Τα ποσοστά των υποψηφίων από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα στις έξι δημοσκοπήσεις του REPORTER

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα των πρώτων δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του REPORTER, η IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας την περίοδο Απριλίου - Ιουλίου πριν ακόμα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου για τις Προεδρικές Εκλογές, με την εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου.
 
Ο μόνος εκ των υποψήφιων που διατηρεί τα ίδια περίπου ποσοστά με αυτά της πρώτης δημοσκόπησης τον Απρίλιο του 2017 είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρώτη από μια σειρά έξι δημοσκοπήσεων εμφανίζεται με ποσοστό 36%. Τον Μάιο με 35%, τον Ιούλιο με 31%, τον Οκτώβριο με 33%, τον Δεκέμβριο με 34,1% και τον Ιανουάριο με 34,3%.
Ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Μαλάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, σε αυτή του Ιουλίου πριν καν εξαγγελθεί και επίσημα η υποψηφιότητα του. Σε εκείνη τη δημοσκόπηση συγκέντρωσε 21%, σε αυτή του Ιουλίου συγκέντρωσε ποσοστό 18%, στη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου ποσοστό 20,3% και σε αυτή του Ιανουαρίου ποσοστό 21,7%, καταγράφοντας μικρή άνοδο 1,4%.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεσκονίζουν τις δημοσκοπήσεις, ετοιμάζονται για το debate    
 
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Μαλάς εμφανίζεται χέρι χέρι με τον Νικόλα Παπαδόπουλου αφού η διαφορά των ποσοστών τους βρίσκονται εντός του στατιστικού σφάλματος.
 
Κι αυτό διότι η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου αν και ξεκίνησε πολύ νωρίς και με πολύ ευοίωνες προοπτικές, γεγονός που καταγράφηκε και στις δημοσκοπήσεις, όταν το προεκλογικό σκηνικό ξεκαθάρισε πλήρως παρουσίασε μια αρκετά μεγάλη πτώση αφού από το 30% του Μαΐου, στη δεύτερη δημοσκόπηση του REPORTER έφτασε στο 19% τον Ιούλιο ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση πριν τις εκλογές εμφανίζει ποσοστό 20,9%.
Την ίδια περίπου πορεία παρουσιάζει αναλογικά και η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα αφού στην πρώτη δημοσκόπηση του Απριλίου εμφανίζεται με ποσοστό 16% το οποίο με την πάροδο του χρόνου σμικρύνθηκε και έφτασε στο 3,6% στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.
 
Ο Χρίστος Χρίστου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο αφού το ΕΛΑΜ ήταν το τελευταίο κόμμα που αποφάσισε τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στις εκλογές. Στο διάστημα του ενός μήνα και κάτι που είχε στη διάθεση του ο Χρίστος Χρίστου είδε το ποσοστό του να αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
 
Οι αναποφάσιστοι από 10% των ερωτηθέντων που ήταν στη δημοσκόπηση του Ιουλίου μειώθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στην τελευταία δημοσκόπηση του Ιανουάριου.
 
Στο σενάριο του δεύτερου γύρου το δίδυμο Αναστασιάδη – Μαλά  που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, πριν εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα του ο Σταύρος Μαλάς, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται να κερδίζει με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση Ιανουαρίου η διαφορά αυξήθηκε στις 23 ποσοστιαίες μονάδες.
Στο σενάριο που το δίδυμο του δεύτερου γύρου είναι Αναστασιάδης – Παπαδόπουλος, η διαφορά είναι σαφώς μικρότερη αφού στις έξι δημοσκοπήσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιανουάριο κυμαίνεται μεταξύ 1% μέχρι 6%. Η μεγαλύτερη διαφορά εμφανίζεται στην τελευταία δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.
Όσον αφορά τις συσπειρώσεις τον κομμάτων, τη σημαντικότερη μεταβολή από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα παρουσιάζει η συσπείρωση του ΑΚΕΛ αφού από 67% που ήταν τον Οκτώβριου ανέβηκε στο 78,4%.
Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ παρουσιάζει μικρή αύξηση 2,3% και φθάνει στην δημοσκόπηση Ιανουαρίου στο 84,3%, ποσοστό που καθιστά το ΔΗΣΥ το πλέον συσπειρωμένο κόμμα σχεδόν 10 ημέρες πριν τις εκλογές.
 
Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές και φθάνει μέχρι το 68,3%. Η συσπείρωση της ΕΔΕΚ από 56% τον Οκτώβριου ανέβηκε στο 61,2 τον Ιανουάριο, ενώ αρνητική τροχιά παρουσιάζει η συσπείρωση της Συμμαχίας Πολιτών αφού από 49% που εμφανίζεται στη δημοσκόπηση Οκτωβρίου, σε αυτή του Ιανουαρίου μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Πτωτική πορεία, σε μικρότερο βαθμό, παρουσιάζει και η συσπείρωση της Αλληλεγγύης αφού μειώθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η συσπείρωση των Οικολόγων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα και στις τρεις δημοσκοπήσεις.
 
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της κάθε δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η ΙΜR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του REPORTER

 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον