόχος μας για την Αγλαντζιά μας.
 
Μια πόλη, πρότυπο Δήμου και πάνω απ’ όλα η Αγλαντζιά μας. Ένα δήμο σύγχρονο, που εξυπηρετεί άμεσα και δίκαια όλους τους δημότες.
 
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζετε στην περιοχή της Αγλαντζιάς;
Επιγραμματικά, να αναφέρω μερικά που θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση ή θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες, ώστε να προχωρήσουν:
-              Η καθαριότητα ανοικτών χώρων και πεζοδρομίων
-              Η αναζωογόνηση της παλιάς Αγλαντζιάς
-              Η σταθεροποίηση των βράχων στις παρυφές πάνω από το «Σκαλί» και όλης της κορυφογραμμής που επηρεάζει ιδιωτικές κατοικίες και είναι ύψιστο θέμα ασφάλειας.
-              Η τοπιοτέχνιση του παλιού κοιμητηρίου και του περιβάλλοντα χώρου της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου, που θα αποτελεί σημαντικό χώρο επισκεψιμότητας και όχι σημείο απόρριψης απορριμάτων.
-              Η Αναβάθμιση των προσφυγικών συνοικισμών.
Υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία θα αξιολογηθούν και ιεραρχηθούν, ώστε να ετοιμασθεί μακροπρόθεσμη στρατηγική υλοποίησής τους.
 
Ποια έργα υποδομής θεωρείτε ότι έχει μεγάλη ανάγκη ο Δήμος σας και πρέπει να προωθηθούν άμεσα;
Πρέπει να τονίσω ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς έχει το προνόμιο να έχει δημιουργήσει αρκετά έργα υποδομής που αφορούν όλους τους τομείς τους οποίους έχει ανάγκη το σύνολο της κοινωνίας. Σήμερα, όμως, πιστεύω ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, ώστε η Αγλαντζιά να ολοκληρωθεί ως πόλη, μαζί με τη συμπλήρωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα την κατατάξουν στην πρώτη θέση Παγκύπρια, αναλόγως έκτασης και πληθυσμού.
 
Δημιουργία μεγάλων πάρκων στις οικιστικές περιοχές ώστε να μπορούν να αξιοποιούνται από τους δημότες επαρκώς. Έχει ανάγκη ο δημότης ένα σύγχρονο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη (ΚΕΔ) με εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης e.Aglantzia, ώστε ο κάτοικος και όχι μόνο, να μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα χωρίς ταλαιπωρία και από το σπίτι του ή το γραφείο του.
 
Η σταθεροποίηση των βράχων πάνω από το «Σκαλί». Η μελέτη υπάρχει και το κράτος θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του στα θέματα ασφάλειας, αλλά και τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
 
Επίσης, θα πρέπει άμεσα να μελετήσουμε τα οικονομικά δεδομένα σήμερα, και εάν είναι δυνατόν να στηρίξουμε με φορολογικές ελαφρύνσεις τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι και η μελέτη και κατ’ επέκταση η τοπιοτεχνική και κατασκευή έργων τα οποία θα αναδείξουν το παλιό κοιμητήριο μαζί με τις εκκλησίες, ως ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.
 
Ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας των νυν δημάρχων πιστεύετε ότι επαρκεί για να γίνει πραγματική παραγωγή έργου;
Είναι γεγονός ότι απομένουν 11 μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη, κάποια πράγματα είναι σε εξέλιξη με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2020. Εκείνο που θα προσπαθήσω με τη συνεργασία του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπηρεσιών είναι να υλοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό ότι προνοείται στον υπό εξέλιξη προϋπολογισμό και το 2021 να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε έργα, που θα δώσουν το δικό μας στίγμα. Αναπτυξιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά τα οποία όλα μαζί θα συμβάλουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος.
 
Υπάρχουν ήδη έργα τα οποία ήταν προγραμματισμένα από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και, δυστυχώς, είναι σε στασιμότητα. Με σωστή οργάνωση και αποφασιστική βούληση, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
 
Ποια είναι η άποψή σας για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη της πρότασης για συμμετοχή της Αγλαντζιάς στον μεγάλο μητροπολιτικό δήμο που θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία;
Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία γιατί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Η διαχρονική μου θέση ήταν αντίθετη με τόσο δραστική μείωση του αριθμού των Δήμων, όπως επίσης ήταν αντίθετη με τη δημιουργία τόσο μεγάλων οργανισμών, γιατί θα χαθεί η αμεσότητα του πολίτη με την Τοπική του Αρχή, ένα στοιχείο που στην Κύπρο είναι πολύ ανεπτυγμένο.
 
Οι σχεδιασμοί όπως έχουν κατατεθεί, θεωρώ ότι δεν έχουν γίνει στη βάση των μελετών που σημειώνουν ότι ένας Δήμος για να είναι βιώσιμος θα πρέπει να έχει πληθυσμό 50.000 κατοίκους και άνω. Μέσα στο σχεδιασμό προτείνονται Δήμοι οι οποίοι δεν πλησιάζουν καν, τις 50.000. Επομένως, τα κριτήρια ήταν άλλα.
 
Θα μελετήσουμε την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και θα τοποθετηθούμε, με κριτήριο πάντα, το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ίδιας της Αγλαντζιάς. Δεν θέλουμε η Αγλαντζιά που σήμερα έχει δεσπόζουσα θέση ως πόλη, να περιθωριοποιηθεί.
 
Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί αρκετές διαμαρτυρίες για την σχεδιαζόμενη δημιουργία πρόσβασης από την οδό Ομήρου προς την οδό Αγίου Γεωργίου (Φυτωρίου). Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό;
Υπήρχε μια κατ’ αρχήν ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για κατασκευή του δρόμου αυτού υπό κάποιες προϋποθέσεις. Σήμερα, ύστερα από πέντε χρόνια, έχουν ετοιμαστεί και κατατεθεί στο Δήμο κάποια σχέδια. Αφού ενημερωθώ τόσο εγώ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί εξ όσων γνωρίζω ακόμη δεν έχει ενημερωθεί, τότε θα γίνει δημόσια παρουσίαση ενώπιον των δημοτών και διαβούλευσης.
 
Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω, είναι ότι ουδέποτε θα αποδεχτώ να περάσει ο δρόμος μέσα από το δάσος του πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και ότι η οποιαδήποτε θέση του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, θα τεθεί σε δημοψήφισμα ανάμεσα στους δημότες της Αγλαντζιάς και έχοντας ενώπιον τους, πέρα από τα σχέδια και επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμπληρώνεται το παζλ των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Αγλαντζιάς

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης