Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου αναλύει στον REPORTER το όραμά του για την Αγλαντζιά

Το όραμά του για τον Δήμο Αγλαντζιάς αναλύει στον REPORTER ο υποψήφιος για τη δημαρχία Ανδρέας Κωνσταντίνου. Όπως αναφέρει θέλει «να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια πόλη όμορφη, πράσινη, καθαρή, σύγχρονη και ασφαλή. Να προστατεύσουμε όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής που σήμερα απολαμβάνουμε».
 
Αναφορικά με την πρόταση συνένωσης σε ένα μητροπολιτικό δήμο στη Λευκωσία, τονίζει ότι η συγχώνευση δεν πρέπει να θεωρείται ως εμπόδιο για την ανάπτυξη της Αγλαντζιάς αλλά το όχημα μέσα από το οποίο θα μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες μας.
 
Ποιο είναι το όραμά σας για την Αγλαντζιά των επόμενων ετών;
Θέλω για την Αγλαντζιά αυτό που θέλει κάθε δημότης μας: να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια πόλη όμορφη, πράσινη, καθαρή, σύγχρονη και ασφαλή. Να προστατεύσουμε όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής που σήμερα απολαμβάνουμε.
 
Η επιδίωξή μου είναι να συνεχίσω την μεταμόρφωση της Αγλαντζιάς προς το καλύτερο που πέτυχε ο Χαράλαμπος Πετρίδη και η ομάδα του Δημοτικού Συμβουλίου της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος. Αυτό θα γίνει πράξη βήμα – βήμα στην Αγλαντζιά: στη γειτονιά, την αγορά, τις υπηρεσίες και τους χώρους πρασίνου, με συγκεκριμένες προτάσεις.
 
Δεν πιστεύω ότι ο δήμαρχος μπορεί να τα κάνει αυτά από την καρέκλα του γραφείου του: Πρέπει να βρίσκεται μαζί με τους συνδημότες του έξω στο δρόμο, εκεί που η οικογένεια οργανώνει την εβδομάδα της και ο επαγγελματίας μοχθεί για το μέλλον του.
 
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζετε στην περιοχή της Αγλαντζιάς;
Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά. Ο Χαράλαμπος Πετρίδης άλλαξε τη μοίρα της πόλης μας και ανέκοψε την παρακμή και την πορεία προς τη χρεοκοπία. Υλοποίησε τα έργα των οδικών αξόνων, οργάνωσε τις υπηρεσίες, φρόντισε τους ασθενέστερους και έκανε την πόλη μας πιο καθαρή και πιο ασφαλή.
 
Φυσικά οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου πρέπει να ολοκληρωθεί και να εμπλουτιστεί με νέες ιδέες και την εμπειρία που προκύπτει από την καθημερινή τριβή.
 
Όπως για παράδειγμα ο φωτισμός, τα πάρκα μας, οι μειωμένες θέσεις στάθμευσης, τα αντιπλημμυρικά έργα, η βελτίωση του πρωτοποριακού προγράμματος καθαριότητας και ανακύκλωσης pay as you throw, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ισοβαρές ανάμεσα στις οικογένειες της Αγλαντζιάς.
 
Ποια έργα υποδομής θεωρείτε ότι έχει μεγάλη ανάγκη ο Δήμος σας και πρέπει να προωθηθούν άμεσα;
Υπό την Δημαρχία του Χαράλαμπου Πετρίδη δρομολογήθηκαν μια σειρά έργων που άλλα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Συνεχίζοντας στον ίδιο προγραμματισμό, εφόσον η Αγλαντζιά του 2016-2020 δεν έχει, ευτυχώς, καμία σχέση με την Αγλαντζιά του 2012-2016, θέτω επί τάπητος τα έργα υποδομής την ολοκλήρωση των οποίων έχει ανάγκη ο Δήμος μας. Και πιο συγκεκριμένα: 

  • Ενισχύουμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη
  • Εμπλουτίζουμε και αναβαθμίζουμε τη βιώσιμη κινητικότητα (λεωφορεία, ποδήλατα και πεζοί).
  • Να προχωρήσουμε στην αισθητική και κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση των γειτονιών της Αγλαντζιάς με την κατασκευή ολοκληρωμένου δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων, με αντιπλημμυρικές υποδομές και υπογειοποιημένες υπηρεσίες.
  • Εντατικοποιούμε τις περιπολίες των τροχονόμων του Δήμου ή/και την αναβάθμιση σε δημοτική αστυνομία. Υποστηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας με πιο αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού της παράνομης στάθμευσης.
  • Ετοιμασία στρατηγικού σχεδιασμού για τη μελλοντική ανάπτυξη της Αγλαντζιάς και προετοιμασία του Δήμου για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
  • Στεκόμαστε δίπλα στην τρίτη ηλικία με στοχευμένα μέτρα και δράσεις. 
  • Ενισχύουμε της προσπάθειας υιοθεσίας πάρκων από οργανωμένα σύνολα και φορείς και αναβάθμιση της υπηρεσίας πρασίνου για τη συντήρηση των πάρκων. 

Ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας των νυν δημάρχων πιστεύετε ότι επαρκεί για να γίνει πραγματική παραγωγή έργου;
Η πρόοδος δεν έχει ημερομηνία λήξης. Η προσπάθεια για ακόμη καλύτερη Αγλαντζιά δεν θα κριθεί από κάποια αυλαία που θα πέσει. Είμαι άνθρωπος της πράξης και όχι των μεγάλων λόγων και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι ο νέος Δήμαρχος μπορεί να κάνει δουλειά από την πρώτη μέρα. Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αυτός που θέλει να κρυφτεί πίσω από το γραφείο του στο Δημαρχείο, θα το κάνει είτε ενάμιση χρόνο έχει μπροστά είτε τέσσερα.
 
Ποια είναι η άποψή σας για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη της πρότασης για συμμετοχή της Αγλαντζιάς στον μεγάλο μητροπολιτικό δήμο που θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία;
Η συγχώνευση δεν πρέπει να θεωρείται ως εμπόδιο για την ανάπτυξη της Αγλαντζιάς αλλά το όχημα μέσα από το οποίο θα μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες μας.
 
Η πραγματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτή που επιτάσσει τη μεταρρύθμιση. Είμαστε μια μικρή χώρα κατακερματισμένη σε 370 οντότητες. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι πολύ δύσκολο για πολλούς από τους δήμους να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ακόμη και για να καλύψουν βασικές ανάγκες των δημοτών τους, πόσο μάλλον να επενδύσουν σε έργα ανάπτυξης. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να πάρει τέλος.
 
Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού Δήμου στη Λευκωσία θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οικονομίες κλίμακας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας ισχυρός, αυτοδύναμος Δήμος με αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των πολιτών.
 
Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί αρκετές διαμαρτυρίες για την σχεδιαζόμενη δημιουργία πρόσβασης από την οδό Ομήρου προς την οδό Αγίου Γεωργίου (Φυτωρίου). Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό;
Ως Δήμος Αγλαντζιάς και γνωρίζουμε τις διαφορετικές απόψεις δημοτών και άλλων για το θέμα και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τα επιχειρήματα όλων. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και δημόσια διαβούλευση.
 
Είναι προσωπική μου θέση είναι ότι η Αγλαντζιά οφείλει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον «πράσινο» χαρακτήρα της και πάντα να αναζητά λύσεις που θα ελαχιστοποιούν τις παρεμβάσεις στα πάρκα. Θα εξετάσουμε εάν αυτό συμβαίνει στην σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην οδό Φυτωρίου σε σχέση με πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Θα συνεχίσω να είμαι σε ανοιχτό διάλογο με τους δημότες μας για να απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα και να καθησυχάσουμε κάθε ανησυχία.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμπληρώνεται το παζλ των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Αγλαντζιάς

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο