Ελάχιστοι οι ψαράδες που παρέμειναν στη δουλειά-«Εκάτσαμε σπίτι, εν αντέχεται»

Μετρημένοι στα δάκτυλα, είναι όσοι ψαράδες παρέμειναν να δουλεύουν, αφού το κλείσιμο των ψαροταβέρνων και ο περιορισμός των διακινήσεων, μείωσε δραματικά τον κύκλο εργασιών τους.
 
«Από τους 327 επαγγελματίες ψαράδες, πρέπει να έμειναν στη δουλειά, περίπου 50 που προμηθεύουν ψαραγορές και υπεραγορές. Οι υπόλοιποι έχουν μπει στο Σχέδιο της Κυβέρνησης, που είναι για δύο μήνες. Ξεκίνησε 12 του Απρίλη και μπορεί να πάει μέχρι τις 12 του Ιούνη. Δίνουν 1000 Ευρώ το μήνα σε κάθε ψαρά», ανέφερε ο Χρίστος Χαραλάμπους, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις περιοχές, που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό. Ο REPORTER, στα πλαίσια οδοιπορικού στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, επισκέφθηκε αλιευτικά καταφύγια και μίλησε με ψαράδες, που έχουν καθηλωμένες τις βάρκες τους.
Δύο από αυτούς ήταν ο Χάρης Χατζηθωμάς από το Παραλίμνι και ο αδελφότεκνός του Λοΐζος Σωτηρίου. Τα ψάρια τους τα διέθεταν σε ψαροταβέρνες στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, οι οποίες παραμένουν κλειστές.
«Εμείς μπήκαμε στο Σχέδιο της Κυβέρνησης, που μας δίνει 1000 Ευρώ το μήνα. Τώρα ήρταμεν να κάνουμε συντήρηση της βάρκας, για να είναι έτοιμη να βγούμε όταν μπορέσουμε. Για δύο μήνες εν θα ψαρέψουμε. Επιχορηγεί μας δύο μήνες το κράτος.

Aνυπομονούμε να μπούμε μέσα. Τα ψάρκα εν πιο πολλά τωρά, αλλά εν έχει κόσμο να το δώσεις. Ο παραπάνω κόσμος που εμπήκε στο Σχέδιο, επειδή εν όλα κλειστά. Εγώ εδίουν τα ψάρκα μου δαμέ στα εστιατόρια. Τώρα εκλείσαν, σε ποιο να δώσουμε το ψάρι. Έχει τέσσερις μήνες να ψαρέψουμε, επειδή ήταν ο χειμώνας και δεν μπορούσαμε να βγούμε και δεν είχε ούτε τουρισμό», λέει με παράπονο ο κ. Χάρης.

Νιώθουν όπως τα ψάρια έξω από το νερό, αφού έχασαν την απίστευτη ελευθερία, που προσφέρει όπως λένε το ψάρεμα στα ανοικτά.

«Όταν βγαίνεις με τη βάρκα νιώθεις μιαν ελευθερία. Τωρά νιώθω εγκλωβισμένος. Είναι άλλη χάρη να είσαι ανοικτά. Νιώθεις άλλος άνθρωπος. Εν μπορώ να κάθουμαι σπίτι. Κάθε μέρα έρκουμαι στη βάρκα και κάμνω συντήρηση», αναφέρει.

Ο κ. Χάρης γνωρίζει καλά πως η φετινή τουριστική χρονιά, είναι χαμένη οπόταν άρχισε να σχεδιάζει τα πλάνα του, για την επόμενη μέρα.  

«Τα πράματα με τον τουρισμό εν ναν πολλά δύσκολα φέτος. Η χρονιά η φετινή. εν τελειωμένη. Όταν ελευθερωθούν τα μέτρα, μπορεί να δώσουμε σε μεταπωλητές τα ψάρκα, για να τα πωλούν στα σπίτια. Τι να κάμω άμα έν τα πιάνουν τα εστιατόρια…».

Ανακουφισμένος που μπορεί έστω να βγαίνει από σπίτι για να συντηρήσει τη βάρκα, είναι ο  Λοΐζος Σωτηρίου. Η αγωνία του για το μέλλον, είναι μεγάλη αφού η γυναίκα του είναι έγκυος το πρώτο τους παιδί.

«Είμαι ψαράς. Βοηθώ τον θείο μου στη δουλειά. Τώρα μπήκαμε στο Σχέδιο και σιγά, σιγά ελπίζω να τελειώσει τούτον το πράμα για να βγούμε τον περίπατό μας και να ψαρέψουμε. Εγραφτήκαμεν στο Σχέδιο, αλλά εν βγαίνουν τα έξοδα. Είναι πάρα πολλά δύσκολα. Εν όσον για να περνούμε.

Είμαι παντρεμένος και η γυναίκα μου είναι έγκυος τωρά. Γι’ αυτό αγχώνομαι. Αλλά εν νομίζω να έχει κάποιον που εν αγχώνεται τωρά. Εν όλος ο κόσμος έτσι… Το ότι έρκουμαι δαμέ και βοηθώ τον θείο μου να συντηρήσει τη βάρκα, κάμνει μου καλό. Λόγω των γιορτών εκάτσαμεν  σπίτι δύο εβδομάδες… Εν αντέχεται… Ελπίζω να περάσει σύντομα τούτον όλο».

Οι ελάχιστοι που δουλεύουν
Υπάρχουν και οι ελάχιστοι που παρέμειναν να δουλεύουν, όπως είναι ο Χρίστος Χαραλάμπους ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων. Κατάγεται από τον Κάθηκα και η βάρκα του είναι στο Λατσί.
 
«Δεν μπορεί ο ψαράς να πωλήσει τα ψάρια του. Δεν μπορούμε να βγούμε στις γειτονιές να πουλήσουμε ψάρι. Μόνο που τη βάρκα δικαιούμαστε. Σαν εγώ συνέχισα δουλεύω, επειδή προμηθεύω κάποιες υπεραγορές στην Πάφο. Όσοι έμειναν να δουλεύουν προμηθευουν υπεραγορές, ψαραγορές και μεταπωλητές. Αυτό ισχύει στην Πάφο. Στη Λάρνακα για παράδειγμα, δεν τα παίρνουν οι μεταπωλητές. Έρχεται κόσμος και πιάνει τα που τη βάρκα».
* Ποταμός Λιοπετρίου
 
Στα αλιευτικά καταφύγια ποταμού Λιοπετρίου και Ορμήδειας, δεν παρέμειναν ψαράδες να δουλεύουν. Όπως και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, αναμένουν τα μέτρα της Κυβέρνησης, για τους χώρους εστίασης και τον τουρισμό.
*Αλιευτικό καταφύγιο Ορμήδειας 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης