Η ανησυχία για το επόμενο βήμα, το παράδειγμα της Γερμανίας και τα επιπλέον τεστ

Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι το επόμενο βήμα, δηλαδή της άρσης των μέτρων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας ότι αυτό που ανησυχεί την Κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός στην τήρηση των μέτρων.
 
«Έχουμε κερδίσει μια μάχη, όχι τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κεντρικό ειδήσεων του Σίγμα. Ο ιός, επανέλαβε, θα υπάρχει ανάμεσα μας μέχρι να έρθει το εμβόλιο και μέχρι τότε πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Ο μόνος τρόπος είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Διψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, δεν αλλάζουν τα θετικά δεδομένα
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, παρά τα πρωτοφανή μέτρα που λήφθηκαν, υπήρξε πειθαρχία εκ μέρους του κόσμου και τα επιδημιολογικά δεδομένα μας επιτρέπουν να περάσουμε στη φάση της χαλάρωσης. Όπως εξήγησε, όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες που έχουν τεθεί τηρούνται με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, άρα έχει δοθεί το πράσινο φως να προχωρήσουμε. Διευκρίνισε ότι οι δείκτες δεν αφορούν μόνο τον αριθμό των περιστατικών.
 
«Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος και την ίδια επιμονή και υπομονή», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
 
Ο Υπουργός Υγείας υπέδειξε ότι σε αυτή την πανδημία φάνηκε πως η πλειοψηφία δεν είναι αρκετή, αλλά πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι. Θα το επιτύχουμε με την επιτήρηση εκ μέρους της πολιτείας της εφαρμογής των μέτρων και, όπως τονίστηκε και από τον οδικό χάρτη που δόθηκε από την Ε.Ε., απαραίτητη προϋπόθεση για την χαλάρωση των μέτρων είναι η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στον πληθυσμό, ο έγκαιρος εντοπισμός των θετικών κρουσμάτων και η ιχνηλάτηση, κάτι που ως Κύπρος ουδέποτε σταματήσαμε να το κάνουμε.
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε, επίσης, πως αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα κατατεθεί πρόταση για έγκριση ακόμη 20,000 διαγνωστικών εξετάσεων, που θα αφορούν εργαζόμενους που τώρα θα επανέλθουν στους εργασιακούς τους χώρους, όπως επίσης και δειγματοληπτικά, με επί τόπου διενέργεια εξετάσεων σε χώρους εργασίας, για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται και τα μέτρα και, εάν και εφόσον υπάρχουν κρούσματα, να εντοπίζονται άμεσα, να απομονώνονται και να ακολουθούμε την τακτική που ακολουθείται εδώ και εβδομάδες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαπέντε τα νέα κρούσματα στα σχεδόν 3,000 τεστ-Όλες οι πληροφορίες
 
Ο Υπουργός σημείωσε πως η άποψη των ειδικών είναι πως πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες, ώστε αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, να μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα. Έχουν δοθεί επιδημιολογικοί δείκτες, που θα αξιολογείται η κάθε φάση, για να μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για να περάσουμε στην επόμενη.  Ένας από αυτούς τους δείκτες, πρόσθεσε, είναι ο R0, που πρέπει να είναι κάτω από το 1. Στη Γερμανία που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα έχει παρατηρηθεί ότι από 0,7 σήμερα πήγε στο 1 και αν πάει στο 1,2-1,3 θα αναγκαστούν να πάνε πίσω.
 
«Εμείς θα ακολουθήσουμε την άποψη των ειδικών. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε ό,τι κτίσαμε. Θα είναι επικίνδυνο να πάμε πίσω, αλλά εάν χρειαστεί θα το πράξουμε», είπε. Όλοι μας έχουμε αγανακτήσει με αυτά τα μέτρα, όλοι στερηθήκαμε τους γονείς και τους παππούδες μας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, αν τα τηρούμε, θα πάμε πολύ καλά και στο μέλλον και θα ανακάμψει και γρήγορα και η οικονομία μας.
 
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των αεροδρομίων, ο κ. Ιωάννου είπε πως όλες οι χώρες βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και σίγουρα το κομμάτι αυτό είναι το πιο δύσκολο.
 
«Οι σχεδιασμοί γίνονται εδώ και μέρες αλλά αρκετά πράγματα είναι στο θεωρητικό επίπεδο», ανέφερε. Υπάρχουν δεδομένα, υπάρχει άποψη πώς πρέπει να προχωρήσουμε και κάποια σενάρια, αλλά θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και αναλόγως των εξελίξεων». Έφερε ως παράδειγμα τέτοιων εξελίξεων, το ενδεχόμενο να εξευρεθεί μία μοριακή εξέταση το επόμενο διάστημα, που θα επιτρέπει την διενέργεια εξετάσεων με αποτελέσματα εντός μερικών λεπτών, η οποία θα διευκόλυνε πάρα πολύ την αεροπορική σύνδεση, διότι θα μπορούσε η Κυβέρνηση να ζητά την διενέργεια τεστ προ τις επιβίβασης και να έρχεται κάποιος με καθαρό υγειονομικό πιστοποιητικό.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε ξεκλειδώνει κάθε επιχείρηση, η κατάργηση των SMS και τι θα γίνει με σχολεία
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία