Η χαλάρωση δεν πρέπει να φέρει… χαλάρωση-Είναι το τεστ, όχι το αποτέλεσμα

Είμαστε όλοι μέτοχοι σε ένα συλλογικό επίτευγμα. Με την προσπάθεια και τις θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, καταφέραμε να μειώσουμε τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο ελάχιστο. Μπορεί ο αόρατος εχθρός να παραμένει αλλά η άμυνά μας αποδίδει.
 
Για να συμβεί αυτό παλέψαμε όλοι μαζί. Ο καθένας από το σπίτι του, κρατώντας τις αποστάσεις μας. Στερηθήκαμε ανθρώπους που αγαπούμε. Στερηθήκαμε τη ρουτίνα μας. Επηρεάστηκαν οι δουλειές μας, η εκπαίδευσή μας, η διασκέδασή μας. Δεν κάναμε Πάσχα. Κλείσαμε την πόρτα στη ζωή όπως την ξέραμε αλλά και στον κορωνοϊό. Και το κοινό μας σύνθημα «θα τα καταφέρουμε» αλλάζει σιγά σιγά χρόνο κι από τον μέλλοντα πάει στον ενεστώτα. Τα καταφέρνουμε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Πλέον ανακοινώνεται από την Κυβέρνηση το πρώτο κύμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Η πρώτη χαραμάδα επιστροφής στην κανονικότητα.
 
Ας μην αφήσουμε την επιπολαιότητα να μπει ανάμεσα σε εμάς και το συλλογικό μας επίτευγμα. Τώρα που πλησιάζουν οι πρώτες χαλαρώσεις, ας μην χαλαρώσουμε αδικαιολόγητα. Πρέπει να μείνουμε alert. Να συνεχίσουμε να ακολουθούμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα χωρίς παρεκκλίσεις. Να συνεχίσουμε να θυμόμαστε πως ο κορωνοϊός περιορίστηκε, δεν εξαλείφθηκε.
 
Η χαλάρωση μερικών μέτρων είναι το τεστ και όχι το αποτέλεσμα. Από εκεί θα διαφανεί κατά πόσον μπορούμε να διαχειριστούμε περισσότερες διακινήσεις και επαφές, διατηρώντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα υγιεινής και τη βασική αρχή πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να περιοριζόμαστε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
 
Δεν είναι η ώρα για εφησυχασμό. Είναι η ώρα να αποδείξουμε πως μπορούμε να προσαρμοστούμε και σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων, όπως προσαρμοστήκαμε στο lockdown.
 
Ούτε είναι η ώρα να πιστέψουμε πως ο κίνδυνος σταμάτησε να υφίσταται. Μειώθηκε αλλά παραμένει. Κι αν παρεκκλίνουμε από την σωστή πορεία, ο κορωνοϊός θα επιστρέψει. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα, με την σταδιακή άρση των μέτρων να είμαστε διπλά προσεκτικοί.
 
Το γεγονός πως θα ανοίξουν κάποιες δουλειές και θα επιτραπούν περισσότερες μετακινήσεις, δεν αποτελεί δικαιολογία για να ξεκινήσουμε τους καφέδες στους γείτονες και τα οικογενειακά τραπέζια. Διευκολύνεται η ζωή μας, ενισχύεται η οικονομία μας αλλά δεν συνιστά πράσινο φως για να ξεφύγουμε από την γραμμή που βρισκόμαστε και που οδηγεί, όπως τα ίδια τα δεδομένα αποδεικνύουν, στην επιτυχία.
 
Οφείλουμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Να διατηρούμε στο ελάχιστον τις επαφές μας, να χρησιμοποιούμε τα προστατευτικά μέτρα, να ακολουθούμε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες. Όταν θα νικήσουμε τον κορωνοϊό, θα έχουμε όλο τον χρόνο να κάνουμε αχρείαστα πράγματα. Τώρα ας παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα αναγκαία, για όσο καιρό χρειαστεί.
 
Η επαναδραστηριοποίηση ελλοχεύει κινδύνους, εάν δεν παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον συλλογικό στόχο. Ας αποδείξουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στο σπάσιμο της αλυσίδας. Η ατομική μας ευθύνη έναντι του συνόλου παραμένει αναλλοίωτη. Και η συλλογική μας επιτυχία παραμένει στόχος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ