Κλειδώνει το πακέτο χαλάρωσης το Υπουργικό και ο λόγος... στον Πρόεδρο

Ημέρα λήψεως τελικών αποφάσεων αλλά και ανακοινώσεων, σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, είναι η σημερινή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Στις 11:30 το πρωί θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, συνεκτιμώντας όλες τις πληροφορίες που έχει ενώπιον του, δηλαδή τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε στην Κυβέρνηση η επιστημονική ομάδα χθες, σε συνδυασμό με τις θέσεις και απόψεις των κοινωνικών εταίρων και την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα, θα προσδιορίσει την τελική μορφή που θα έχει η αποκλιμάκωση των μέτρων στις 4 Μάϊου. Ακολούθως, αναμένεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, μέσω δήλωσης ή διαγγέλματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε ξεκλειδώνει κάθε επιχείρηση, η κατάργηση των SMS και τι θα γίνει με σχολεία
 
Εδώ και λίγες ημέρες έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, σχετικά με το ποιες θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις για την άρση μέτρων τις 4 Μάϊου και έχει κριθεί τι μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο και τι όχι. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κατά το κλείδωμα να υπάρξουν και εκπλήξεις, κάτι που άφησε να νοηθεί χθες και ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, εκ των επιστημονικών συμβούλων της Κυβέρνησης.
 
Το πρώτο μέτρο που αναμένεται να τροποποιηθεί είναι αυτό των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων, οι οποίες θα αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να αρθούν οι περιορισμοί στις διακινήσεις ή η νυχτερινή απαγόρευση, η οποία όμως θα μεταφερθεί μία ώρα αργότερα.
 
Αναμένεται, επίσης, να διευρυνθούν και οι χώροι που επιτρέπεται να βρίσκονται οι πολίτες για σκοπούς σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβάνοντας τους πεζόδρομους, τα παραλιακά μέτωπα και το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς.
 
Από εκεί και πέρα θα γίνει ένα ευρύτατο άνοιγμα στο εμπόριο, το οποίο θα εξαιρεί τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, όπου παρουσιάζεται αναπόφευκτα συνωστισμός. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αναμένεται να ανοίξουν, αλλά με καθεστώς προσαρμοσμένο στα σχετικά πρωτόκολλα.
 
Στην αποκλιμάκωση των μέτρων συμπεριλαμβάνονται και εργασίες που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό τομέα, όπως είναι τα εργοτάξια και τα συναφή επαγγέλματα, πχ ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι κτλ. Ταυτόχρονα, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτός ο τομέας, θα ανοίξουν και τα καταστήματα που τον προμηθεύουν.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανησυχία για το επόμενο βήμα, το παράδειγμα της Γερμανίας και τα επιπλέον τεστ
 
Στο μεροκάματο αναμένεται να επιστρέψουν και κάποια επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, όπως είναι οι κηπουροί και οι γεωπόνοι, ενώ θα επιτρέπονται και οι πωλήσεις σε λαϊκές αγορές αλλά υπό αυστηρά μέτρα και ελέγχους.
 
Για την εφαρμογή της νέας κατάστασης πραγμάτων θα απαιτείται η αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων, η λήψη προσωπικών μέτρων υγιεινής, η τήρηση των αποστάσεων, καθώς και ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός. Αυτά θα συνδυαστούν με νέους γύρους διαγνωστικών εξετάσεων, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση σε περίπτωση που παρατηρούνται κρούσματα κορωνοϊού και να αποτραπεί η δημιουργία νέων εστιών μόλυνσης.
 
Αξιολογώντας την έκβαση της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων και των επιδημιολογικών δεδομένων που θα προκύψουν, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς της συνεργάτες, στη συνέχεια θα αποφασίσει την αποκλιμάκωση της δεύτερης φάσης, η οποία τοποθετείται χρονικά στο τελευταίο δεκαήμερο Μαΐου, ενώ η σταδιακή χαλάρωση αναμένεται να συνεχίζεται κατά διαστήματα και αναλόγως των δεδομένων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ρόλο στον ρυθμό και στο μέγεθος της άρσης των μέτρων θα διαδραματίσει η συμμόρφωση των πολιτών, πέραν των επιδημιολογικών δεικτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα