Ανατριχιαστικές εικόνες στην Αγία Νάπα-«Θα πεινάσουμε… Χρωστώ ήδη δύο ενοίκια»

Ανατριχίλα, αυτό νιώθεις μπαίνοντας στο πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Κύπρου. Την Αγία Νάπα… Δρόμοι άδειοι, κλειστά καταστήματα, απουσία ανθρώπινης παρουσίας. Εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη, της κανονικής για την εποχή.
 
Οι δρόμοι έπρεπε να είναι γεμάτοι από κόσμο, τα εστιατόρια και τα μπαρ ανοικτά και από παντού να ακούγεται μουσική. Ότι ώρα και να ’ναι. Κι αν στην πλατεία, που άλλοτε έκαναν πόλεμο οι οδηγοί ταξί για να σταθμεύσουν και να πάρουν πελάτες, περνά και κανένα αυτοκίνητο, στα στενά δρομάκια με τα μπαρ και τις μπυραρίες, η ατμόσφαιρα είναι καταθλιπτική.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Όπως ανέδειξε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο REPORTER, η μοναδική επιχείρηση που είναι ανοικτή στην περιοχή, είναι το περίπτερο της κυρίας Κίκας Μάρκου, που εξυπηρετεί όπως ανέφερε, 4-5 πελάτες την ημέρα. Ή κ. Κίκα που ανοίγει το περίπτερο απλώς για να μην μένει στο σπίτι, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συναντήσαμε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ: «Ανοίγω το περίπτερο για να φεύκω που σπίτι… Κάμνω 4-5 πελάτες την μέρα»
 
Ο δεύτερος ήταν ο Χρίστος Χρίστου ένας οδηγός ταξί, ο οποίος πήγε στο περίπτερο. Όπως ανέφερε είναι υπάλληλος στην εταιρεία του πατέρα του, που δεν άνοιξε όπως κανονικά θα γινόταν αυτή την εποχή, αφού δεν υπάρχει κόσμος που να διακινείται με ταξί.

«Βλέπετε και σεις οι ίδιοι την κατάσταση. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Εγώ γράφτηκα ξανά στο ανεργιακό και αναμένουμε. Έτσι καιρό αρχίζαμε δουλειά και δόξα τω Θεώ βγάζαμε μεροκάματο. Κάμνουμε όμως, υπομονή. Εν νεν μόνο εμένα έτσι, εν για όλο τον κόσμο. Εν πολλά δύσκολο να μεν δουλεύκεις και τώρα με αυτές τις καταστάσεις που δεν τις υπολόγιζε κανένας, εν φκαίνεις. Μακάρι να χάθηκε μόνο η φετινή χρονιά και να μεν πάει και του χρόνου αυτό. Μακάρι να τελειώσει αυτό το πράμα, να είμαστε υγιείς όλοι και να επιστρέψουμε στην εργασία μας».

Ο ήχος από κτυπήματα σε ξύλο, απόδειξη πως κάπου διενεργούνταν οικοδομικές εργασίες, μας οδήγησαν στη συνέχεια σ’ ένα υποστατικό που κάνει τατουάζ. Ο Ελλαδίτης tattoo artist, Γιώργος Αμανατίδης που βρίσκεται είκοσι χρόνια στην Κύπρο, είναι απαρηγόρητος με την κατάσταση.

«Έχει 4 μήνες να δουλέψω. Περίμενα τον Ιούλιο για να ανοίξω, αλλά δεν έχει τίποτα. Είμαι είκοσι χρόνια στην Αγία Νάπα. Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναζήσει. Έχει οκτώ χρόνια που ασχολούμαι με το τατουάζ. Πέρσι ήταν η πιο καλή σεζόν. Λένε ότι ίσως ανοίξει Ιούλιο… Μέχρι τότε θα πεινάσουμε δυστυχώς. Φύλαξα λεφτά, αλλά τρώγαμε και το χειμώνα. Δεν ξέραμε ότι θα γίνει αυτό, για να μην σπαταλάμε. Χρωστώ ήδη δύο ενοίκια τώρα. Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τίποτα. Γι’ αυτό έρχομαι εδώ και μαστορεύω. Η ελπίδα μας τώρα είναι για το 2021. Ας ελπίσουμε να περάσει».

Μέσα από τους έρημους δρόμους, φτάνουμε στο πανέμορφο λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Από εκεί όπου γίνονται οι περίφημες κρουαζιέρες της διασκέδασης.

Όλα κλειστά, εκτός από το πιο μεγάλο εστιατόριο της περιοχής που αναγκάστηκε να κάνει ντελίβερι, απλώς για να λειτουργεί η κουζίνα και να έχουν φαΐ οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έφτασαν από την Ελλάδα.
«Έτσι περίοδο θα ταΐζαμε 500-600 άτομα την ημέρα, εδώ στο εστιατόριο. Είμαστε το μεγαλύτερο εστιατόριο της περιοχής. Το καλοκαίρι ταΐζουμε γύρω στα 1500 άτομα την μέρα. Με αυτή την κατάσταση βάλαμε ντελίβερι και εξυπηρετούμε μόνιμους κάτοικους, κυρίως Άγγλους που μένουν στην περιοχή. Δεν βγαίνουν τα έξοδα. Πιο πολύ τώρα το εστιατόριο είναι ανοικτό για να ταΐζει το προσωπικό του. Έχουμε φέρει προσωπικό από την Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι χθες να ανοίξουμε. Μακάρι να ανοίξουμε σύντομα», δήλωσε στον REPORTER ο υπεύθυνος του εστιατορίου Βάσος Ψαρολίμανο, Αναστάσιος Τοσουνίδης.
Οι κάτοικοι στην Αγία Νάπα, που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό, καθώς και οι επιχειρηματίες της περιοχής, είναι όπως είναι φυσικό σοκαρισμένοι. Περιμένουν πως και πως, να ανακοινωθούν τα μέτρα χαλάρωσης της Κυβέρνησης, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα τους βήματα. Γνωρίζουν καλά, ότι η φετινή χρόνια έχει χαθεί. Παρακαλούν, ωστόσο η ύφεση της πανδημίας να είναι τέτοια, που τουλάχιστον τον Ιούλιο να επιτρέψει την άφιξη τουριστών, προκειμένου να γλιτώσουν την οικονομική καταστροφή.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
  •  

Δειτε Επισης

Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο