Πότε ξεκλειδώνει κάθε επιχείρηση, η κατάργηση των SMS και τι θα γίνει με σχολεία

Ο λόγος πλέον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοινώνει αύριο το πρώτο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, με στόχο πάντα τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα και την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
 
Μπορεί η Κυβέρνηση να έχει καταρτίσει το πλάνο και των τεσσάρων φάσεων, ωστόσο όπως τονίστηκε αρκετές φορές, κάθε στάδιο θα επαναξιολογείται και εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, τότε θα ακολουθείται το επόμενο βήμα.
 
Στόχος της Κυβέρνησης είναι μεν να επιστρέψουμε δειλά δειλά στην κανονικότητα, χωρίς όμως να γκρεμιστεί ότι χτίστηκε και να υπάρξει νέα διασπορά του ιού στην κοινότητα.
 
Ως εκ τούτου, τονίζεται από όλους τους αρμόδιους, πως με την χαλάρωση των μέτρων, δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στην πειθαρχία και στις υποδείξεις των ειδικών, αφού, ανά πάσα στιγμή η κατάσταση μπορεί να εκτραπεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας.
 
Υπουργικό και μετά ανακοινώσεις
Το πλάνο των χαλαρώσεων και η όλη διαδικασία για αποκλιμάκωση των μέτρων, κλείδωσε στη διυπουργική επιτροπή και πλέον αναμένεται η τελική έγκριση της, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 11 και 30.
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στο λαό και θα ανακοινώσει το πλάνο της Κυβέρνησης.
 
Πρώτη φάση
Η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων, όπως έγινε γνωστό, αρχίζει στις 4 Μαΐου και περιλαμβάνει το άνοιγμα εργοταξίων, υπαίθριων επαγγελμάτων και των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου πλην των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
 
Για παράδειγμα, αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα ρουχισμού και υπόδυσης, ωστόσο από το πλάνο εξαιρούνται τα καταστήματα που λειτουργούν εντός των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων.
 
Επιπρόσθετα στην πρώτη φάση ανοίγουν και οι χώροι άθλησης για εκγύμναση, με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ανοίξουν για το κοινό οι πεζόδρομοι και τα παραλιακά μέτωπα των πόλεων, καθώς και οι παραλίες για κολύμπι με προϋποθέσεις.  
 
Επίσης στην πρώτη φάση αυξάνεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων SMS στο 8998 για κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεις, ενώ παραμένει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όχι όμως από τις εννέα το βράδυ αλλά στις 10. 
 
Παράλληλα, θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές κάτω από ειδικές συνθήκες με αποστάσεις μεταξύ των πάγκων των παραγωγών αλλά και με αυστηρά μέτρα, όσο αφορά την παρουσία των πολιτών με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο τους, ώστε να ελέγχεται ο αριθμός τους.
 
Σημειώνεται, πως όλοι οι τομείς που θα επαναλειτουργήσουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα σχετικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες που θα εκδοθούν και αφορούν τα άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης.
 
Δεύτερη φάση
Εάν το πλάνο της Κυβέρνησης τηρηθεί και τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η επόμενη φάση θα εφαρμοστεί μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και σε αυτή θα περιλαμβάνεται το άνοιγμα του τομέα της εστίασης κάτω από ειδικές συνθήκες και με αυστηρά πρωτόκολλα.
 
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, για τη δεύτερη φάση προτείνεται η κατάργηση των απαγορεύσεων για μετακινήσεις, καθώς επίσης και το μέτρο για τη νυχτερινή απαγόρευση.
 
Παράλληλα σε αυτή τη φάση θα επιτραπεί και το άνοιγμα σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, πάλι, κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και με ειδικά πρωτόκολλα.
 
Στο δεύτερο πακέτο των χαλαρώσεων δεν αποκλείεται να δούμε και το άνοιγμα εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ, μόνο όπου υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας σε υπαίθριο χώρο, και με την προϋπόθεση και πάλι να υπάρχει όριο στον αριθμό ατόμων που θα δέχεται ένα κέντρο εστίασης και να τηρούνται τα σχετικά μέτρα προφύλαξής και οι αποστάσεις.
 
Σε αυτό το στάδιο ενδεχομένως να ενταχθεί και η λειτουργία των εκκλησιών, αλλά και των αθλητικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και των γυμναστηρίων, κάτω όμως από αυστηρές προϋποθέσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο, όπως επίσης και το άνοιγμα των πρακτορείων στοιχημάτων. 
 
Τρίτη φάση  
Η τρίτη φάση, με βάση τις ανακοινώσεις πως οι επιπρόσθετες χαλαρώσεις θα είναι ανά δεκαπέντε με είκοσι μέρες, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου.
 
Σε αυτό το στάδιο, τοποθετείται και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των μεγάλων shopping malls, επίσης με συστάσεις και πρωτόκολλα που θα εκδοθούν. Επίσης θα επιτραπεί το άνοιγμα θεάτρων και σινεμά με μορατόριουμ όσο αφορά τον αριθμό των ατόμων, ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας.
 
Επίσης, προγραμματίζεται το σταδιακό άνοιγμα των αεροδρομίων και λιμανιών, τα οποία θα μπορούν να υποδεχθούν κόσμο, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο από συγκεκριμένες χώρες.
 
Αυτό προϋποθέτει και το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων για να υποδεχθούν τους τουρίστες από το εξωτερικό. Η λειτουργία
των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων θα επιτραπεί σε αυτή τη φάση, επίσης, κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα που θα εκδοθούν.
 
Εξού και η δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού, ο οποίος ανέφερε πως «αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, πιθανό να μπορέσουμε να έχουμε τους πρώτους μας επισκέπτες δειλά-δειλά στις αρχές του Ιούλη».
 
Τέταρτη φάση
Στην τέταρτη φάση, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν ανατραπούν, αναμένεται να αρθούν περιορισμοί που θα τεθούν σε επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο θα επαναλειτουργήσουν νωρίτερα. Για παράδειγμα, θέατρα, σινεμά και επιχειρήσεις με κλειστούς χώρους, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς μορατόριουμ ως προς τον αριθμό των ατόμων.
 
Τι γίνεται με τα σχολεία
Πονοκέφαλος επικράτησε σε ότι αφορά το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, αφού δημιουργούνται κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τους γονείς που εργάζονται.
 
Όπως ακούσαμε τους ειδικούς, υπήρξε εισήγηση για να διαμορφωθεί για παράδειγμα το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων, ώστε να μπορούν οι γονείς να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους και να μην μεταβαίνουν στα σχολεία οι γιαγιάδες και οι παππούδες, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο, είναι όπως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ανοίξουν στην δεύτερη φάση, χωρίς όμως να αποκλείεται να υπάρχει ενδιάμεση φάση με αποφάσεις σε ότι αφορά τους μαθητές.
 
Θεωρείται όμως δεδομένο πως στις τάξεις τα επιστρέψουν οι τελειόφοιτοι, περί τα μέσα Μαΐου, οι οποίοι επείγει να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις Παγκύπριες εξετάσεις που θα διεξαχθούν εντός Ιουλίου.
 
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους μαθητές, δηλαδή από την πρώτη Γυμνασίου μέχρι την Δευτέρα Λυκείου, το πιο πιθανόν είναι να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση και να επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δειτε Επισης

Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν