Η Έφη Ξανθου αναλύει στον REPORTER το όραμά της για την Αγλαντζιά

Το όραμά της για τον Δήμο Αγλαντζιάς αναλύει στον REPORTER η υποψήφια για τη δημαρχία Έφη Ξάνθου. Όπως αναφέρει, θέλει μια πράσινη, προσβάσιμη, λειτουργική Αγλαντζιά, «που να προσφέρει τις ίδιες καλές υπηρεσίες σε όλη της την έκταση, και να μην έχουμε υποβαθμισμένες και υψηλού επιπέδου περιοχές».
 
Αναφορικά με την πρόταση συνένωσης σε ένα μητροπολιτικό δήμο στη Λευκωσία, τονίζει πως έχει «θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για τον Δήμο» και ίσως να είναι πιο ισότιμη η συμμετοχή της Αγλαντζιάς σε ένα νέο Δήμο που θα περιλαμβάνει τα Λατσιά και Γέρι. «Στο τέλος της ημέρας πρέπει να παρουσιαστεί οικονομοτεχνική μελέτη που να εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια για να ληφθεί απόφαση σε αντικειμενική βάση, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών», σημειώνει.
 
Ποιο είναι το όραμά σας για την Αγλαντζιά των επόμενων ετών;
Θέλω μια πράσινη, προσβάσιμη, λειτουργική Αγλαντζιά. Μια πόλη που να είμαστε περήφανοι όλοι να ονομάζουμε δική μας. Μια Αγλαντζιά που να προσφέρει τις ίδιες καλές υπηρεσίες σε όλη της την έκταση, και να μην έχουμε υποβαθμισμένες και υψηλού επιπέδου περιοχές.
 
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζετε στην περιοχή της Αγλαντζιάς;
Η έλλειψη βασικών υποδομών όπως τα πεζοδρόμια, οι ποδηλατόδρομοι, το αποχετευτικό σύστημα. Η παραμέληση του παραδοσιακού πυρήνα της Αγλαντζιάς, των πάρκων και χώρων πρασίνου και του πολιτιστικού κέντρου «Σκαλί» Η έλλειψη καθαριότητας, με την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών σε κενά τεμάχια και πεζοδρόμια. Η αργή ανταπόκριση του δήμου σε θέματα που τίθενται ενώπιον τους από τους κατοίκους και στην διαχείριση παραπόνων. Η έλλειψη ψηφιακής διακυβέρνησης.
 
Ποια έργα υποδομής θεωρείτε ότι έχει μεγάλη ανάγκη ο Δήμος σας και πρέπει να προωθηθούν άμεσα;
Πιστεύω πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην διόρθωση των βασικών υποδομών του δήμου (πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, πάρκα, αποχετευτικό). Να αναβαθμιστεί στις παλιές του δόξες ο πυρήνας της παραδοσιακής Αγλαντζιάς. Να γίνει ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και να εξυπηρετούνται οι πολίτες τάχιστα και με προτεραιότητα.
 
Ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας των νυν δημάρχων πιστεύετε ότι επαρκεί για να γίνει πραγματική παραγωγή έργου;
 
Είναι αρκετός χρόνος για να γίνει μια καταγραφή όλων των υποδομών που πρέπει να αναβαθμιστούν, να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες με αντικειμενικά κριτήρια και να εκπονηθούν δεκαετή σχέδια υλοποίησης, με πλήρη κοστολόγηση και  χρονοδιαγράμματα. Όταν γίνει αυτό, θα υπάρχει δέσμευση που θα αφορά όχι μόνο το παρόν δημοτικό συμβούλιο αλλά και τα επόμενα, είτε προχωρήσει η ενοποίηση που προνοείται από τους σχεδιασμούς για αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε όχι.
 
Ποια είναι η άποψή σας για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη της πρότασης για συμμετοχή της Αγλαντζιάς στον μεγάλο μητροπολιτικό δήμο που θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία;
Η πρόταση αυτή έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για τον Δήμο. Γεωγραφικά και μορφολογικά θα υπάρχει μια συνοχή με την ενοποίηση των τεσσάρων υφιστάμενων Δήμων (Λευκωσία, Έγκωμη, Αγιος Δομέτιος και Αγλαντζιά). Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και τις κατεχόμενες εκτάσεις των Δήμων Αγλαντζιάς και Αγίου Δομετίου.
 
Αλλά σίγουρα υπάρχει και ο φόβος της παραμέλησης του Δήμου εαν υλοποιηθεί αυτό το όραμα. Ο Δήμος Λευκωσίας έχει κακό προηγούμενο με την παραμέληση των περιοχών Καϊμακλίου και Παλουριώτισσας, και είναι τεράστιες οι ανάγκες στήριξης των Δήμων Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Ίσως να είναι πιο ισότιμη η συμμετοχή της Αγλαντζιάς σε ένα νέο Δήμο που θα περιλαμβάνει τα Λατσιά και Γέρι. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να παρουσιαστεί οικονομοτεχνική μελέτη που να εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια για να ληφθεί απόφαση σε αντικειμενική βάση, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών.
 
Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί αρκετές διαμαρτυρίες για την σχεδιαζόμενη δημιουργία πρόσβασης από την οδό Ομήρου προς την οδό Αγίου Γεωργίου (Φυτωρίου). Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό;
Τόσο εγώ όσο και 19 περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασια Πολιτών αντιστεκόμαστε σθεναρά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Μια απλή εξέταση του τοπικού σχεδίου Λευκωσίας καταδεικνύει πως ο συγκεκριμένος υπό σχεδιασμό δρόμος θα καταλήξει στον κυκλικό κόμβο του ΣΟΠΑΖ στα βόρειο και στον κυκλικό κόμβο του Mall στα νότιο, διαπερνώντας τα δύο εθνικά μας πάρκα. Επιπλέον, θα συνδεθεί αυτή η λεωφόρος με την λεωφόρο Σταυρού στα δυτικά και με τον νέο περιμετρικό δρόμο της Λευκωσίας στα ανατολικά.
 
Η παραδοχή του Τμήματος Δημοσίων Έργων πως το υπό κατασκευή έργο θα φέρει 10.000 επιπλέον αυτοκίνητα στην περιοχή της Αγλαντζιάς είναι πολύ συντηρητική, όταν λάβει κανείς υπόψη τους συνολικούς σχεδιασμούς του τοπικού σχεδίου. Κριτική που είχαμε κάνει και για το έργο «αναβάθμισης» των λεωφόρων Λάρνακος και Αγλαντζιάς και αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινοί, όπως καταδεικνύουν τα καθημερινά μποτιλιαρίσματα.
 
Δεν πιστεύουμε πως πρέπει να υλοποιηθεί αυτός ο δρόμος, ούτε να μετατραπεί ο δρόμος Αγίου Γεωργίου σε λεωφόρο τεσσάρων λωρίδων και να φαγωθεί μέρος του πάρκου ένθεν και ένθεν του υφιστάμενου δρόμου. Πρέπει να υλοποιηθεί ο νέος περιμετρικός δρόμος Ανατολικής Λευκωσίας που θα δίνει γρήγορη πρόσβαση στην Αγλαντζιά δια μέσου του Ιδαλίου, Λατσιών και Γερίου. Μόνο έτσι θα αποσυμφορηθεί αληθινά η είσοδος της πρωτεύουσας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμπληρώνεται το παζλ των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Αγλαντζιάς

Δειτε Επισης

Σε ειδικούς εκλογικούς θαλάμους θα ψηφίσουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα στις διπλές εκλογές
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο